Jak działa fabryczny alarm w połączeniu z tym co chce wepchać ASO? To dalej jest Cobra/Meta?
Ponieważ nikt się nie kwapi, to odpowiem ja, choć
auta jeszcze nie mam - odpowiedź na podstawie instrukcji i rozmowy z dealerem i TCE, bo też mnie mocno ten temat interesował.
Alarm fabryczny ma czujniki otwarcia drzwi, bagażnika i klapy silnika, czujnik ruchu w pojeździe i czujnik przechyłu/kołysania. Alarm można uzbroić z możliwością deaktywacji czujnika ruchu i przechyłu przyciskiem widocznym na podlinkowanym foto w poprzednich postach, gdy chcemy kogoś pozostawić w zamkniętym aucie.
Wzbudzony wyje i mryga. Nie ustaliłem jak długo.
Deaktywacja wzbudzonego alarmu możliwa przyciskiem w pilocie (otwarcie zamków) lub wykonaniem rozruchu auta (oczywiście trzeba spełnić standardowe kryteria autoryzacji wcześniej - obecność właściwego kluczyka itd).
TCE i foldery zalecają obecnie dodatkowo montaż ble od meta.
Z oferty wycofano vodafon (w pierwszych ofertach był obecny, m. in. gdy ja zamawiałem - widocznie samo TCE nie wiedziało co będzie w aucie tworząc foldery ofertowe) bo jego funkcje i czujniki nakładałyby się z tym fabrycznym (syrena, czujniki intruza, przechyłu itd).
Zalecają więc tylko ble jako - cytuję - "taki dodatkowy immobilizer".
A jak RAZEM się spisują, to się dowiem dopiero.