Autor Wątek: jaki Auris kupić?  (Przeczytany 6381 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: jaki Auris kupić?
« Odpowiedź #60 dnia: 24 Lipca 2025, 16:34:30 »
chyba nie zrozumiałeś mnie.
Sorki. Pomyślałem o dysfunkcji automat vs manual :-)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #61 dnia: 24 Lipca 2025, 16:35:03 »
Niezdolność do obsługi RSB nie oznacza dyskwalifikacji totalnej do prowadzenia samochodu.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #62 dnia: 24 Lipca 2025, 20:11:40 »
Niezdolność do obsługi RSB nie oznacza dyskwalifikacji totalnej do prowadzenia samochodu.
To napewno, ale nie bierze się z powietrza.
Moim zdaniem, tak jak napisał @przemor, psychotesty powinny być obowiązkowe dla wszystkich kierowców.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #63 dnia: 24 Lipca 2025, 20:39:49 »
Psychotesty mierzą m.in. czas reakcji złożonej czyli czas od pojawienia się bodźca, przeanalizowania go do wykonania działania. Wygląda to tak, że losowo zapalają się światła czerwone, żółte i zielone oraz pojawia się sygnał dźwiękowy i w zależności od koloru światła należy wykonać odpowiednią czynność czyli wciśnięcie przycisku czy naciśnięcie pedału. Czas reakcji powyżej 0.5s oznacza dyskwalifikację, ja osiągnąłem 0.37s. Osoba przeprowadzająca badanie opowiadała mi o sytuacji gdzie 92 letni kierowca potrącił przechodnia na przejściu dla pieszych wobec czego zostało mu odebrane prawo jazdy. Aby je odzyskać musiał pozytywnie przejść m.in. psychotesty i podczas badania czasu reakcji okazało się, że potrzebował aż 2.5s aby odpowiednio zareagować na bodziec. Kilka dni temu w Łodzi 85 latek śmiertelnie potrącił 27 latkę na przejściu dla pieszych. Oczywiście na drugim biegunie są młodsi ludzie, których ponosi ułańska  fantazja na drodze ale to już inny temat.

Offline FilipAmator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: 25 Lipca 2025, 23:25:33 »
W tym budżecie znajduję modele benzynowe 1.6 w wyższej opcji wyposażenia lub hybrydy w tej podstawowej. Stąd moje pytanie, na co byście radzili postawić bardziej?

Ja mam Aurisa 1.2T z silnikiem benzynowym i jeździ całkiem spoko. Da się wyprzedzić i jeździć komfortowo. Na dłuższe trasy nie będzie bardzo komfortowo (małe, lekkie auto bez wyciszeń więc głośno) ale pewno lepiej niż hybryda i 1.6 bo obroty silnika niższe przy większych prędkościach.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #65 dnia: 26 Lipca 2025, 00:16:02 »
auto bez wyciszeń więc głośno

Toyoty niestety tak mają. A teraz mają na to świetną wymówkę, że niby są eko.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl