Autor Wątek: Spalanie  (Przeczytany 2071 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tedy

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross
Spalanie
« dnia: 23 Stycznia 2026, 11:06:46 »
Witam! Jakie macie spalanie w waszych YC w tą mrożną zimę,u mnie jest 5,8 do 6,2 jazda po mieście.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
Odp: Spalanie
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Stycznia 2026, 11:30:17 »
Y4 od 4 do 13 litrów na 100km, zależnie od długości trasy ;)

Offline btn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: YC ComfortTech
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Stycznia 2026, 19:38:53 »
Na miejskiej jeździ do 3-4km to spalanie jest wysokie, w podobnych okolicach jak u autora. Jednak jazda dłuższą trasą miejsko-podmiejską i spokojnie ok 4-4,5l.
Byle do wiosny i będzie miło :)

Offline yellow_pan

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris Cross AWD
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Lutego 2026, 12:41:32 »
Jazda miejska przy zimnym silniku i w korkach na trasie do 10 km - 7-10 l. Jeżeli nie wyłączę całkowicie nawiewu to nawet nie przechodzi w tryb elektryczny.
Jazda miejsca przy zimnym silniku bez korków na trasie do 10 km - 5-7 l.
Jazda ekspresówką, 110 km/h - 5-6 l.
Średnia wychodzi 6,1 l. Na emeryta, bez gwałtownego przyspieszania i dynamicznej jazdy. Szału nie ma, bo spodziewałem się mniejszego spalania niż mój stary diesel, który przy przy swoich 130 KM i dynamicznej jeździe spalał tyle samo.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Lutego 2026, 13:23:49 »
Odnośnie przechodzenia w EV to napisze jak to jest w Aurisie ale w Yarisie zapewne jest tak samo. Przejście na EV moze nastąpić po osiągnięciu przez plyn chłodzący temperatury 40st.C przy wyłączonym nawiewie. Jesli jednak wlaczony jest nawiew to silnik spalinowy caly czas pracuje i od 50st.C zaczyna się grzanie wnętrza (w trybie Auto) a napęd przejdzie w EV po osiągnięciu przez plyn temperatury 60st.C. Na krótkich odcinkach zatem mocne grzanie, szczegolnie w recznym trybie jest bez sensu bo wnętrze i tak się nie nagrzeje a silnik spalinowy będzie cały czas pracował.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Lutego 2026, 14:48:28 »
Tylko grzanie nie jest z samego silnika, jest jeszcze grzałka PTC w Yarisie. Nie wiem niestety kiedy działa, czy tylko przy odmrażaniu przedniej szyby, czy wspomaga się nią tryb także tryb Auto.

Offline yellow_pan

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris Cross AWD
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Lutego 2026, 12:36:49 »
To by się zgadzało. Jak całkowicie wyłączę nawiew (niezależnie jaka temperatura jest ustawiona i czy klima jest włączona, czy nie), to spalanie z 10 l spada na 5-6 l. No ale po 10 minutach takiej jazdy szyby zaczynają parować.
Zaczyna się to normować, jak temperatura otoczenia jest w granicach 0*C. Wtedy na EV przechodzi częściej nawet przy włączonym nawiewie. Widać, że silnik nie należy do oszczędnych, więc bez działającego trybu EV trudno uzyskać satysfakcjonujące spalanie.

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Kwietnia 2026, 14:11:42 »
Ja jestem zadowolony auto ma kształt jaki ma ( nie aerodynamiczny ) ma za to bardzo dobry oszczędny silnik dopracowana bardzo dobrze hybrydę i spalanie zimą miałem może 6 - 6,5 w zależności od długości na 3 kilometrach czasem mam z apki teraz patrzę 3 litry a czasem ładuje się to 7,2L ale to jest krótka trasa 2,3 km . W długich poza miastem drogi DK 90km/h to mam spalanie 4.2L - 5.1L/100km .
Autostrady to 5.2 - 5.1 L/100km od 100km/h - 140km/h prędkością z czułością na spalanie i na dokładanie gazu ..
uważam za super wyniki
(((czego nie mogę powiedzieć o Kia sportage 5 2024 HEV hybryda nie dopracowana nie ma siły rozpędzić auto odpala przy 20km/h czasem silnik ma zawiechy i sie wogule nie wyłącza spalania zima 10,8 MAX to bardzo dużo miasto )))
Pisać jakie macie spalania zimą latem nie ma znaczenia kiedy , ale dobrze abyście chociaż pisali ze jadę okolice Gdańska albo okolice Rzeszowa albo okolice Wrocławia .. temperatury są różne w Gdańsku dziś jest 5stopni aa Rzeszów i Wrocław po 14- 18 !!!! Zima też okolice Gdańska była masakra cały czas był minus .. one miasta w PL nie koniecznie miały —minusy od 25/12 do 02/03 !! To robi różnicę .

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Kwietnia 2026, 15:36:37 »
 Nie wiem co za Sportage jeździłeś (może mHEV), ale mam bliźniaczka Tucsona i z prawie dwóch lat średnia (ok. 30kkm) to 6.6l/100 Jedzie też super, a do setki w realu niecałe 8 sek.Aktualnie HEV ma 239KM

« Ostatnia zmiana: 05 Kwietnia 2026, 15:39:02 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl