Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 125367 razy)

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #615 dnia: 10 Maja 2026, 14:04:33 »
złote rady w tej kwestii?
Żadnych.
Też tak robię (oddaję koła zimowe w gratisie razem z autem kolejnemu właścicielowi).
Zawsze widzę, że nie jest to doceniane...  :-(
Może po prostu lepiej to sprzedać w skupie złomu?..
Pomyślę nad tym następnym razem.

Sam sobie wymieniam koła. Nie lubię stać w kolejkach i czekać.
Co kilka lat zmieniam zużyte opony, jak każdy, i jakbym tak miał z 3ma autami co roku latać zmienić sezonówki, to by mnie jasny szlag trafił! Mam gdzie trzymać, mam osprzęt, idzie szybko, trochę się przy tym poruszam..
Z drugiej strony: jak się robi przekładki sezonowo, to zawsze obejrzą, wyważą itd. Jak gdzieś walniesz i odkształcisz felgę nieznacznie, to po prostu możesz tego przez kilka sezonów nie wyłapać, że kółko zdecentrowane. Nie biegam wokół auta stale i nie sprawdzam, czy bieżnik nierówno wyjada..
Jeśli interesuje Cię tylko kwestia wydatku, to policz, czy cena "zimowych" felg jest niższa, wyższa,  porównywalna z ceną wykonywania przekładek opony co sezon przez warsztat w czasie, w którym masz zamiar użytkować dane auto.
Przekładki przez 8 lat na felgach 20 cali (nowa RAV4), to będzie ok 3300zł.
Komplet kół zimowych z czujnikami po odliczeniu ceny opony (trzeba kupić oponę zimową w obu wariantach zmieniania gum) dziś wychodzi drożej.
Jak się ma jedno autko i dużo nerwów i czasu, to można jeździć na przekładki 2 x w roku i zaoszczędzić ze 2 tysie w całym okresie używania tego auta.
Ja jednak tu odpadam..  :-)

A, wszystkie powyższe dywagacje zakładają użytkowanie sezonówek. Miałem raz całoroczne - nie, dziękuję :-)
« Ostatnia zmiana: 10 Maja 2026, 14:09:46 wysłana przez Henio »

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #616 dnia: 10 Maja 2026, 14:08:41 »
Zastanawialiście się już nad kołami zimowymi?
Kupię koła zimowe z miesiąc po odebraniu auta, żeby nie wliczać jako ulepszenie, tylko "element eksploatacji". W tym czasie ogarnę gdzieś na A...ro stojaki na 20 cali.
Poleci ktoś?

Offline andizy

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota RAV 4
« Odpowiedź #617 dnia: 10 Maja 2026, 14:55:30 »
(oddaję koła zimowe w gratisie razem z autem kolejnemu właścicielowi).
Zawsze widzę, że nie jest to doceniane...  :-(
dlatego teraz sprzedając RAVkę zostawiliśmy zimówki i zamierzamy wykorzystać je do nowej... wszak oferują do nowego modelu zimówki na felgach 18 calowych...

Offline Andrzej1158

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-hr
« Odpowiedź #618 dnia: 10 Maja 2026, 15:52:59 »
Czy orientował się ktoś czy można liczyć na jakiś rabat przy zakupie całych kół z ASO? Nie mam przekonania do zamienników felg i wg mnie zawsze to słabo wygląda. W Volvo dostałem rabat pamietam przyzwoity, w Maździe żadnego a jak jest w Toyocie?
Denerwowało mnie że jak sprzedawałem samochód to kupujący te felgi traktował jako wyposażenie standardowe samochodu! a takie koła kosztowały np w Maździe 14tys. A sprzedałem ją po 2,5roku, bo nie byłem zadowolony. 
Ale mam nadzieję, że Ravka zostanie ze mną dłużej.
Obecnie mam CHR na wiolosezonie Continental i muszę przyznać, że jest całkiem ok, nie są wcale głośne latem a zimą dobrze sobie radziły, a ta zima wiemy wszyscy jaka była

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #619 dnia: 10 Maja 2026, 15:56:17 »
Czy orientował się ktoś czy można liczyć na jakiś rabat przy zakupie całych kół z ASO? Nie mam przekonania do zamienników felg i wg mnie zawsze to słabo wygląda
Po co rabat z ASO na miernej jakości felgi ?

Offline krzysztofon

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #620 dnia: 10 Maja 2026, 16:07:35 »
Ja od wielu lat jeżdżę na całorocznych i nie zamierzam tego zmieniać. Zaczynałem lata temu od Dębicy Navigator 2 (były kiepskie), potem przerabiałem Pirelli, Nokian, Michelin i teraz znowu mam Nokian, tylko nowszy model. Miałem je na tylnym napędzie, przednim i teraz mam na AWD. Zawsze były to dla mnie wystarczające opony. Michelin były wręcz świetne, tylko dosyć głośne. Do RAV4 też wezmę całoroczne. W polskiej zmiennej pogodzie to dla mnie lepszy wybór niż sezonówki, ale nikogo nie staram się przekonać do mojego podejścia. Zapewne pójdę w Goodyear Vector 4seasons albo Michelin CC3.

Offline rip

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #621 dnia: 10 Maja 2026, 16:33:52 »
Czy orientował się ktoś czy można liczyć na jakiś rabat przy zakupie całych kół z ASO? Nie mam przekonania do zamienników felg i wg mnie zawsze to słabo wygląda
Po co rabat z ASO na miernej jakości felgi ?
Dlaczego miernej jakości?
Ja miałem w poprzedniej Rav oryginalne felgi do opon zimowych i były bardzo dobrze wykonane.

U mnie problem chyba sam się rozwiązał. Przy zakupie samochodu dealer dla pierwszych klientów oferował rabat 2000zł na komplet kół zimowych z katalogu Rav, plus ceramikę na auto, oklejenie folią newralgicznych miejsc i jakies pomniejsze bonusy.

Nie wiedziałem czy skorzystam z rabatu ale patrząc na ceny felg 20 cali to same felgi mogą wyjśc blisko ceny kompletu od dealera po rabacie - a jeszcze opony i czujniki. Także do odbioru auta muszę się zdecydować.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

rav4

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #622 dnia: 10 Maja 2026, 16:50:15 »
Zapewne pójdę w Goodyear Vector 4seasons
No, ale to jest tylko CBB..
Jak mi się ostatnie "firmowe" Bridgestony zużyły to zmieniłem na AAA i mi spadło spalanie o 8-10%
Uważam, że warto.
Jest też trochę ciszej. Hoć to ma mikre znaczenie. Opony są głównym czynnikiem hałasu w aucie, ale powyżej 50 km/h jest podobnie głośno w elektryku i hev "tej samej klasy".

Generalnie w całorocznych nikt nie ma AAA.
Dla mnie to ważne.

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #623 dnia: 10 Maja 2026, 16:52:19 »
Ja miałem w poprzedniej Rav oryginalne felgi do opon zimowych i były bardzo dobrze wykonane.
Mam podobne odczucia.
A na komplecie można spokojnie dostać 10% rabatu.

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #624 dnia: 10 Maja 2026, 17:03:14 »
wszak oferują do nowego modelu zimówki na felgach 18 calowych...
Ale Ty chyba nie wziąłeś Comfortu tylko Style?
W wersji Style nie masz homologacji na 18 cali. Tak twierdzą sprzedawcy (odpytałem o to kilku, bo też wolę na zimę wyższy profil, i tylko Comfort ma 18 cali homologowane).
Jakby cokolwiek, to masz problem z gwarancją, AC, ewent Twoja wina z OC, bo auto na "niewłaściwych kółkach" - we wszystkich wersjach zdarzeń jest się o co przyczepić.
Moim zdaniem, niestety trzeba pozostać przy 20tkach.
Tak, są droższe i felgi,  i potem opony, i mały profil mają.
Ale jak śniegu nawieje, to dziury przykryje i wyrówna  ;)

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #625 dnia: 10 Maja 2026, 17:05:15 »
zostawiliśmy (...) i zamierzamy
andizy, tak z ciekawości: czemu mówicie o sobie w trzeciej osobie?

Offline andizy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #626 dnia: 10 Maja 2026, 18:19:46 »
zostawiliśmy (...) i zamierzamy
andizy, tak z ciekawości: czemu mówicie o sobie w trzeciej osobie?
bo jest nas dwoje i raz pisze jedno raz drugie z tego samego konta, ale w imieniu wspólnym czyli ja i mąż albo ja i żona...  :laugh:

wzięliśmy executive i wg naszego sprzedawcy można założyć zimówki 18... ale jeśli się okaże, że jednak nie to będziemy się zastanawiać na innym rozwiązaniem...
« Ostatnia zmiana: 10 Maja 2026, 18:21:29 wysłana przez andizy »

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #627 dnia: 10 Maja 2026, 19:16:47 »
Czy istnieje jeden realny przykład odmowy wypłacenia OC/AC z powodu innej niż homologowana koła na aucie? Wydaje mi się że nie. Jak w ogóle udowodnić że to jest powód kiedy wymiary koła są zgodne z specyfikacją, zmienia się jedynie rozmiar felgi i profil opony. Naprawdę wydaje mi się że to jest tylko wymówka żeby sprzedać ten droższy komplet, oczywiście salon musi wydać auto zgodne z homologacją żeby kryć swój tyłek, ale po tym już hulaj dusza piekła nie ma.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline andizy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #628 dnia: 10 Maja 2026, 19:28:18 »
jeszcze nigdy nie przeczytałam żadnej instrukcji obsługi a teraz czytam i czytam i czytam  :roll:
ale w instrukcji są 2 typy kół pełnowymiarowych - 20 i 18... bez określenia dla jakiego modelu choć instrukcję otwierałam po numerze VIN więc chyba właściwą...
mało tego - w poprzedniej z 2023 roku mieliśmy letnie 19 cali, a zimowe - kupione w salonie - 18...
i na dodatek GR wydają z 20, ale w cenniku jest zapis, że zimowe 20 nie są dostępne dla GR...
nic nie wiem... :embarassed:
ale póki co czekamy na auto, idzie lato więc nad zimowymi kołami będziemy myśleć jak nastanie na to czas... po prostu... jak trzeba będzie dokupimy 

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #629 dnia: 10 Maja 2026, 19:49:13 »
jeszcze nigdy nie przeczytałam żadnej instrukcji obsługi
Bosssze... 
Jakbym swoją żonę słyszał.  :roll:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl