Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 125423 razy)

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #870 dnia: 21 Maja 2026, 09:10:21 »
Czy odbierając w luty-marzec będzie rocznik 2026 czy już 2027?
Luty - na 100% rocznik 2026.
Marzec - na 90% 2026.

Od momentu wyprodukowania do wydania klientowi mija nie mniej, niż 2 miesiące, raczej więcej.
Produkcja - kilka dni, załadunek ok 5-7 dni, opłyniecie świata ok 45 dni, dostawa z portu do Polskiego dealera ok miesiąca, najczęściej auto stoi najdłużej na polskim "centralnym" placu w Mszczonowie i u samego dealera.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #871 dnia: 21 Maja 2026, 09:20:53 »
Ja nadal jeszcze ostatecznie nie podjąłem decyzji, CHR+ jest super wykonana, a Rav4 beznadziejnie  :-(
Jeździłem ostatnio wersja GR, to wrażenia z jazdy super, zawieszenie, układ kierowniczy, HUD, nagłośnienie, bez żadnych zastrzeżeń, jedynie kwestia ergonomii ten wystający plastik w tunelu środkowym co prawda obszyty w wersji GR zamszem, ale twardy jak skała wbija się w kolano podczas jazdy, te twarde tworzywa nie skrzypią i spasowane są lux, poza tunelem środkowym, może to poprawią za jakiś czas. Słupki A są głośnie podobnie jak w mojej obecnej CHR z 18r
Cały czas myślę o NX, lecz jest to 4 gen hybrydy i nie będzie tak wydajna jak 5 w Rav.  Lecz jakość wnętrza to jest przepaść i wyciszenia oczywiście.
Nowy/odświeżony NX pod koniec roku 
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline MarkowskiB

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #872 dnia: 21 Maja 2026, 09:28:21 »
Jakie są obecnie terminy dostawy rav4 phev 4x4 ktoś pytał u dilera?

Offline Andrzej1158

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-hr
« Odpowiedź #873 dnia: 21 Maja 2026, 09:41:26 »
Ja nadal jeszcze ostatecznie nie podjąłem decyzji, CHR+ jest super wykonana, a Rav4 beznadziejnie  :-(
Jeździłem ostatnio wersja GR, to wrażenia z jazdy super, zawieszenie, układ kierowniczy, HUD, nagłośnienie, bez żadnych zastrzeżeń, jedynie kwestia ergonomii ten wystający plastik w tunelu środkowym co prawda obszyty w wersji GR zamszem, ale twardy jak skała wbija się w kolano podczas jazdy, te twarde tworzywa nie skrzypią i spasowane są lux, poza tunelem środkowym, może to poprawią za jakiś czas. Słupki A są głośnie podobnie jak w mojej obecnej CHR z 18r
Cały czas myślę o NX, lecz jest to 4 gen hybrydy i nie będzie tak wydajna jak 5 w Rav.  Lecz jakość wnętrza to jest przepaść i wyciszenia oczywiście.
Nowy/odświeżony NX pod koniec roku

Wiem, lecz budżet  mi nie pozwoli na zakup nowego, jeśli NX to 24r. Chciałbym omotenashi albo fsport.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #874 dnia: 21 Maja 2026, 09:47:46 »
Jeździłem ostatnio wersja GR, to wrażenia z jazdy super, zawieszenie, układ kierowniczy, HUD, nagłośnienie, bez żadnych zastrzeżeń, jedynie kwestia ergonomii ten wystający plastik w tunelu środkowym co prawda obszyty w wersji GR zamszem, ale twardy jak skała wbija się w kolano podczas jazdy, te twarde tworzywa nie skrzypią i spasowane są lux, poza tunelem środkowym, może to poprawią za jakiś czas.
Ocho to widzę nie tylko mi się to wbijało w kolano i mega uwierało.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #875 dnia: 21 Maja 2026, 09:57:42 »
Czy odbierając w luty-marzec będzie rocznik 2026 czy już 2027?
U mnie w odbieranym w marcu 2023 był stary rocznik. Oto wszystkie daty:
Zamówienie 30.05.2022
Wyprodukowany 28.12.2022
Zaokrętowany 21.01.2023 (najprawdopodobniej)
Zeebrugge 21.02.2023
Mszczonów 06.03.2023
Dealer 13.03.2023
Odbiór 21.03.2023

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #876 dnia: 21 Maja 2026, 10:26:34 »
Jeździłem ostatnio wersja GR, to wrażenia z jazdy super, zawieszenie, układ kierowniczy, HUD, nagłośnienie, bez żadnych zastrzeżeń, jedynie kwestia ergonomii ten wystający plastik w tunelu środkowym co prawda obszyty w wersji GR zamszem, ale twardy jak skała wbija się w kolano podczas jazdy, te twarde tworzywa nie skrzypią i spasowane są lux, poza tunelem środkowym, może to poprawią za jakiś czas.
Ocho to widzę nie tylko mi się to wbijało w kolano i mega uwierało.
Nie przejmujcie się.
Chińczyki nie śpią ;)
Na Ali... jest już cała masa modów do XA60, w tym miętkie nakładki na kokpit, schowki, półki, drzwi, ...
Na kolano pewnie też lada moment będą, o ile już nie są.
Zresztą w mojej obecnej RAVce jedną z pierwszych rzeczy, które poprawiłem było naklejenie miękkich poduszeczek na boki tunelu, bo też mi kolano napier... podczas jazdy. ;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #877 dnia: 21 Maja 2026, 10:28:33 »
Czekam na bz4X Touring
OK, ale jest na co czekać?
"The Car Care Nut" słynne bZ4x (jak on to mówi: "busy for ex"  :-) ) zrąbał na potęgę.
Touring, poza tym, że dłuższy, to będzie jakaś inna konstrukcja?
Generalnie aktualne bZ4X poza bagażnikiem jest dla mnie akceptowalne jako takie.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #878 dnia: 21 Maja 2026, 10:30:17 »
Jakie są obecnie terminy dostawy rav4 phev 4x4 ktoś pytał u dilera?
4-5 mieisięcy
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Jaś Fasola

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR II 2.0 '24
« Odpowiedź #879 dnia: 21 Maja 2026, 11:09:09 »
Co zatem japończyk, chińczyk, niemiec czy RAv4?

Co Wy tacy monotematyczni, czas objąć chyba szerszą perspektywę w motoryzacji i dać szansę innym markom - chociażby z patriotycznego obowiązku :) - np.:

https://www.youtube.com/watch?v=V0Np4qVj_eE   - tylko w tym chyba pewniejszy mhev

albo ten

https://www.youtube.com/watch?v=Usr4vh9DezM
CHR I 1.8 '18 Selection
Corolla Cross 2.0 '22 Style+Tech

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #880 dnia: 21 Maja 2026, 11:33:00 »

Co Wy tacy monotematyczni, czas objąć chyba szerszą perspektywę w motoryzacji i dać szansę innym markom - chociażby z patriotycznego obowiązku :) - np.:

https://www.youtube.com/watch?v=V0Np4qVj_eE   - tylko w tym chyba pewniejszy mhev

albo ten

widziales test https://www.youtube.com/watch?v=q2EJs-qJsUk&t=3s   ?
jakas masakra ta skrzynia biegow i naped. zreszta koncepcja malych silnikow doladowanych jest z natury porabanym pomyslem. olej po 10tys w takich silnikach to jedna wielka smola. tak samoa koncepcja braku stalych przelozen skrzyni  biegow dla mnei tez jest calkowicie nieakceptowalna czyli wynalazki nissana hondy renault czy toyoty. jakby na ecvt zaprogramowali stale zasprzeglenia na danych przelozeniach co oczywiscie jest calkowicie wykonalne i dzialaloby to jak zwykla skrzynia z zaletami ecvt czyli bezobslugowosci, taniosci, pancernosci to czemu nie. ale ktos sie zajaral ze dzieki wkrecaniu silnika po 5000 gdzie ma najwyzsza silnik sprawnosc osiagnie 0,5l czy 1l nizsze spalanie to jest jak jest. poswiecili komfort jazdy na rzecz zielonego ladu.

Offline Jaś Fasola

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR II 2.0 '24
« Odpowiedź #881 dnia: 21 Maja 2026, 12:08:26 »
Oczywiście był to swego rodzaju sarkazm, no i oglądałem wszystkie testy i nie tylko ... jeździłem wieloma markami w ciągu ostatnich 2 m-cy ... bo jak spora grupa forumowiczów (i nie tylko) poszukuję nowego auta na początek emerytury. Niestety jest to co najmniej trudne i już niczego nie jestem jestem pewien. RAV-4 był moim faworytem, ale po jeździe próbnej stwierdzam, że wygłuszenie (jeśli chodzi o hałas silnika) nie odbiega od mojej CHR z 2024 roku - a to już zaczyna być dla mnie męczące, szczególnie po jazdach autami z automatyczną skrzynią biegów - ponadto w środku plastikowo i ciemno, a kierownica cienka jak hula hop dla dziecka (to te z KIA Sportage, Renault czy Peugeot - dodatkowo ze spłaszczeniem - sprawiają naprawdę dobre wrażenie i świetnie się je trzyma w dłoniach). Na razie w top of de top prowadzi Mazda Cx-5 - ale ktoś tu pisał, że coraz więcej ich wraca do salonu na lawecie  :-( .... i bądź tu mądry  :shock: o co kaman, czyżby rzeczywiście takie niedopracowane ??? Przyjdzie chyba znowu ranking odwrócić i przeprosić się z RAV-4 :embarassed:           
CHR I 1.8 '18 Selection
Corolla Cross 2.0 '22 Style+Tech

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #882 dnia: 21 Maja 2026, 12:08:51 »

albo ten

widziales test https://www.youtube.com/watch?v=q2EJs-qJsUk&t=3s   ?
jakas masakra ta skrzynia biegow i naped. zreszta koncepcja malych silnikow doladowanych jest z natury porabanym pomyslem. olej po 10tys w takich silnikach to jedna wielka smola. tak samoa koncepcja braku stalych przelozen skrzyni  biegow dla mnei tez jest calkowicie nieakceptowalna czyli wynalazki nissana hondy renault czy toyoty. jakby na ecvt zaprogramowali stale zasprzeglenia na danych przelozeniach co oczywiscie jest calkowicie wykonalne i dzialaloby to jak zwykla skrzynia z zaletami ecvt czyli bezobslugowosci, taniosci, pancernosci to czemu nie. ale ktos sie zajaral ze dzieki wkrecaniu silnika po 5000 gdzie ma najwyzsza silnik sprawnosc osiagnie 0,5l czy 1l nizsze spalanie to jest jak jest. poswiecili komfort jazdy na rzecz zielonego ladu.
Tyle, że w najnowszej RAVce nawet przy gazie w podłodze nie wkręca się na wysokie obroty.
I to jest wg mnie - po odbytej jeździe testowej - przyjemne.
Ponadto uważam, że symulacja stałych przełożeń w ecvt to pomylone z pokręconym. Jaki jest sens udawać stałe przełożenia gdy ich w istocie nie ma, a płynne przyspieszanie, bez skokowych zmian, jest dużo przyjemniejsze. Jak już kiedyś pisałem - w manualu to jest OK, ale w automacie to najlepiej gdy nie ma zmian przełożeń jak w ecvt lub elektryku - bo po co one są potrzebne ?
ps.
Tzn. wiem po co technicznie są potrzebne w klasycznym automacie, dwusprzęgłówce czy zmechanizowanej skrzyni manualnej - ale użytkowo - wg mnie - zbędne.
« Ostatnia zmiana: 21 Maja 2026, 12:11:21 wysłana przez Markid »

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #883 dnia: 21 Maja 2026, 16:18:15 »
potrzebne po to bys slyszal ile jedziesz na bazie dzwieku silnika. i dzieci szybciutko usna.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #884 dnia: 21 Maja 2026, 16:49:43 »
Równie dobrze można liczyć sekundy między słupkami kilometrowymi i przeliczac w glowie na predkosc ale prościej spojrzeć na prędkościomierz.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl