Autor Wątek: Dodatkowe zabezpieczenie - srogi dylemat.  (Przeczytany 9014 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline weasel123

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross
Odp: Dodatkowe zabezpieczenie - srogi dylemat.
« Odpowiedź #90 dnia: 01 Lutego 2026, 19:54:21 »
Nie wiem skąd info, że Cobrę instaluje Mszczonów. W moim instalowało ASO, nieudolnie ale ASO. Fakt, że mój był brany ze "stoku", a nie zamawiane pod klienta, może to robi różnicę.

Tak zrozumiałem przy rozmowie w salonie, ale jeszcze się upewnię bo może coś pokręciłem.
Jak w ASO to pewnie jakiś tam plus bo zawsze łatwiej się dogadać co i jak.
A co było zrobione nieudolnie? Wujowy montaż byle jak?
Da się potem takiego ulepa poprawić, nawet we własnym zakresie? W sensie lepiej schować, polutować zamiast skręcanych połączeń? Nie wiem co oni tam mogą jeszcze sknocić...
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2026, 19:57:03 wysłana przez weasel123 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #91 dnia: 02 Lutego 2026, 15:01:58 »
Zła konfiguracja, dopiero po instrukcji forumowego @Colin'a potrafili to ogarnąć.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline weasel123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #92 dnia: 02 Lutego 2026, 17:10:03 »
Zła konfiguracja, dopiero po instrukcji forumowego @Colin'a potrafili to ogarnąć.

Daj linka do tematu jeśli masz gdzieś pod ręką to chętnie poczytam tak edukacyjnie.
Próbowałem sam znaleźć ale masz tyle postów że wymiękłem po pewnym czasie :P

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #93 dnia: 02 Lutego 2026, 20:36:50 »
Rawki pozbyłem się prawie 2 lata temu, a akcja miała miejsce od tej daty, kolejne 2 lata wstecz... :)
O ile dobrze pamiętam, to problem polegał na braku ochrony przy np. zamknieciu auta z klapy (Cobra się nie aktywowała) a problemem były źle ustawione "grupy" w centralce (cokolwiek to znaczy ;) ) @Colin poradził by mi ustawili V grupę o ile pamiętam i stał się cud ;) Po dwóch wcześniejszych bezowocnych próbach, to pomogło natychmiast. Był też jakiś inny problem, ale już nie pamiętam. Generalnie wyleczyła mnie Toyota z dodatkowych zabezpieczeń montowanych w ASO, bez względu na markę. Pierwszy problem z Cobrą miałem w dniu wyjazdu z salonu.
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2026, 20:40:10 wysłana przez Krisman »

Offline weasel123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #94 dnia: 02 Lutego 2026, 22:04:08 »
Rawki pozbyłem się prawie 2 lata temu, a akcja miała miejsce od tej daty, kolejne 2 lata wstecz... :)
O ile dobrze pamiętam, to problem polegał na braku ochrony przy np. zamknieciu auta z klapy (Cobra się nie aktywowała) a problemem były źle ustawione "grupy" w centralce (cokolwiek to znaczy ;) ) @Colin poradził by mi ustawili V grupę o ile pamiętam i stał się cud ;) Po dwóch wcześniejszych bezowocnych próbach, to pomogło natychmiast. Był też jakiś inny problem, ale już nie pamiętam. Generalnie wyleczyła mnie Toyota z dodatkowych zabezpieczeń montowanych w ASO, bez względu na markę. Pierwszy problem z Cobrą miałem w dniu wyjazdu z salonu.

OK rozumiem. Pewnie te grupy to coś jak strefy w budynkowych centralach alarmowych.
No nic, chcesz mieć dobrze to musisz samemu rozkminić jak coś działa, wiele razy to przerabiałem.
Mała szansa że każdy jeden taki monter w ASO rozumie dogłębnie co i jak na poziomie pozwalającym na skuteczne rozwiązywanie problemów, a jak jest taki już specjalista to pewnie zaraz się zawija tam gdzie lepiej płacą. Reszta leci schematem i jak coś pomyli to pewnie nie bardzo wie gdzie szukać.
Ja mam tyle dobrze że siedziba SEMECO o rzut mokrym beretem to w razie czego jakieś wsparcie będzie.

Tak poza tematem to od iluśtam lat w różnych branżach i przy różnych okazjach co raz przekonuję się że słowo "wykwalifikowany specjalista" się tak zdewaluowało że można się nieźle zdziwić.
Zdarzało się że posiedziałem żeby zrozumieć jakiś temat, zasadę działania itp (bo lubię), po czym okazywało się w rozmowie że taki ekspert który coś naprawiał rozumie jeszcze mniej ode mnie i tylko wymieni coś tam bo mu sie wydaje.
Dlatego jak tylko się da to rzeźbię sam, jak spindolę to przynajmniej za darmo, a jak sie potem coś zużyje/rozreguluje to wiem gdzie dłubać a nie musze wzywać kogoś żeby mi śrubkę o 2 obroty przekręcił za 400zł.
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2026, 22:23:43 wysłana przez weasel123 »

Offline weasel123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #95 dnia: 18 Lutego 2026, 13:02:50 »
Cześć

Okazuje się że można sobie zażyczyć montaż canlocka, tylko potrzebna jest dopłata +600zł bo tego nie obejmuje promocja na BLE/Cobrę.
Wyszło po tym jak poprosiłem osobę ze sprzedaży żeby popytała technicznych.
A montaż jednak u dealera a nie w Mszczonowie - coś pokręciłem wcześniej.
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2026, 13:22:03 wysłana przez weasel123 »

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
« Odpowiedź #96 dnia: 18 Lutego 2026, 17:36:34 »
Czyli ile za tego Canlocka?

Offline weasel123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #97 dnia: 18 Lutego 2026, 20:43:55 »

~1350

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #98 dnia: 18 Lutego 2026, 21:36:19 »

~1350
Ciekawa cena za Canlock"a...kto dopłaca resztę? CanLock
COMFORT   CanLock - 2583
PREMIUM   CanLock - 3075
LAWETA    CanLock - 3813
PRO          Canlock - 5904           

Offline weasel123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #99 dnia: 18 Lutego 2026, 22:09:59 »
Ciekawa cena za Canlock"a...kto dopłaca resztę? CanLock
COMFORT   CanLock - 2583
PREMIUM   CanLock - 3075
LAWETA    CanLock - 3813
PRO          Canlock - 5904 

To nie tak trzeba liczyć, a poza tym to QSAFE ale mniejsza z tym bo ceny podobne.
Normalnie za BLE/Cobra w cenniku dealera jest coś koło 2500zł, ale jest w promocji za 700zł.
Płacę więc tylko te 600zł dopłaty za droższe urządzenie a montaż i tak jest zawsze.
Tak więc nikt nie dopłaca bo pewnie samo urządzenie to realnie kilka stówek dla takiego dealera i ze 2 godziny na montaż, czyli następne kilka stówek.
Ja mam trochę taniej niż z rynku a dealer nic nie dopłaci, oczywiście pomijając że i tak pewnie dopłaciłem to w cenie samochodu :]
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2026, 22:12:15 wysłana przez weasel123 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #100 dnia: 18 Lutego 2026, 22:16:25 »
Taaa, BLE/COBRA już bylo nawet za 1zł :)

Offline weasel123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #101 dnia: 18 Lutego 2026, 22:32:17 »
Taaa, BLE/COBRA już bylo nawet za 1zł :)

Bo pewnie zamówili tego 2 palety to wyszło 50gr za sztukę :] Dodatkowo pewnie chcieli trochę zrobić PR że jakoś poprawili zabezpieczenia, było w sumie gdzieś takie oświadczenie oficjalne jak pamiętam po całej g@wnoburzy że kradną ravki i corolle na potęgę itd.

Ja chciałem coś co działa bardziej jak canlock a nie jakieś druciarskie rozwiązania z przecinaniem kabelka, a dopóki nie rozumiem jak i co blokuje to mi to nie daje spokoju bo może się okazać że to atrapa którą wyrywasz i łączysz kabelki które to pudełko rozłącza i wio rumaku.

Sytuacja z tymi 'promocjami' jest taka jak z kuponem na 1000zł do wykorzystania na akcesoria.
Nie weźmiesz nic to lipa bo stracisz kupon, więc bierzesz gumowe dywaniki i siatkę do bagażnika i już masz wg cennika prawie 1000zł a realnie kupisz to samo za jakieś 200zł.

PS. Jako eksperyment napisałem mailem prośbę żeby instalator zamontował to jakoś sensownie w nieoczywistym miejscu a nie na sztukę, zobaczymy co z tego wyjdzie, najwyżej będę rozbierał i przerabiał.
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2026, 22:47:39 wysłana przez weasel123 »

Offline weasel123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #102 dnia: 09 Marca 2026, 14:24:56 »
No dobra, mam tego QSAFE, wygląda że działa poprawnie.
Próbuję wyłączyć RSA wg instrukcji z linka, ale brak efektu. Nie wiem o co chodzi z "mignięciami obsługiwanych kontrolek" ale u mnie nic nie miga.
Ktoś próbował z powodzeniem?

https://www.facebook.com/photo/?fbid=995893748810044&set=a.572516891147734
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2026, 14:36:49 wysłana przez weasel123 »

Offline weasel123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #103 dnia: 24 Marca 2026, 22:23:10 »
OK sam sobie odpowiedziałem.
Nieaktualna instrukcja. Mam aktualną od ETS i działa.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl