Autor Wątek: Akumulator 12V  (Przeczytany 10072 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline minas

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
Odp: Akumulator 12V
« Odpowiedź #30 dnia: 22 Listopada 2025, 12:43:15 »
Przydałby się agm ale cóż oszczędności.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 22 Listopada 2025, 22:37:14 »
Ja mam 5 rok RAV4 bez żadnych problemów z aku12V. Auto bywało, że stało nieużytkowane do 10 dni, najczęściej jeżdżę krótkie odcinki do pracy po 4km w jedną stronę.  Nie wiem więc o co chodzi z tymi waszymi problemami. Fakt, nie mam BLE, ale mam Cobrę.
No cóż, nie jesteś jedynym szczęściarzem, chłopaki montują jakieś BLE, albo coś innego co nie pozwala przejść elektronice w stan uśpienia, hibernacji, więc drenuje akumulator, aż padnie.

Co do padania akumulatora, to zanim auto dopłynie statkiem i dotrze do salonu, ciekawe ile takich głębokich rozładowań dozna, a w salonie oczywiście też może paść, zanim odpicują, odszykują, dadzą nieświadomemu szczęśliwemu klientowi, nówkę funkiel!

Online JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #32 dnia: 23 Listopada 2025, 19:00:38 »
Wyskoczyl mj komunikat o niskim poziomie naladowania akumulatora. Pomiar napiecia we wrzesniu w ramach przegladu i bylo ok.
Jednoczesnie jest jakis blad w samej aplikacji (wystepuja obecnie problemy z dzialaniem serwera..)

Wam cos podobnego wyskoczylo? Na kilku grupach na FB uzytkownicy zglaszaja podobne problemy.

Offline minas

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #33 dnia: 23 Listopada 2025, 19:15:26 »
Od kilku dni jest ten komunikat z serwerami ale apka dział ok, wszystko pokazuje.

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 25 Listopada 2025, 10:40:30 »
Tak w temacie AKU 12V...

Po prawie 5 latach od odbioru auta pojawił sie pierwszy zonk.
Ale nie zwiazany z odpalaniem auta, a z BLE...

W sobote po 12 jechalem normalnie, a po 15tej juz nie rozpoznawał pastylek...
Wymiana baterii nie pomogla, po kilku probach wejsc/wyjsc nadal lipa...
Zdeaktywowalem, auto normalnie odpaliło, przejechalem 80km i nadal bez zmian, po aktywacji BLE nie widzi pastylek.

Colin/Bartek79 w instrukcji BLE doczytalem, ze moze to byc spowodowane za malym napieciem.
Dzisiaj zszedlem do auta (postój 48h) zmierzone napiecie 11.6V :D
Jutro bede mial self-build profesional prostownik, wiec wyciagne z auta AKU i go naładuje przez noc...

Pytanie czy mieliscie takie doswiadczenia z AKU i BLE?
Auto z 2020 czy AKU ma korki i czy je ewentualnie odkręcać podczas ładowania?

BTW to pierwszy "problem" z tym aku.
Ostatnio stal prawie godzine na ready, ale jak widac chyba sie nei podładował ;)
Pozdrawiam
Krzysiek

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #35 dnia: 25 Listopada 2025, 10:43:12 »
Auto z 2020 czyli stary soft w BLE, do aktualizacji poprzez SEMECO
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 25 Listopada 2025, 10:53:12 »
Dzwonilem do nich (SEMECO)...
Pan mi wytlumaczyl procedurę
Do klienta nie dojeżdżają... Ewentualnie jak masz garaż, ale to i tak pogwarancyjne...

Zalecaja wizyte w ASO, ASO zgłasza do nich potrzebe aktualizacji. Jak będą mieli zaplanowany przejazd w okolicy to wtedy beda sie umawiali ze mna, żeby podjechal do ASiO, zeby zrobili aktualizacje...
Ciekawe jakie to beda koszty...

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #37 dnia: 25 Listopada 2025, 11:51:10 »
Do mnie przyjechał serwisant z SEMECO ale to było ze 3 lata temu i auto było jeszcze na gwarancji.

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 26 Listopada 2025, 09:39:09 »
Tak jeszcze w kwestii AKU....

Wczoraj ponad 1.5 h jeżdżenia, a jak nie jazda to w Ready i caly czas ładował 14.4V
Jak zakonczylem dobił do 12V...
Dzisiaj rano zmierzylem 11.7 V.
Dzisiaj przyjedzie prostownik taki porządny transformatorowy z czasów PRL robiony sobie, to go przez noc podładuję.
Jak za tydzien/dwa znowu zejdzie<12 V to ide po nowy.

Jeszcze zobaczymy co sie serwis wypowie w poniedziałek odnosnie BLE.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #39 dnia: 26 Listopada 2025, 09:51:11 »
Tylko odepnij aku od instalacji
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 26 Listopada 2025, 10:59:59 »
Pójdzie do domu na noc ;)

Offline KamilSPL

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 2025
« Odpowiedź #41 dnia: 26 Listopada 2025, 13:24:45 »
Ktoś jeszcze ma rav4 z 2025 i dostaje powiadomienia o krytycznym stanie akumulatora rozruchowego? Wersja hybrydowa.
Dzisiaj znowu przyszło powiadomienie do aplikacji, a miesiąc temu przy przeglądzie poprosiłem o sprawdzenie parametrów akumulatora i wszystko wyszło poprawnie.
Ostatnio mało jeżdżę, ale to nie powinno tak wyglądać że półroczny samochód zgłasza problemy akumulatora.

Offline Pavvulon

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: na baterie
« Odpowiedź #42 dnia: 26 Listopada 2025, 13:40:09 »
Ktoś jeszcze ma rav4 z 2025 i dostaje powiadomienia o krytycznym stanie akumulatora rozruchowego? Wersja hybrydowa.
Dzisiaj znowu przyszło powiadomienie do aplikacji, a miesiąc temu przy przeglądzie poprosiłem o sprawdzenie parametrów akumulatora i wszystko wyszło poprawnie.
Ostatnio mało jeżdżę, ale to nie powinno tak wyglądać że półroczny samochód zgłasza problemy akumulatora.
Tak ja, witaj w klubie posiadaczy powerbanków, jump-starterów, ładowarek do akumulatorów i innych cudów aby odpalić nowe auto pierwszej zimy 

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #43 dnia: 26 Listopada 2025, 16:41:45 »
Ha ha ha ha :) :) :)
Toyota C-HR GR Sport MY26

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 26 Listopada 2025, 17:19:04 »
Tak jeszcze w kwestii AKU....
Wczoraj ponad 1.5 h jeżdżenia, a jak nie jazda to w Ready i caly czas ładował 14.4V
Jak zakończyłem dobił do 12V...
Dzisiaj rano zmierzyłem 11.7 V.
Dzisiaj przyjedzie prostownik taki porządny transformatorowy z czasów PRL robiony sobie, to go przez noc podładuję.
Jak za tydzień/dwa znowu zejdzie<12 V to idę po nowy.

Jeszcze zobaczymy co się serwis wypowie w poniedziałek, odnośnie BLE.
Uzyskaj dostęp do akumulatora, otwórz bagażnik i zdejmij osłony (np. podłogę bagażnika lub boczną tapicerkę), aby uzyskać pełny i bezpieczny dostęp do akumulatora 12V. Poluzuj nakrętkę i zdejmij klemę z ujemnego (-) bieguna akumulatora. Wepnij w szereg multimetr, umieść miernik w stabilnej pozycji wewnątrz bagażnika tak, aby jego wyświetlacz był dobrze widoczny przez zamkniętą tylną szybę bagażnika.     
Opuść klapę bagażnika, zamknij wszystkie drzwi, a następnie zarygluj samochód za pomocą pilota – tak, jak zostawiasz go na noc.
Obserwuj wskazania, patrząc przez szybę, obserwuj odczyt na multimetrze. Początkowo będzie on wysoki, ale z czasem powinien stopniowo spadać, w miarę jak kolejne moduły będą się wyłączać.
Po ustabilizowaniu się wartości, czyli do 1 godziny, odczytaj ostateczny pobór prądu. Prawidłowy wynik dla nowoczesnego auta, takiego jak RAV4 Hybrid, powinien mieścić się w zakresie 10 – 50 mA (na wyświetlaczu multimetru zobaczysz 0.01 – 0.05 A).

Dla prawidłowo funkcjonującego auta, po przejściu wszystkich systemów w stan hibernacji, co może zająć do około 45 minut, pobór prądu powinien się ustabilizować.
Przyjmuje się, że akceptowalny pobór prądu w nowoczesnym samochodzie nie powinien przekraczać 50 mA. Taki poziom zużycia energii jest normalny i niezbędny do podtrzymania pracy takich systemów jak pamięć sterowników, system bezkluczykowy czy alarm.

Proponuję wszystkim użytkownikom po zrobieniu pomiaru podanie go tu na forum, porównamy, jak to wygląda w poszczególnych autach, zwłaszcza w tych cierpiących na padanie akumulatora.

Przed pomiarem proponuję obejrzeć.
https://youtu.be/ynR3-wglgfg
« Ostatnia zmiana: 26 Listopada 2025, 17:35:01 wysłana przez animuss »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl