Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 125367 razy)

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #1260 dnia: 21 Czerwca 2026, 21:10:53 »
Jak działa fabryczny alarm w połączeniu z tym co chce wepchać ASO? To dalej jest Cobra/Meta?
Ponieważ nikt się nie kwapi, to odpowiem ja, choć
auta jeszcze nie mam - odpowiedź na podstawie instrukcji i rozmowy z dealerem i TCE, bo też mnie mocno ten temat interesował.

Alarm fabryczny ma czujniki otwarcia drzwi, bagażnika i klapy silnika, czujnik ruchu w pojeździe i czujnik przechyłu/kołysania. Alarm można uzbroić z możliwością deaktywacji czujnika ruchu i przechyłu przyciskiem widocznym na podlinkowanym foto w poprzednich postach, gdy chcemy kogoś pozostawić w zamkniętym aucie.
Wzbudzony wyje i mryga. Nie ustaliłem jak długo.
Deaktywacja wzbudzonego alarmu możliwa przyciskiem w pilocie (otwarcie zamków) lub wykonaniem rozruchu auta (oczywiście trzeba spełnić standardowe kryteria autoryzacji wcześniej - obecność właściwego kluczyka itd).

TCE i foldery zalecają obecnie dodatkowo montaż ble od meta.
Z oferty wycofano vodafon (w pierwszych ofertach był obecny, m. in. gdy ja zamawiałem - widocznie samo TCE nie wiedziało co będzie w aucie tworząc foldery ofertowe) bo jego funkcje i czujniki nakładałyby się z tym fabrycznym (syrena, czujniki intruza, przechyłu itd).
Zalecają więc tylko ble jako - cytuję - "taki dodatkowy immobilizer".

A jak RAZEM się spisują, to się dowiem dopiero.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #1261 dnia: 21 Czerwca 2026, 22:42:52 »
Meta BLE chroni CAN przed zwinięciem na wpięcie w lampę?
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1262 dnia: 22 Czerwca 2026, 00:11:24 »
Meta BLE chroni CAN przed zwinięciem na wpięcie w lampę?
No samego CAN nie. Działa poza magistralą.
Fizyczne podpięcie do CAN wg opisu systemu daje dostęp do zamków i rozbraja fabryczny alarm
   :(   ale BLE Meta blokuje dostęp do np zasilania pompy paliwa czy rozruchu ukł hybrydowego nadal.
Do auta można się dostać, ale nie można nim odjechać. Nadal można je odholować.
Tyle teoria..

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1263 dnia: 22 Czerwca 2026, 06:06:25 »
BLE Meta blokuje dostęp do np zasilania pompy paliwa

Nie blokuje się obwodu mającego wpływ na bezpieczeństwo - regulamin nr 116 EKG ONZ / ETSI
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline janulka

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 2026
« Odpowiedź #1264 dnia: 22 Czerwca 2026, 13:02:26 »
W nowej Rav4 mamy więc latwy sposób na "wyłączenie" raz na zawsze tego systemu.
No, ale tracisz też niektóre funkcje w innych systemach...

Nie zauważyłem praktycznie niczego co bym stracił zaklejając wkurzający czujnik uwagi kierowcy.
Jedyna rzecz którą zauważyłem, że traci się takim rozwiązaniem to brak możliwości logowania się do profilu kierowcy za pomocą rozpoznawania twarzy (jest taka możliwość w nowej Rav4, ale do wyboru ma się jeszcze inne opcje - takie jak przypisany kluczyk lub np smartphone) więc to wg mnie nie ma to znaczenia.
Czy może masz coś innego na myśli ?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1265 dnia: 22 Czerwca 2026, 13:14:35 »
Czy ktoś może wie i może napisać lub wskazać linki do artykułów / filmów - czym różni się napęd hybrydowy w RAV4 2026  -   5 gen w HEV    od 6 gen w PHEV ?
Oczywiście wiadomo, że inny silnik trakcyjny i większa bateria. Co poza tym ?
Czy jest jakieś uzasadnienie dla nazywania tego napędu w PHEV 6 generacją ?

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1266 dnia: 22 Czerwca 2026, 14:51:17 »
W nowej Rav4 mamy więc latwy sposób na "wyłączenie" raz na zawsze tego systemu.
No, ale tracisz też niektóre funkcje w innych systemach...

Nie zauważyłem praktycznie niczego co bym stracił zaklejając wkurzający czujnik uwagi kierowcy.
Jedyna rzecz którą zauważyłem, że traci się takim rozwiązaniem to brak możliwości logowania się do profilu kierowcy za pomocą rozpoznawania twarzy (jest taka możliwość w nowej Rav4, ale do wyboru ma się jeszcze inne opcje - takie jak przypisany kluczyk lub np smartphone) więc to wg mnie nie ma to znaczenia.
Czy może masz coś innego na myśli ?
Tracisz jedną opcję PCSa:
- gdy układ stwierdzi, że nie patrzysz na drogę, ewentualne ostrzeżenie PCS pojawia się szybciej - wyłączając kamerę nie masz tych kilku milisekund przed ewentualnym zderzeniem na reakcję.
Tracisz opcję LDA:
- gdy układ wykryje, że nie patrzysz na drogę, komunikat o zjeżdżaniu z pasa włącza się dla niższych prędkości, bez kamery od wyższych - wyłączając/zasłaniając kamerę nie będzie także "wcześniejszego" ostrzeżenia.
Tracisz tzw wydłużony czas wznawiania w tempomacie adaptacyjnym:
- pojazd z wyłączoną kamerą nie ruszy samoistnie w korku za poprzedzajacym pojazdem w okresie 3 min od zatrzymania np.

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1267 dnia: 22 Czerwca 2026, 19:05:35 »
Czy ktoś może wie i może napisać lub wskazać linki do artykułów / filmów - czym różni się napęd hybrydowy w RAV4 2026  -   5 gen w HEV    od 6 gen w PHEV ?
Z tego co pamiętam, to jest pełne uzasadnienie do podbicia generacji tego napędu. Teraz wszystko jest jakby w monobloku. I mniejsze. I to akurat mnie troszkę martwi. Oby to "mniejsze" było tak wytrzymałe jak dotąd.. Auto cięższe, a eCVT mniejsza...

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1268 dnia: 22 Czerwca 2026, 23:24:06 »
Z tego co pamiętam, to jest pełne uzasadnienie do podbicia generacji tego napędu. Teraz wszystko jest jakby w monobloku. I mniejsze. I to akurat mnie troszkę martwi. Oby to "mniejsze" było tak wytrzymałe jak dotąd.. Auto cięższe, a eCVT mniejsza...
Tzn. w PHEV jest monoblok, a w HEV nie ?

Na jeździe próbnej jeździłem HEV i widziałem dużą różnicę w działaniu napędu w stosunku do obecnej RAVki 5 gen, którą jeżdżę tzn. XA50 i która ma napęd hybrydowy 4 gen.

Jak się w PHEV wyczerpie akumulator trakcyjny to będzie się jeszcze inaczej zachowywać niż ta wersja z HEV w 6 gen RAV4 ?
Bo to by dla mnie było uzasadnieniem mianowania generacji napędu w PHEV jako 6.
Chodzi mi o materiały, w których można by poczytać lub posłuchać na temat różnic ale nie tych ilościowych typu silnik większej mocy, bateria większej pojemności - tylko jakościowych, tzn. zmiany założeń, zmiany konstrukcji, itp.
Jak sobie szukam informacji n/t generacji napędu hybrydowego Toyoty to raczej są wymieniane generacje 1...5, a HEV / PHEV jest traktowane jako odmiana tej samej generacji ze zmienionymi parametrami silników, przekładni, baterii, falowników (większe moce, pojemności).

Offline tomekgolf

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4 VI
« Odpowiedź #1269 dnia: 23 Czerwca 2026, 07:48:29 »
Powoli tematy dotyczące pierwszych wrażeń z jazd nową RAV4 się kończą. Nie poruszałem jeszcze tematu wyciszenia, czy wygłuszenia (jak kto woli) kabiny nowej RAV4. Jak wszyscy wiemy Toyoty należą pod tym względem do najgorszych samochodów. W każdym aucie tej marki jest strasznie głośno, szczególnie przy prędkościach autostradowych. Mogę to potwierdzić, bo jeżdżę też nową Corollą. Podobno zmienia się to w przypadku samochodów elektrycznych Toyoty. Pierwsze testy nowego BZ4X Touring mówią, że auto jest dobrze wyciszone. Na szczęście w nowej RAV4 jest dużo lepiej pod tym względem niż w Corolli. Szczególnie dobrze wygłuszone jest podwozie. Komora silnika też jest wygłuszona przyzwoicie. Największy hałas jest od przednich szyb bocznych. Nie rozumiem podejścia Toyoty do tego tematu, ponieważ w wersji plug-in akustyczne szyby boczne są, a w wersji hybrydowej ich nie ma. W NX hybrydowym klejone szyby też są i przez to jest dużo ciszej niż w RAV4. Powiem szczerze, że gdyby w nowej RAV4 dali możliwość dokupienia akustycznych przednich szyb bocznych, to ani chwili bym się nie zastanawiał. Nawet gdybym miał za taką opcję zapłacić kilka tysięcy złotych.

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #1270 dnia: 23 Czerwca 2026, 08:15:18 »
Jak się w PHEV wyczerpie akumulator trakcyjny to będzie się jeszcze inaczej zachowywać niż ta wersja z HEV w 6 gen RAV4 ?
Nie wiem jak to jest w 6 generacji RAV4. Mam RAV4 2022 i C-HR plugin 2024.
Najciekawsza obserwacja plugin. Jeśli jadę w trybie hv z naładowaną baterią trakcyjną to dynamika jazdy jest lepsza niż z baterią rozładowaną do trybu hv. Spalanie benzyny też wydaje się wtedy mniejsze. Pomijając koszty, bo przy aktualnych cenach są nieistotne, to muszę jeszcze trochę potestować. Czy lepiej się jeździ w trybie hv z naładowaną baterią, czy w trybie ev. Na pewno hv z rozładowaną baterią jest najgorzej, pomijając czysty tryb spalinowy.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1271 dnia: 23 Czerwca 2026, 08:22:40 »
W Toyotach PHEV po rozładowaniu akumulatora trakcyjnego osiągi sie zbytnio nie zmieniają.  Gorzej w chińczykach.

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1272 dnia: 23 Czerwca 2026, 08:30:06 »
Jeśli jadę w trybie hv z naładowaną baterią trakcyjną to dynamika jazdy jest lepsza niż z baterią rozładowaną do trybu hv.
No właśnie ponoć w nowym phev nie ma spadku mocy przy "rozładowanym" aku trakcyjnym.

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #1273 dnia: 23 Czerwca 2026, 09:25:20 »
Na jeździe próbnej jeździłem HEV i widziałem dużą różnicę w działaniu napędu w stosunku do obecnej RAVki 5 gen, którą jeżdżę tzn. XA50 i która ma napęd hybrydowy 4 gen.

Bo to by dla mnie było uzasadnieniem mianowania generacji napędu w PHEV jako 6.
Chodzi mi o materiały, w których można by poczytać lub posłuchać na temat różnic ale nie tych ilościowych typu silnik większej mocy, bateria większej pojemności - tylko jakościowych, tzn. zmiany założeń, zmiany konstrukcji, itp.
Jak sobie szukam informacji n/t generacji napędu hybrydowego Toyoty to raczej są wymieniane generacje 1...5, a HEV / PHEV jest traktowane jako odmiana tej samej generacji ze zmienionymi parametrami silników, przekładni, baterii, falowników (większe moce, pojemności).
W nowym ES jest naped HEV 6 generacji, tak przynajmniej twierdza w broszurkach. Widzialem juz w mojej miescinie, ze mozna pojezdzic. Pewnie jest zbyt duzo roznic konstrukcyjno-technologicznych, zeby rzetelnie porownac tak skrajnie rozne samochody, no ale jakies odczucia bedziesz mial. Bez obaw, handlowiec podczas jazdy z pewnością wyłozy Ci wszelkie niuanse techniczne obu rozwiazan.

owiem szczerze, że gdyby w nowej RAV4 dali możliwość dokupienia akustycznych przednich szyb bocznych, to ani chwili bym się nie zastanawiał. Nawet gdybym miał za taką opcję zapłacić kilka tysięcy złotych
W poprzedniej generacji ludzi wymienali szyby w ASO na te klejone, chociaz do nowej gen moga byc jeszcze niedostepne.

W Toyotach PHEV po rozładowaniu akumulatora trakcyjnego osiągi sie zbytnio nie zmieniają.�  Gorzej w chińczykach.
W ktorych konkretnie? W tych topowych napedach SH (omoda, jajco, chery) osiagi spadaja, jak sie jezdzi na wymuszonym trybie elektrycznym z SOC ponizej jakiegos tam progu.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1274 dnia: 23 Czerwca 2026, 09:42:22 »
Na kanale DailyDriver
pl robili testy Tiggo 9 i kilku innych chińczyków. Osiągi mocno zależą od naładowania baterii.

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl