Autor Wątek: Camry zachowanie w długiej trasie  (Przeczytany 2454 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
Camry zachowanie w długiej trasie
« dnia: 26 Lipca 2025, 15:37:34 »
Cześć,
Chciałem zapytać o dwie może trzy rzeczy jakie zaobserwowałem. Jestem w długiej wakacyjnej trasie dużo długich podjazdów i zjazdów
A teraz pytania
1. Zauważyłem że raz infotejment (ten tablet) zrestartował się w trasie (cały czas Android auto plus radio internetowe) miał ktoś kiedyś coś podobnego? Reset wyglądał tak jakby auto zostało na nowo odpalone.
2. Ewidentnie po stronie kierowcy słyszałem takie dziwne syczenie w nieregularnych odstępach czasu. Samo syczenie też trwało różnie, raz dłużej raz krócej. Będąc tak daleko od domu jakoś mocniej zwracam uwagę na wszystko co odbiega od normalności. Przesadzam?
3. To już było poruszane ale czy takie długie zjazdy gdzie silnik wyje bo hamuje jest zdrowe dla silnika?
4. Jak dokładnie działa ikona EV? Myślałem że świeci się gdy jadę na pradzie lub gdy ładuje aku ale wcale nie. Zauważyłem że jechałem na samym prądzie a EV się nie świeciło. Myślę że takie sytuacje były gdy aku był naładowany na full. Może to przez jakieś wysokie temperatury?
« Ostatnia zmiana: 26 Lipca 2025, 15:42:18 wysłana przez Tomahawk5000 »

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
Odp: Camry zachowanie w długiej trasie
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lipca 2025, 16:52:17 »
Przy zjazdach jak pewnie zauważyłeś bateria full i odpala wtedy silnik spalinowy bo bateria nie przyjmuje. Sam jestem teraz na północy Włoch swoją CC i jedynie ci mogę doradzić przy zjazdach to pozycja B aby hamował silnikiem. To że trochę wyje to głośniej radio i po sprawie. E-cvt tak ma.

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Lipca 2025, 22:01:42 »
Nie mam B się radzę siebie
A co z pozostałymi pytaniami?

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Lipca 2025, 22:26:59 »
Na 1 nie odpowiem bo używam Apple. Na 2 też nie bo mam motor 1.8. Na 3 pytanie odpowiem Nic się nie stanie i nie masz czym się przejmować. Ev pali się jak jedziesz na prądzie. Przy długich zjazdach bateria potrafi się w pełni naładować i odpalić spalinówkę. Jest to normalny objaw

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Sierpnia 2025, 09:47:19 »
3. To już było poruszane ale czy takie długie zjazdy gdzie silnik wyje bo hamuje jest zdrowe dla silnika?
4. Jak dokładnie działa ikona EV? Myślałem że świeci się gdy jadę na pradzie lub gdy ładuje aku ale wcale nie. Zauważyłem że jechałem na samym prądzie a EV się nie świeciło. Myślę że takie sytuacje były gdy aku był naładowany na full. Może to przez jakieś wysokie temperatury?

3. oczywiście że tak, jeśli ktoś zjeżdża autem spalinowym z góry i mu silnik nie wyje to znaczy że zaraz przegrzeje tarcze i klocki. To jest standardowa funkcja, niestety hamowanie jest dość "słabe" ale zawsze coś. Jechałem w zeszłym roku w Rumunii trasami transalpina i transfogaraska i znalazło się kilku takich... smród za nimi straszny, ciekawe jak tam klocki po zjeździe wyglądały ;d
4. Jak działa? Świeci się jak silnik spalinowy jest wyłączony i gaśnie jak silnik pracuje. Tyle, żadnych innych zależności.
To że jedziesz na prądzie nie znaczy że silnik nie pracuje a ten czasami pracuje "bo tak", po 25 tys. km jazdy z hybrid assistantem nie rozumiem dlaczego czasami silnik pracuje choć nie powinien, możliwe że wypalanie GPFa (czasami np. pomoże zatrzymanie auta do 0) ponad to nie gaśnie jak jest akumulator wyładowany, jak jest przeładowany i nie jest w stanie przyjmować energii, jak jest przegrzany też nie jest w stanie przyjmować energii, jak przyjmie jej w krótkim czasie za dużo to też limity ładowania spadają prawie do 0 pomimo tego że "miejsca" w akumulatorze jest sporo a ten sam przegrzany nie jest, jak jest "zimno" na dworze to czasami silnik pracuje chociaż ten jest nagrzany a bateria naładowana i w miarę ogrzana... sporo tego ale najlepiej się tym po prostu nie przejmować.

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Sierpnia 2025, 09:26:44 »
Cześć,
Chciałem zapytać o dwie może trzy rzeczy jakie zaobserwowałem. Jestem w długiej wakacyjnej trasie dużo długich podjazdów i zjazdów
A teraz pytania
1. Zauważyłem że raz infotejment (ten tablet) zrestartował się w trasie (cały czas Android auto plus radio internetowe) miał ktoś kiedyś coś podobnego? Reset wyglądał tak jakby auto zostało na nowo odpalone.
2. Ewidentnie po stronie kierowcy słyszałem takie dziwne syczenie w nieregularnych odstępach czasu. Samo syczenie też trwało różnie, raz dłużej raz krócej. Będąc tak daleko od domu jakoś mocniej zwracam uwagę na wszystko co odbiega od normalności. Przesadzam?

ad.1 Przez cały okres użytkowania samochodu (4,5 roku / 220 tys.) zauważyłem takie coś 2x - reset radia, bez żadnych dodatkowych konsekwencji
ad.2 Na autostradzie, przy dynamicznej jeździe wentylator baterii wchodzi nieregularnie na wyższe obroty. Słychać wtedy coś jak szum/syczenie, ale bardzo ciche (zauważysz to tylko jeśli spędzasz naprawdę dużo czasu w aucie i znasz każdy jego dźwięk). Wentylator jest z tyłu pod kanapą, ale słychać go wszędzie - długo szukałem źródła tego dźwięku po całym samochodzie.
ad.3 Wszystko w porządku. Takie symboliczne obciążenie elementów układu napędowego "w drugą stronę" działa tylko na plus.
ad.4 jak silnik spalinowy się kręci (nie ważne, czy napędza, czy hamuje) - to kontrolka nie świeci

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Sierpnia 2025, 10:31:51 »

3. oczywiście że tak, jeśli ktoś zjeżdża autem spalinowym z góry i mu silnik nie wyje to znaczy że zaraz przegrzeje tarcze i klocki. To jest standardowa funkcja, niestety hamowanie jest dość "słabe" ale zawsze coś. Jechałem w zeszłym roku w Rumunii trasami transalpina i transfogaraska i znalazło się kilku takich... smród za nimi straszny, ciekawe jak tam klocki po zjeździe wyglądały ;d
4. Jak działa? Świeci się jak silnik spalinowy jest wyłączony i gaśnie jak silnik pracuje. Tyle, żadnych innych zależności.
To że jedziesz na prądzie nie znaczy że silnik nie pracuje a ten czasami pracuje "bo tak", po 25 tys. km jazdy z hybrid assistantem nie rozumiem dlaczego czasami silnik pracuje choć nie powinien, możliwe że wypalanie GPFa (czasami np. pomoże zatrzymanie auta do 0) ponad to nie gaśnie jak jest akumulator wyładowany, jak jest przeładowany i nie jest w stanie przyjmować energii, jak jest przegrzany też nie jest w stanie przyjmować energii, jak przyjmie jej w krótkim czasie za dużo to też limity ładowania spadają prawie do 0 pomimo tego że "miejsca" w akumulatorze jest sporo a ten sam przegrzany nie jest, jak jest "zimno" na dworze to czasami silnik pracuje chociaż ten jest nagrzany a bateria naładowana i w miarę ogrzana... sporo tego ale najlepiej się tym po prostu nie przejmować.
Można łopatkami (jak masz) regulować siłę rekuperacji.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Sierpnia 2025, 13:06:56 »

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Sierpnia 2025, 16:58:03 »
Dzięki za odpowiedzi być może był to właśnie wspomniany wentylator

Nie mam B się nam łopatki dlatego radzę sobie to miałem na myśli między innymi

Offline craft888

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry 2023
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Sierpnia 2025, 09:59:35 »
Dzięki za odpowiedzi być może był to właśnie wspomniany wentylator

Nie mam B się nam łopatki dlatego radzę sobie to miałem na myśli między innymi

A instrukcję od auta przeczytałeś? Masz tryb S na skrzyni, który jest tylko inną nazwą oznaczenia "B" z innych modeli. Jak przerzucić skrzynię w ten tryb to wybierasz wybierakiem góra/dół odpowiednią siłę hamowania silnikiem. W mniejszych trybach działa sama rekuperacja. W większych dołącza spalinówka i podbija obroty celem utrzymania stałej prędkości na zjazdach.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl