Autor Wątek: Bezpłatna Obowiązkowa Kampania Bezpieczeństwa  (Przeczytany 23855 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
Odp: Bezpłatna Obowiązkowa Kampania Bezpieczeństwa
« Odpowiedź #165 dnia: 13 Maja 2026, 13:27:21 »
Dostałem smsa że mam się zgłosić z akcją z zegarami a jak przyjechałem do ASO to okazało się że są jeszcze dwie.
�  �  0021/CI/2025 (kod kampanii: XGGA2) naprawa wiązki tylnego silnika trakcyjnego (MGR)
�  �  0019/CI/2025 (kod kampanii: 5GG61) wspomaganie parkowania, przeprogramowanie sterownika układu
�  �  0007/CI/2025 (kod kampanii: 5GG31) zmiana oprogramowania zestawu wskaźników
Byłem u Kozłowskiego na Mieszka i wszystkie trzy akcje zrobili mi miesiąc temu w ramach rutynowego przeglądu okresowego. Update zegarów, update parkowania, zabezpieczenie wiązki tylnego napędu - gdyby spuchła lub była uszkodzona, zostałaby zamówiona nowa i wymieniona. Ponieważ nie stwierdzono żadnych śladów zużycia/uszkodzenia/korozji, zabezpieczono ją dodatkowo zgodnie z zaleceniem, szczegółów nie znam.
Pozdrawiam,

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #166 dnia: 13 Maja 2026, 15:07:09 »
Który rocznik auta ?

Offline boniu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #167 dnia: 13 Maja 2026, 15:08:01 »
No widzisz u mnie sobie nie poradzili :D
Toyota Rav4 2.5 Exe AWDi 8X8 Elite Blue MY23

Toyota Corolla 2.0 TS Exe + Vip + JBL
Zamówienie: 7.12.2021 -> Anulowanie zamówienia przez Toyote: 10.10.2022

Offline boniu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #168 dnia: 06 Lipca 2026, 20:29:35 »
Z wiązką (XGGA2) jest taka akcja że ASO twierdzi że mam zmodernizowaną wersje i oni nie wiedzą co mają wymienić. Zrobili zdjęcia, opisali i napisali do TMPL. Czekamy na odpowiedz.
Zegary (5GG31) nie udało się zaktualizować bo nie mają albo mają błędny plik do aktualizacji czy coś podobnego. Też napisali do TMPL i czekamy.

Update jest taki że wymienią mi całą wiązkę. Zamówili i czekają na części.
Aktualizacja zegarów czeka na wiązkę bo nie ma sensu mnie wzywać.
Cytuj (zaznaczone)
... Pana pojazd pozostaje sprawny i może być nadal użytkowany do czasu przeprowadzenia naprawy ...

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #169 dnia: 06 Lipca 2026, 20:47:54 »
Aktualizacja zegarów czeka na wiązkę bo nie ma sensu mnie wzywać.

Domagaj się aktualizacji zegarów natychmiast. Wiązka będzie pod koniec roku

W przypadku wystąpienia tego problemu, ekran nie będzie się wyświetlał po włączeniu zapłonu (IG-ON) i pozostanie w tym stanie na stałe. Jazda bez prędkościomierza i jakichkolwiek ostrzeżeń może w określonych warunkach drogowych może znacznie zwiększyć ryzyko wypadku.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline boniu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #170 dnia: 13 Lipca 2026, 21:13:16 »
Według serwisu nadal moje zegary czekają na nową wersję oprogramowania. Podobno w mają notkę "Prosimy o nie wykonywanie kampanii dla tych Rav4, które mają poniższy soft" i moje zegary mają jeden z nich.

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2.0 PHEV
« Odpowiedź #171 dnia: 14 Lipca 2026, 13:11:53 »
Według serwisu nadal moje zegary czekają na nową wersję oprogramowania. Podobno w mają notkę "Prosimy o nie wykonywanie kampanii dla tych Rav4, które mają poniższy soft" i moje zegary mają jeden z nich.
Wykup dostęp na godzinę do softu Toyoty i pobierz biuletyny serwisowe, koszt drobny - a problem ogromny, bo zegary raz uziemione nie wstaną.
Tam też zobaczysz czy zegary w Twoim egzemplarzu wymagają aktualizacji w tej akcji serwisowej.

Albo może łatwiej @Colin może to sprawdzić :) na pewno coś da się zrobić w temacie.

Moim zdaniem serwis ściemnia.
Jeśli Twoja RAVka ma akcję na zegary, to soft do tej akcji jest od dawna już gotowy - albo wymiana softu wiąże się z wymianą zegarów, bo update się nie powodzi w tej wersji H/W.
Problem od strony programowej jest banalny - programista się jorgnął i leci zapis do pliku zamiast na ramdisk, bo soft gubi pointer lub idzie poza tablicę na zapisie. Dysk w zegarach ma OKREŚLONĄ LICZBĘ zapisów, każdy kolejny zapis to skrócenie jego żywota. A każda kolejna jazda to kolejny zapis, jeśli robisz trasy to właśnie wtedy długość zapisu wychodzi poza zadeklarowaną dla RAM tablicę.

Skoro to jest akcja typu SAFETY to serwis nie ma prawa jej odwlekać, a jak TMP twierdzi że nie aktualizujemy - a auto jest na liście - to należy je na lawecie podstawić pod parking TMP i wystąpić o samochód zastępczy...
Normalnie sprawa do UOKIK i tyle.

Także jedź do serwisu i zrób raban, łaski nie robią, a jak jest problem z aktualizacją w tym zestawie zegarów, niech na biegu dają nowy z nowym softem.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #172 dnia: 15 Lipca 2026, 09:21:42 »
Też kiedyś była akcja z instalowaniem jakiegoś oprogramowania (coś z modułem dcm) i serwis wręcz błagał mnie, żebym przyjechał (mi nie pasowało, bo wakacje), bo jeśli nie zrealizują do końca jakiegoś (chyba wtedy było sierpnia) miesiąca, to polecą im po premiach czy jakoś tak, że 500 zł od samochodu im liczą, jeśli tego nie zrealizują. W każdym razie pojechałem pod koniec sierpnia i wgrali. A tutaj czytam i wnioskuje, że jakieś dziwne zachowanie serwisu, że czekają mimo, że auto u nich było.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline mordimer

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Lexus NX
« Odpowiedź #173 dnia: 15 Lipca 2026, 19:25:12 »
Z NXem 350h była taka akcja że jak wyszedł nowy soft do radia (update z 1040 do 2050), i zaczęli go instalować w ASO, to podobno często padały radia podczas aktualizacji xd Więc Toyota Central Europe wycofała tą aktualizację xd
Najlepsze jest to że jak aktualizacja się wywaliła podczas instalacji to ASO musi wymieniać całe radio w ramach gwarancji xd Bo oczywiście "programiści Toyoty" nie potrafią przewidzieć takiej sytuacji i zrobić funkcję hard resetu xd

Więc zupełnie bym się nie zdziwił jakby TCE zakazało robić updejt zegarów dla jakichś tam numerów VIN xd

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #174 dnia: 15 Lipca 2026, 19:43:44 »
Więc zupełnie bym się nie zdziwił jakby TCE zakazało robić updejt zegarów dla jakichś tam numerów VIN xd

Wszystko się zgadza ale jeśli VIN widnieje tutaj

https://www.toyota.pl/serwis-i-akcesoria/kampanie-serwisowe

i jest podany na zakresie VINów zgłoszonych do UDT a ma być wyłączony z akcji to poproszę oficjalne stanowisko TME na piśmie, iż ten VIN nie podlega. Zero domysłów w kwestii bezpieczeństwa. Tym bardziej, że akcja jest priorytetowa.

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2.0 PHEV
« Odpowiedź #175 dnia: 16 Lipca 2026, 11:17:52 »
Wszystko się zgadza ale jeśli VIN widnieje tutaj

https://www.toyota.pl/serwis-i-akcesoria/kampanie-serwisowe

i jest podany na zakresie VINów zgłoszonych do UDT a ma być wyłączony z akcji to poproszę oficjalne stanowisko TME na piśmie, iż ten VIN nie podlega.
U mnie było tak, że mój VIN nie był wcale na tej liście, a akcja na zegary na nim była - także ja bym mimo wszystko wykupił dostęp na godzinę do toyota-tech.eu i po VIN sprawdził czy jest akcja na zegary, jak jest to wydrukowałbym sobie i podjechał do ASO z pytaniem czy mam za chwilę podjechać z prawnikiem.

Szybko by im rurka zmiękła - zakładam że w tym H/W multimediów update się nie udaje i trzeba dać nowy, ale nie życzę nikomu zgaśnięcia zegarów nocą na drodze - mnie uratował HUD z nawigacji płatnej na telefonie gdy zgasły żarówki w starej Corolce, ale w tamtym samochodzie było gdzie położyć telefon.
To naprawdę nie jest przyjemne jechać krętą drogą nie znając szybkości, bo czy to 40 czy 70 km/h to może mieć kardynalne znaczenie dla czyjegoś i własnego życia.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #176 dnia: 16 Lipca 2026, 16:41:03 »
Akcje serwisowe są widoczne bez abonamentu, wystarczy samo darmowe konto i macie dostęp do takich informacji.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl