3. To już było poruszane ale czy takie długie zjazdy gdzie silnik wyje bo hamuje jest zdrowe dla silnika?
4. Jak dokładnie działa ikona EV? Myślałem że świeci się gdy jadę na pradzie lub gdy ładuje aku ale wcale nie. Zauważyłem że jechałem na samym prądzie a EV się nie świeciło. Myślę że takie sytuacje były gdy aku był naładowany na full. Może to przez jakieś wysokie temperatury?
3. oczywiście że tak, jeśli ktoś zjeżdża autem spalinowym z góry i mu silnik nie wyje to znaczy że zaraz przegrzeje tarcze i klocki. To jest standardowa funkcja, niestety hamowanie jest dość "słabe" ale zawsze coś. Jechałem w zeszłym roku w Rumunii trasami transalpina i transfogaraska i znalazło się kilku takich... smród za nimi straszny, ciekawe jak tam klocki po zjeździe wyglądały ;d
4. Jak działa? Świeci się jak silnik spalinowy jest wyłączony i gaśnie jak silnik pracuje. Tyle, żadnych innych zależności.
To że jedziesz na prądzie nie znaczy że silnik nie pracuje a ten czasami pracuje "bo tak", po 25 tys. km jazdy z hybrid assistantem nie rozumiem dlaczego czasami silnik pracuje choć nie powinien, możliwe że wypalanie GPFa (czasami np. pomoże zatrzymanie auta do 0) ponad to nie gaśnie jak jest akumulator wyładowany, jak jest przeładowany i nie jest w stanie przyjmować energii, jak jest przegrzany też nie jest w stanie przyjmować energii, jak przyjmie jej w krótkim czasie za dużo to też limity ładowania spadają prawie do 0 pomimo tego że "miejsca" w akumulatorze jest sporo a ten sam przegrzany nie jest, jak jest "zimno" na dworze to czasami silnik pracuje chociaż ten jest nagrzany a bateria naładowana i w miarę ogrzana... sporo tego ale najlepiej się tym po prostu nie przejmować.