Autor Wątek: Zamieniłem Corollę na Mazdę CX-30.  (Przeczytany 8394 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Zamieniłem Corollę na Mazdę CX-30.
« Odpowiedź #45 dnia: 05 Listopada 2025, 13:13:57 »
Nic nie powiem. Zadzwoń zapytaj. Dla mnie dyskusja z Toba - zainteresowanym deprecjacją ASO jest niestosowna wręcz.
Ty tak serio? Wymienili Ci płyn układu chłodzenia 3 lat szybciej? Bo Toyota zaleca po 250kkm lub 5 latach.
Dobra, Oni tylko troszkę dolali w/g Twojej faktury, ok. Ty pisałeś o wymianie, a oni zrobili mikro dolewkę.
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2025, 13:18:08 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #46 dnia: 05 Listopada 2025, 13:15:25 »
Płyn chłodzący 100ml hahahahaha dobra faktycznie dyskusja zbędna, wymienili wszystkie płyny  :cool:
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #47 dnia: 05 Listopada 2025, 13:35:01 »
Gorzów jest bardzo konkurencyjny, siostra za pierwszy przegląd w Szczecinie miała zapłacić 1280zł, a w Gorzowie wzięli 790.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #48 dnia: 05 Listopada 2025, 13:38:54 »
I zero zaufania. Przykre.

I tego "najdroższego" z filtrów - kabinowego - też nie wymienili. A miały być wszystkie filtry. I znów zonk.
Dobre, dobre.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #49 dnia: 05 Listopada 2025, 14:02:41 »
A ta diagnostyka bo na zestawieniu nie widzę? Co się z niej dowiedziałeś? Jakie są korekty paliwowe chociaż - bo to obowiązkowe sprawdzenie na przeglądzie?

Piszesz tak:
CHR2 przegląd drugi, duży - wymienione wszystkie płyny - w tym hamulcowy, filtry, olej, pelna diagnostyka, na koniec umycie auta - ASO Gorzów - 1470 zł. Brutto.

w sumie to nie wszystkie ani płyny ani filtry a to trzecie to chyba też nie bardzo? No więc wniosek wyciąg sobie sam ;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #50 dnia: 05 Listopada 2025, 14:13:20 »
A ja z Kielc do Krakowa ;)

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #51 dnia: 05 Listopada 2025, 15:28:01 »
Colin może kolega miał taką cenę bo skasowali mu punkty z programu Moja Toyota i zapomnieli o tym wspomnieć

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #52 dnia: 05 Listopada 2025, 17:15:37 »
Mazda 8,5s do 100. Corolla 1.8 122KM 10.9s.

bardos.1979, fajnie mieć pod nogą, tak w rezerwie, 186 KM, ale moje 122 KM jest całkiem wystarczające do normalnej jazdy nawet na ekspresówce, a na co dzień, po wioskach nie narzekam na jakąś za małą moc, jest naprawdę ok. Mogłoby być nieco lepiej, ale jest dobrze. No, a spalanie to już jest duża różnica na korzyść mojej Corolli. Twoje 5 - 6 l/100 to sporo więcej od mojego 3 - 4 l/100. Mam zapisane zrzuty ekranu z MyToyota, gdzie często mam 3 l/100, a nawet bywa 2,9, 2,8 l/100, głównie po wioskach.

Corolla mi paliła średnio 5,5 bez oszczędzania paliwa a Mazda 6,5 w tych samych warunkach choć są rezerwy na mniej gdybym nie piłował od czasu do czasu do 6500 obr. ale nie po to mam 186 KM abym wykorzystywał 100 a radość z jazdy duża.
Ale po kieszeni ani na zasięgu nie robi mi różnicy bo zbiornik jest 51 litrów zamiast 43 w Corolli. A ja tankuje raz na miesiąc do pełna i nie robi mi to większej różnicy czy wleję za 230 czy za 280. Więcej każdy z nas na głupoty wydaje nawet wchodząc do żabki na lody nie wspominając o używkach.
Nie jestem biednym studentem ani dusigroszem że o każde 10 zł walczy przy każdych zakupach i leci po masło 1 km dalej bo 2 zł można zaoszczędzić.
A wiesz jak fajnie się wsiada do Mazdy CX-30 ? Nie trzeba się schylać wyżej się wsiada i wyżej się siedzi. Mi to pasuje bo Toyota z tymi kompaktami trochę przesadziła. Auris I miał 152 cm wysokości Auris II 147 cm a Corolla już tylko 143 cm. (miałem wszystkie trzy) i w Corolli zdarzyło mi się już walnąć plecami albo głową przy wysiadaniu i nieraz przy parkowaniu darłem zderzakiem przednim po krawężniku a teraz mam wiekszy prześwit i wszędzie luzik. Mi to pasuje. Ale Corollę będę dobrze wspominał bo to fajne auto z bardzo dobrym układem napędowym.

« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2025, 17:17:47 wysłana przez bardos.1979 »
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #53 dnia: 05 Listopada 2025, 18:23:31 »
Nie nie skasowali.
Widać ASO w Gorzowie taniej sobie liczy.
Mnie w kieleckim ASO za mniejszy przegląd w RAV4 kasowali 1500, a za większy 1900, ostatnio 2 lata temu, bo po gwarancji już do ASO nie jeżdżę.

Offline uno0

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris II Hybrid
« Odpowiedź #54 dnia: 05 Listopada 2025, 21:30:19 »
jak już wcześniej pisałem ja korzystam z kosztorysu w ramach programu serwis dobrych cen.  Wybieram co mają mi zrobić, a nie że robią oględziny i dopiero wtedy mówią co trzeba zrobić dodatkowo.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #55 dnia: 06 Listopada 2025, 08:28:54 »
Mnie w kieleckim ASO za mniejszy przegląd w RAV4 kasowali 1500, a za większy 1900
Ciekawe ile byłoby za corolle ?

Reszta sztuczne bicie piany, @al9 podał cenę bez "spuszczania się" nad fakturą jak byłoby to Ferrari Testarossa  :-)

Do tego jak będzie sprzedawał auto to nie będzie musiał ściemniać że serwis był w ASO a nie obok ASO.

Jestem ciekaw, skoro tak źle jest z tymi ASO to czemu tak wszyscy sprzedający swoje auta ochoczo chwalą się serwisem w ASO ?  :grin:
wymienili olej dopiero przy przeb. 64 tyś czyli przejechane 27 000 !!! Coś mogło się stać ?

W formie rozluźnienia to Ci się pochwalę  :cheesy:
Ostatnio jechałem Toyotą z panem który ma skrajnie wywalone na serwis aut. Wymienia olej jak mu się przypomni, rekord to 45k.km.na jednym oleju a 30k.km.to normą. Teraz 34k.km.po wymianie. Przebieg 285k.km.silnik nie bierze oleju i pracuje normalnie  :-)
Oczywiście "nie rób tego w domu" .

« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2025, 08:36:04 wysłana przez ledziu »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #56 dnia: 06 Listopada 2025, 10:10:57 »
Ciekawe ile byłoby za corolle ?
Za Corollę ale po 15 tys., a nie po 30 tys. ASO w Kielcach wzięło 860 (ale uwaga - z rabatem 350 z Toyota More - bez tego było by 1210, kwiecień 2025, olej, uszczelka korka, filtr oleju, filtr klimy, usługa).
Po 30 w Corolli będę wiedział ile za kilka mc.
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2025, 10:15:26 wysłana przez Markid »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #57 dnia: 06 Listopada 2025, 18:22:26 »
Corolla mi paliła średnio 5,5 bez oszczędzania paliwa a Mazda 6,5 w tych samych warunkach choć są rezerwy na mniej gdybym nie piłował od czasu do czasu do 6500 obr. ale nie po to mam 186 KM abym wykorzystywał 100 a radość z jazdy duża.
Ale po kieszeni ani na zasięgu nie robi mi różnicy bo zbiornik jest 51 litrów zamiast 43 w Corolli. A ja tankuje raz na miesiąc do pełna i nie robi mi to większej różnicy czy wleję za 230 czy za 280. Więcej każdy z nas na głupoty wydaje nawet wchodząc do żabki na lody nie wspominając o używkach.
Nie jestem biednym studentem ani dusigroszem że o każde 10 zł walczy przy każdych zakupach i leci po masło 1 km dalej bo 2 zł można zaoszczędzić.
A wiesz jak fajnie się wsiada do Mazdy CX-30 ? Nie trzeba się schylać wyżej się wsiada i wyżej się siedzi. Mi to pasuje bo Toyota z tymi kompaktami trochę przesadziła. Auris I miał 152 cm wysokości Auris II 147 cm a Corolla już tylko 143 cm. (miałem wszystkie trzy) i w Corolli zdarzyło mi się już walnąć plecami albo głową przy wysiadaniu i nieraz przy parkowaniu darłem zderzakiem przednim po krawężniku a teraz mam wiekszy prześwit i wszędzie luzik. Mi to pasuje. Ale Corollę będę dobrze wspominał bo to fajne auto z bardzo dobrym układem napędowym.

Tak ładnie piszesz o tej Maździe, że zdecydowałem, że muszę tam pojechać, do tego salonu, obejrzę, pomyślę. Aż strach, żebym nie zaraził się tą Mazdą. A po masło do innego sklepu, bo taniej o 2 zł, to ja też nie latam. 20, 30 zł to dla mnie bez różnicy, choć staram się nie szastać kasą i wydatki planować, bo z emeryturą za bardzo nie poszaleję, mimo że nie jest mała, a dorobić nie mogę, bo żona trwale zachorowała i wymaga opieki, pomocy :-(
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2025, 18:25:21 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl