Autor Wątek: gdzie jest watek co zamiast rav4?  (Przeczytany 56911 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: gdzie jest watek co zamiast rav4?
« Odpowiedź #450 dnia: Dzisiaj o 13:26:02 »
Czekam na..."Silnik SkyActiv-Z najpierw ma się pojawić w nowej Maździe CX-5 w 2027 r. Będzie mieć 2,5 l pojemności i będzie współpracować z nowym, własnej konstrukcji układem hybrydowy"
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #451 dnia: Dzisiaj o 13:26:02 »
Pytanie mam do użytkowników hybryd koreańskich, wszystkie przyspieszają w taki nieprzyjemny, szarpany sposób? Miałem okazję przejechać kawałek Kia Niro HEV i to mi ciągle szarpało, biegi przerzucało, no zdecydowanie wolę ECVT Toyoty, czy to tylko ten egzemplarz?
Niro/Kona ma skrzynię 7DCT (dwusprzęgłowa), a Sportage/Tucson mają klasyczne 6AT z wbudowanym silnikiem elektrycznym. Obie zmieniają biegi, ale odczucia diametralnie inne. Mam Tucsona i skrzynia dla mnie o wiele przyjemniejsza od Toyotowskiej. Każdemu to, co lubi :)
Uuuuuuuuu to mi Elantre wywala z rozważań, bo ten napęd wybitnie mi nie podszedł przez to szarpanie i taką niepewność przy przyspieszaniu. Choć jest szansa że to dlatego że to była stara Kia Niro, poprzednia generacja, może coś poprawili do tego czasu. Trzeba będzie udać się do salonu.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #452 dnia: Dzisiaj o 13:27:33 »
Tu Ci nie pomogę. Jeździłem Niro w 2019r i po miescie, to był dramat.
Teraz trzeba spróbować.
Co do skrzyni w niro i kona, w hev są 6DCT, pomyłkowo z rozpędu dodałem im bieg z wersji benzyna tucson 7dct ;)
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 13:33:13 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl