Autor Wątek: Corolla E21, 1,8 Hybrid - włączenie trybu jazdy R  (Przeczytany 2511 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
Odp: Corolla E21, 1,8 Hybrid - włączenie trybu jazdy R
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Października 2025, 18:03:04 »
ale wy zawsze zostawiacie auta z zaciśniętymi szczękami? Zdrowe to jest dla tarcz? Jeszcze w czasach malucha nauczyłem się, żeby nie zostawiać na ręcznym, bo może nie odpuścić. Jakakolwiek była to wtedy przyczyna, a dokładnie możliwość zamarznięcia linki w pancerzu, ogólnie jest to naprężenie mechaniczne, którego sądzę że nie należy utrzymywać długoterminowo.

Zawsze. W maluchu tez tego nie robilem, i generalnie do czasow aut z automate recznego praktycznie nigdy nie uzywalem bo wlasnie... linka moga zamarznac, albo byl system bębnowo-szczekowy... Jedynka czy wsteczny + kola pod katem albo wrcz kamien pod kola/la byly duzo pewniejsze...

W autach z automatem jak bylo duze pochylenie to korzystalem z recznego... nigdy nie bylo problemow z odpuszczeniem.

A teraz mam ustawione na "auto" i to jest najwygodniejsze.. + mechnizmowi sie przyda chyba, ze sie jednak rusza.
Pozdro!

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Października 2025, 19:42:07 »
chciałem porozmawiać z innymi użytkownikami czy ten typ czasami tak ma czy to jakaś anomalia...

U mnie nigdy nic nie szarpie. Szarpnęło mi niezbyt przyjemnie ze dwa razy na samym początku eksploatacji, kiedy po włączeniu auta przełączałem na R w momencie startu silnika spalinowego. Teraz zawsze staram sie włączyć R szybciej, zanim wystartuje silnik spalinowy i już jest gładko, nic nie szarpie. Ale to tak w zimie, kiedy po nocnym postoju, włączałem rano auto i po kilkunastu sekundach włącza się spalinowy. W okresie wiosenno - letnio - jesiennym, kiedy jest cieplej, po włączeniu auta spalinowy nie włącza się w ogóle i nie muszę obawiać się o żadne szarpnięcie. Nawet kiedyś gdzieś w necie pisali o tym szarpnięciu w czasie startu spalinowego.
« Ostatnia zmiana: 08 Października 2025, 19:52:15 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Października 2025, 19:50:01 »
teraz mam ustawione na "auto" i to jest najwygodniejsze.. + mechnizmowi sie przyda chyba, ze sie jednak rusza

A ja mam na manual, steruję postojowym ręcznie, włączam go tylko na każdej, choćby najmniejszej pochyłości, w garażu nigdy nie włączam i też mechanizm się rusza, tylko rzadziej, niż na auto, ale chyba mu tyle wystarczy. Po co mechanizm ma pracować przy każdym zatrzymaniu auta? Mam wrażenie, że wtedy się szybciej zużywa, choć to może być tylko moje wrażenie, ale dla psychicznego spokoju tak mi wygodniej.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Października 2025, 23:00:07 »
Pamiętaj, przyrząd nie uzywany... ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Października 2025, 09:14:25 »
Po co mechanizm ma pracować przy każdym zatrzymaniu auta?

Bo czasem Zofia jedzie autem... i nie wiem wtedy gdzie parkuje.

Ale zuycie tego jest niezauwazalane... o ile w ogole. Przeciez to tylko zciska szczeki. I duzo fajniej jak zaciska sie od razu i nie trzeba pamietac. Wystarczy, ze gdzies np na jakichs nierownasciach zaparkujesz i zapomnisz na N sie dac auto ulozyc w pozycji 0.

Ja sobie to bardzo chwale.
Pozdro!

Offline Marcin Nelson

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Października 2025, 23:07:14 »
Teraz zawsze staram sie włączyć R szybciej, zanim wystartuje silnik spalinowy i już jest gładko, nic nie szar
Szarpnęło mi niezbyt przyjemnie ze dwa razy na samym początku eksploatacji, kiedy po włączeniu auta przełączałem na R w momencie startu silnika spalinowego. Teraz zawsze staram sie włączyć R szybciej, zanim wystartuje silnik spalinowy i już jest gładko, nic nie szarpie.
Dokładnie tak samo miałem kiedy chodził spalinowy kilka razy i też wrzucam R obecnie zaraz jak jest READY i jest gitarka...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl