Autor Wątek: Czujnik/i ciśnienia opon  (Przeczytany 3215 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Czujnik/i ciśnienia opon
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Stycznia 2026, 15:00:54 »
To teraz przeczytaj jeszcze raz co napisałeś i odpowiedz sobie kto wie gdzie jest które koło, Ty czy komputer? Jeśli pozamieniasz koła to komputer będzie o tym wiedział? Nie będzie. Jeśli nie wiadomo jak były koła pazakladane albo jak czujniki zaprogramowane to trzeba najpierw zidentyfikować czujniki a później można w Tire Assistant pozamieniać wskazania aby odczyty były właściwe.
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2026, 15:03:51 wysłana przez przmor »

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Stycznia 2026, 16:00:24 »
Napisałem "Wystarczy sobie raz zapisać ID czujnika przyporządkowany do koła".

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Stycznia 2026, 16:20:22 »
A ja napisałem, że komputer nie wie gdzie, który czujnik fizycznie się znajduje. Czyli jeśli nie wiesz co z kołami było do tej pory robione to nie ma pewności, to co pokaże Tire Assistant jest prawdą. W moim przypadku zanim auto trafiło w mojej ręce były zamienione koła przód-tył wiec Tire Assistant pokazywał niewłaściwe wartości. Ty sobie pooznaczałeś kola i w porządku ale jeśli ktoś nie ma pooznaczanych kół to powinien sprawdzic czy Tire Assistant pokazuje właściwe odczyty.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Stycznia 2026, 14:39:21 »
Witam,

nie spuszczaliśmy ciśnienia z opon bo zgłupieliśmy.
Wg Tire Assistant (on chyba czyta dane z jakiegoś sterownika/komputera w aucie) - mam 4 czujniki o różnych id - przy czym z dwóch (prawdopodobnie LP i PT) czyta wszystko - id, temp., ciśn. a z pozostałych dwóch tylko id. Wskazania id i ciśnienia w tych dwóch kołach są identyczne z komputerkiem cub wulkanizatora.
Tymczasem wg komputera cub (mojego wulkaniatora) - id obu czujników z przodu jest identyczne, podobnie zresztą z obu czujników z tyłu (oba koła z przodu mają id 1862325 a z tyłu mają 186238B).
Ciśnienia oraz id w LP oraz PT są identyczne wg Tire Assistant oraz komputera cub.
Jakim cudem oba przednie koła mają to samo id oraz oba tylne koła mają to samo id ??? Gdzieś czytałem, że oryginalne czujniki w Toyocie nie mają możliwości zaprogramowania z ręki ???
Wyjścia chyba na razie dwa - pojechać do Toyoty z workiem dutków albo na pałę wymienić czujniki PP i LT i z ręki wpisać id jakie pokazuje Tire Assistant?
Jakaś pomoc/sugestia ?
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2026, 14:47:28 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Stycznia 2026, 16:46:09 »
Może niech wyprogramuje te czujniki i zaprogramuje od nowa (?).
Albo coś nie halo z oprogramowaniem modułu. Jakoś wywalić i wgrać od nowa?
Albo co gorsza a harwarem. Może tylko coś zabrudzone?

Ja bym szedł po najmniejszej linii oporu - próbował od najtańszych rozwiązań.

A masz drugi komplet kół? Jeśli tak, ja bym to teraz zostawił jak jest kontrolując ciśnienie manometrem i wzrokowo (ugięcie) a na wiosnę przy wymianie kół zpbaczyl co pokazuje TA. Już kiedyś tak jeździłem z migającą lampką ciśnienia bo mi ASO tak wgrali drugie 4 koła, że po wyjęciu aku potem nie poznawało ich. Potem zażądałem wgrania żeby po akcją z aku też działało i tak też zrobili. Chcieli mnie przy tym oskubać ale że u nich kupowałem samochód wraz z tymi dodatkowymi kołami, obeśmiałem ich i odpuścili.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Stycznia 2026, 09:46:18 »
2016 rok wiec juz baterie słabe. U mnie końcówka 2014 i ta sama sytuacja. Najlepiej od razu wszystkie wymienić poza tym juz wymienionym oczywiście.
Mam samochód z 2017 i od 3-4 lat co roku przy pierwszych mrozach wywala błąd czujnika. Resetuję ustawienia bez ponownego dopompowywania kół i przez całą zimę spokój, aż do następnej zimy. Czujniki chyba wciąż działają bo jak nic nie robiłem to po podniesieniu się temperatury kontrolka gasła, a przy minusowej się ponownie zapalała. Powietrze z kół raczej nie uchodzi bo co kilka miesięcy kontroluję ciśnienie i cały czas oscyluje w granicach 2,4.
Co ciekawe, kilka lat temu użytkowałem służbowo yarisa (1,4 diesel, swoją drogą [cenzura] fajnie się tym jeździło) i tak samo w okresie zimowym czujniki zachowywały się jak w mojej corolli
E18_Prestige_MultidriveS

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Stycznia 2026, 10:35:04 »
By tak się nie działo i by bez sensu nie mieszać kalibracją ciśnienia to należy uzupełnić ciśnienie do wartości odniesienia z naklejki i wtedy zainicjalizować TPMS a po wszystkim uzupełnić ciśnienie w kołach dodatkowo o korektę na temperaturę ~0,1 bara wyżej.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Stycznia 2026, 10:36:30 »
Witam,

ja do momentu skończenia 8 roku życia auta nie widziałem chyba nigdy zapalonej tej kontrolki.
Zaczęło się w ubiegłym roku ale samo przeszło. W tym roku już nie.
Ale najdziwniejsze jest to, że wg sterownika/komputera w aucie oba przednie czujniki mają identyczne id i oba tylne podobnie.
Wg mojego wulkanizatora w Toyocie/Lexusie nie można oryginalnych czujników zaprogramować (nieoryginalne on programuje albo poprzez klonowanie albo wpisanie  z ręki).
Prawdopodobnie identyczne numery czujników powodują ten błąd, natomiast same czujniki możliwe że są OK.
Niestety skąd się wzięły zdublowane numery ani jak to naprawić nie wiem...

By tak się nie działo i by bez sensu nie mieszać kalibracją ciśnienia to należy uzupełnić ciśnienie do wartości odniesienia z naklejki i wtedy zainicjalizować TPMS a po wszystkim uzupełnić ciśnienie w kołach dodatkowo o korektę na temperaturę ~0,1 bara wyżej.

Ciśnienia są cały czas OK, wczoraj od 2,18 do 2,22bar.
Jak zainicjalizować TPMS ??? Jest gdzieś w schowku guzik?
« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2026, 10:40:01 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Stycznia 2026, 10:58:03 »
W schowku pasażera jest

Wprowadzone numery nadajników to już zmiana poprzez interfejs diagnostyczny
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Stycznia 2026, 16:54:46 »
Witam,

wg poniższej procedury?

Przygotowanie: Zaparkuj samochód, wyłącz silnik i upewnij się, że wszystkie opony (w tym zapasowa, jeśli jest) są napompowane do ciśnienia zalecanego przez producenta (znajdziesz je na naklejce na słupku drzwi kierowcy).
Włącz zapłon: Włóż kluczyk do stacyjki i przekręć go, aby włączyć zapłon (pozycja "On"), ale nie uruchamiaj silnika.
Nawigacja w menu: Użyj przycisków strzałek na kierownicy, aby przejść do menu na wyświetlaczu deski rozdzielczej.
Wybierz ustawienia: Znajdź "Konfiguracja" (lub podobną opcję), a następnie "Ustawienia pojazdu" i potwierdź przyciskiem "OK".
Wejdź w ustawienia TPWS: Wybierz "Ustawienia TPWS" (czasem z ikoną opony i klucza), lub bezpośrednio opcję kalibracji/resetu.
Resetuj: Wybierz "Identyfikacja kół i pozycji" lub "Set Pressure" i przytrzymaj przycisk "OK" (lub odpowiedni przycisk resetu) przez około 10-15 sekund, aż kontrolka TPMS zamruga 3 razy, a na ekranie pojawi się komunikat o ustawianiu systemu.
Jazda testowa: Przejedź się samochodem z prędkością powyżej 40 km/h przez kilka minut (do 30 minut), aby system dokończył kalibrację i wyłączył kontrolkę.

Jutro spróbuję. Czy to cokolwiek zmieni w kwestii kontrolki ciśnienia? Przyporządkuje rzeczywiste id każdego z czujników do sterownika w aucie?
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Stycznia 2026, 17:16:38 »
Nie nie, w Twojej Corolli po napompowaniu należy przytrzymać przycisk w schowku około 4 sek aż dioda TPMS  zamruga (oczywiście gdy nadajniki zakodowane poprawnie testerem bo inaczej niewiele zmieni... )

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Stycznia 2026, 08:07:49 »
Witam,

po włączeniu zapłonu (dwukrotnym naciśnięciu przycisku uruchomienia silnika bez wciśniętego pedału hamulca), wciśnięciu przycisku w schowku, 3-ktornie mruga kontrolka ciśnienia opon, następnie gaśnie, uruchamiam auto. Niestety kontrolka ciśnienia opon gaśnie a le po chwili jazdy zaczyna mrugać i zapala się na stałe.

Zostaje tylko ASO?
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Birdd

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Stycznia 2026, 12:20:04 »
Nie ma co filozofować. Przerabiałem takie tematy już w dwóch autach innej marki. Wulkanizatorzy i ich komputerki... nawet nie skomentuję :D U mnie za każdym razem któryś z czujników do wymiany (dopiero w ASO umieli to jakoś sprawdzić). No, ale wiadomo, jak jeden pada, to reszta za chwilę też. Od razu komplet szedł do wymiany i wtedy banglało elegancko. Żywotność czujników 6-8 lat. Jak komuś działają dłużej, to niech się cieszy.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #28 dnia: 13 Stycznia 2026, 08:32:09 »
Po tylu latach to zacząłbym od wymiany wszystkich czujników na nowe, oryginalne.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 13 Stycznia 2026, 10:11:41 »
Martwi mnie czy to na pewno czujniki a nie jakiś sterownik odczytujący informacje z czujników.
Spróbuję pod koniec tygodnia zadzwonić do ASO, zobaczymy na kiedy da się umówić...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl