Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 264591 razy)

Offline Arnie

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #2280 dnia: 24 Września 2026, 19:02:58 »
Nie mogę zmienić profilu i jeżdżę cały czas w trybie gościa. Nawet prawidłowej godziny na ekranie centralnym nie mogę ustawić, ponieważ nie ma w systemie ustawień ręcznych. Ecall pewnie nie działa i oczywiście nie ma połączenia z aplikacją.

Jak ustawisz połączenie nie przez DCM tylko przez wifi to też się nie chce połączyć z serwerami Toyoty?

Offline Henio

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #2281 dnia: 24 Września 2026, 19:19:24 »
Przez cały czas ładowania masz 1.7?
Lub mniej.
Najczęściej 1,6.
Pod koniec 1,3 np.

Cytuj (zaznaczone)
Zakładam że zabezpieczenie na tej linii to B16, kable masz minimum 2,5, a gniazdko nie znajduje się kilometry od rozdzielnicy?

Tak, tak, nie znajduje się.
Cytuj (zaznaczone)
I co najważniejsze nie używasz przedłużacza a kabel nie jest zawinięty „w kółko”?
Nie.
Ale tutaj zaczynam intensywnie myśleć o zakupieniu 100m przedłużacza na siłę i stosownej ładowarki ;)
Ja ustawiłem nocne ładowanie na 11A. Ładuje mi 10… ale w gniazdku podają 235V a dochodzi nawet do 240… Niby powinno być 230 więc może dlatego ładowarka/auto ucina ampery? Jutro sprawdzę jak się zachowuje przy 16A.

Hm.. czyli muszę się temu dokładniej przyjrzeć..
A co to za apka na screenie?
SmartLife. Steruje ona moją ładowarką AmperePoint.
Aaa, a ja myślałem, że piszesz o ładowaniu cegłą Toyoty.
OK, dzięki wielkie, H.

Offline thebabayaha

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #2282 dnia: 24 Września 2026, 19:44:43 »
Przez cały czas ładowania masz 1.7?
Lub mniej.
Najczęściej 1,6.
Pod koniec 1,3 np.

Cytuj (zaznaczone)
Zakładam że zabezpieczenie na tej linii to B16, kable masz minimum 2,5, a gniazdko nie znajduje się kilometry od rozdzielnicy?

Tak, tak, nie znajduje się.
Cytuj (zaznaczone)
I co najważniejsze nie używasz przedłużacza a kabel nie jest zawinięty „w kółko”?
Nie.
Ale tutaj zaczynam intensywnie myśleć o zakupieniu 100m przedłużacza na siłę i stosownej ładowarki ;)
Ja ustawiłem nocne ładowanie na 11A. Ładuje mi 10… ale w gniazdku podają 235V a dochodzi nawet do 240… Niby powinno być 230 więc może dlatego ładowarka/auto ucina ampery? Jutro sprawdzę jak się zachowuje przy 16A.

Hm.. czyli muszę się temu dokładniej przyjrzeć..
A co to za apka na screenie?
SmartLife. Steruje ona moją ładowarką AmperePoint.
Aaa, a ja myślałem, że piszesz o ładowaniu cegłą Toyoty.
OK, dzięki wielkie, H.
Gdzie tam, ładowanie 220v trwa wieki :)

Offline tomekgolf

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota RAV4 VI
« Odpowiedź #2283 dnia: 25 Września 2026, 09:28:03 »
Nie mogę zmienić profilu i jeżdżę cały czas w trybie gościa. Nawet prawidłowej godziny na ekranie centralnym nie mogę ustawić, ponieważ nie ma w systemie ustawień ręcznych. Ecall pewnie nie działa i oczywiście nie ma połączenia z aplikacją.

Jak ustawisz połączenie nie przez DCM tylko przez wifi to też się nie chce połączyć z serwerami Toyoty?
też nie działa

Offline Henio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2284 dnia: 25 Września 2026, 16:35:57 »
Nawet prawidłowej godziny na ekranie centralnym nie mogę ustawić, ponieważ nie ma w systemie ustawień ręcznych.
W "zegarach" jest takie menu: Kalendarz

Offline tomekgolf

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota RAV4 VI
« Odpowiedź #2285 dnia: 25 Września 2026, 21:07:16 »
W kalendarzu jest ustawianie daty. Nie widzę nigdzie możliwości ustawienia godziny.

Offline Henio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2286 dnia: 26 Września 2026, 14:46:41 »
W kalendarzu jest ustawianie daty. Nie widzę nigdzie możliwości ustawienia godziny.
A w Multimediach próbowałeś?
Zębatka-> ogólne-> Data i godzina -> ustaw datę i godzinę automatycznie WYŁĄCZ
wtedy można podać datę, strefę czasową, godzinę, znacznik DST..

Offline Henio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2287 dnia: 26 Września 2026, 15:09:42 »
Auto mam 2 tyg.
(PHEV Exec bez panoramy, tryb ECO, auto ładowane kiedy można, max do 80%)
Pojeździłem przez tydzień do pracy i wokół komina (miasto i 80% drogi podmiejskie, 60-80 km/h).
Jazdy tylko w trybie EV razem 279 km - spalanie łączne 14,8 kWh/100km.

Zaliczyłem też wyjazd do ościennego województwa, kilka przystanków, kawałek drogą szybkiego ruchu (śr. 95-105 km/h), podmiejskie ok 70-80 km/h, odrobina w mieście - wszystko w sztywnym  trybie HV - średnie łączne spalanie na trasie 127 km: 3,8 l/100km.
Wynik bomba! Raptem rochę gorzej, niż w Yarku HSD z 2021.
Jest jednak jedno duże ALE:
gdy auto ma prąd w baterii (wyjazd z 80% prądu w aku trakc.), komputer oszukuje i auto częściej jeździ na silniku elektrycznym. W efekcie jest to 3,8 l/100km, ale też spadek z 80% na 69% naładowania aku.

W kolejny weekend czeka mnie z 700-800 km bez możliwości doładowania prądem w trasie, to zobaczę, jak jest, gdy w aku pusto.
Może pobawię się w doładowanie DC.

Offline thebabayaha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2288 dnia: 26 Września 2026, 16:14:49 »
Auto mam 2 tyg.
(PHEV Exec bez panoramy, tryb ECO, auto ładowane kiedy można, max do 80%)
Pojeździłem przez tydzień do pracy i wokół komina (miasto i 80% drogi podmiejskie, 60-80 km/h).
Jazdy tylko w trybie EV razem 279 km - spalanie łączne 14,8 kWh/100km.

Zaliczyłem też wyjazd do ościennego województwa, kilka przystanków, kawałek drogą szybkiego ruchu (śr. 95-105 km/h), podmiejskie ok 70-80 km/h, odrobina w mieście - wszystko w sztywnym  trybie HV - średnie łączne spalanie na trasie 127 km: 3,8 l/100km.
Wynik bomba! Raptem rochę gorzej, niż w Yarku HSD z 2021.
Jest jednak jedno duże ALE:
gdy auto ma prąd w baterii (wyjazd z 80% prądu w aku trakc.), komputer oszukuje i auto częściej jeździ na silniku elektrycznym. W efekcie jest to 3,8 l/100km, ale też spadek z 80% na 69% naładowania aku.

W kolejny weekend czeka mnie z 700-800 km bez możliwości doładowania prądem w trasie, to zobaczę, jak jest, gdy w aku pusto.
Może pobawię się w doładowanie DC.
Czemu ładujesz tylko do 80%?

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #2289 dnia: 26 Września 2026, 16:47:28 »
Ostatnie 20% ładuje się najdłużej/najwolniej oraz są teorie czymś tam podparte że pracowanie baterii w przedziale 20-80% jest dla niej „najzdrowsze”, może dlatego.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Henio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2290 dnia: 26 Września 2026, 16:50:35 »
Bo bateria litowo-jonowa nie lubi pozostawać w wyższych napięciach.
Ulega szybszej degradacji. Nie tylko prąd ładowania jest istotny
(Ładowanie z gniazdka jest wybitnie mało szkodliwe dla ogniw)
ale też czas pozostawania w stanie naładowania na full.

Moja codzienna rutyna to zużycie mniej, niż 30% baterii.
Nie ma wiec problemu opuścić 1 dzień ładowania czy codziennie ładować tylko do 80%.
Efekt taki sam jak ładowanie do 100% (po ładowaniu mam prąd na 1-2 dni), ale ogniwa pracują na mniejszym napięciu.

Tylko przy zaplanowanym wyjeździe daleko będę ładował w nocy do 100% tak, by zaraz po naładowaniu po brzegi ruszać.

To wszystko są zachowania trochę nadmiarowe, ale ja po prostu dbam o swoje rzeczy :)
Toyota daje 10 lat gwarancji (częściowo płatnej) na baterię trakcyjną i w sumie aż tak bardzo nie trzeba się starać, ale nic mnie takie postępowanie nie kosztuje. A gwarancję warto przedłużać - już korzystałem.

Żałuję tylko, że z poziomu aplikacji nie można ustawiać poziomu naładowania.
Można ustanowić harmonogram, ale to tylko godziny start-stop, bez parametrów, a szkoda.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #2291 dnia: 26 Września 2026, 16:56:01 »
Czy można już wyjechać autem przód-tył z miejsca parkingowego za pomocą aplikacji Toyota, czy dalej potrzeba inną aplikację, chyba Park Assist Europe, czy jakoś tak?
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline thebabayaha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2292 dnia: 26 Września 2026, 18:21:41 »
Bo bateria litowo-jonowa nie lubi pozostawać w wyższych napięciach.
Ulega szybszej degradacji. Nie tylko prąd ładowania jest istotny
(Ładowanie z gniazdka jest wybitnie mało szkodliwe dla ogniw)
ale też czas pozostawania w stanie naładowania na full.

Moja codzienna rutyna to zużycie mniej, niż 30% baterii.
Nie ma wiec problemu opuścić 1 dzień ładowania czy codziennie ładować tylko do 80%.
Efekt taki sam jak ładowanie do 100% (po ładowaniu mam prąd na 1-2 dni), ale ogniwa pracują na mniejszym napięciu.

Tylko przy zaplanowanym wyjeździe daleko będę ładował w nocy do 100% tak, by zaraz po naładowaniu po brzegi ruszać.

To wszystko są zachowania trochę nadmiarowe, ale ja po prostu dbam o swoje rzeczy :)
Toyota daje 10 lat gwarancji (częściowo płatnej) na baterię trakcyjną i w sumie aż tak bardzo nie trzeba się starać, ale nic mnie takie postępowanie nie kosztuje. A gwarancję warto przedłużać - już korzystałem.

Żałuję tylko, że z poziomu aplikacji nie można ustawiać poziomu naładowania.
Można ustanowić harmonogram, ale to tylko godziny start-stop, bez parametrów, a szkoda.
Wiecie że % naladowania widoczny na zegarach to jest SoC? I nie jest to fizycznie 100 pojemności baterii?
U mnie po naładowaniu na 100%:

Offline Henio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2293 dnia: 26 Września 2026, 19:11:52 »
Wiecie że % naladowania widoczny na zegarach to jest SoC? I nie jest to fizycznie 100 pojemności baterii?
U mnie po naładowaniu na 100%:
Super, czyli ładowanie do 100% przed dłuższą podróżą też jest bezpieczne.

Właśnie szukam sobie miejsca z infrastrukturą (żeby połazić np po sklepach przez te 30-40 min) i tanią ładowarką DC.
No to jest jakiś dramat: w co nie kliknę na Googlu to albo zepsuta, albo ładuje tylko 25kW a miała 150, albo problemy z łączeniem z operatorem, albo jak jakaś znośna, to info, że wiecznie zajęta.

Do każdej inna apka, można w niektórych płacić bez apki, ale drożej i proces klikania na np stronie Tauron to droga przez mękę..
Jak rany...
Chwała Bogu i Partii, że się nie dałem załadować w elektryka!

A, przy okazji tych reserczów odkryłem, jaki to skam jest te Toyota Charging Network.
Do bev i phev dają taką czarną kartę do ładowarek.
W tej ich sieci jest ich już sporo - po prostu podpisują umowy z istniejącymi operatorami - nie tworzą nowych punktów.
Polega to na tym, że kartę trzeba aktywować w jakimś abonamencie - najtańsza opcja to opłata aktywacyjna coś ok 50 zeta i potem jest brak opłat miesięcznych. Wygoda polega na tym, że logujemy się kartą i nic nas nie interesuje - toyota obciąża podpietą do apki kartę płatniczą raz w mies bodajże..
No i w tejże sieci są też ładowarki przy Lidlach.
I uwaga: cena dla fanklubowiczów TCN: 2,89 zł,
a cena dla randoma z ulicy, bez apki elo.city (operator lidlowskich maszynek), czyli ta wyższa: 2,40!
Szkoda zachodu..
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2026, 19:58:46 wysłana przez Henio »

Offline pimar26

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2294 dnia: 26 Września 2026, 19:43:42 »
Toyota tak zrobiła oprogramowanie, że bateria nigdy nie ładuje się do pełna i nigdy nie rozładowuje się do zera. Zawsze zostaje bufor dla jej ochrony. Robią tak od wielu lat. Tak więc można ładować do pełna i roładowywać.
Ja dzisiaj ładowałem na publicznej stacji Energa/Orlen AC. Max pokazało 10 kW. Szło teoretycznie od O. Do 100% ładowała trochę ponad 2 godz. Załadowała prawie 20 kWh. Potem jeszcze przez 20 minut upchała ok. 1 kWh.

Taka ciekawostka. Jeżdżę już praktycznie tydzień autem i jeszcze nie dotknąłem tapicerki. Tzn. nie sprawdziłem czy jest miękka czy twarda ;))))) Auto tak dobrze wygląda i jeszcze lepiej jeździ, że nie czułem potrzeby jego macania ;))))

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl