Autor Wątek: Cena przeglądu po 30000km w Corolli Hybrid 2023 rok  (Przeczytany 2800 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
Odp: Cena przeglądu po 30000km w Corolli Hybrid 2023 rok
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Marca 2026, 11:04:39 »
Ale olej za stówę wymieni i jeszcze resztę wyda a przypominam, że mowa jest o przeglądzie po 30 tys.km, który w ASO kosztuje 2 tys.zł.
tyle, że Twój kolega najpewniej nie musi utrzymać odpowiednio wysokiego poziomu obsługi i warsztatu jak ASO, które ma pewne wymagania ze strony producenta, pod którego marką działa (pytanie jeszcze jaki to jest poziom koleżeństwa, to też może być czynnik mocno decydujący o cenie)...
1. powierzchnia warsztatu/salonu
2. liczba stanowisk + ich wyposażenie (narzędzia, podnośniki, licencje na oprogramowanie itd.)
3. zaopatrzenie w części na miejscu
4. gwarancja na wykonaną usługę itd.
to wszystko kosztuje i z tego bierze się taka a nie inna cena
każdy z nas też chce zarabiać coraz lepiej
i tak, tanio nie jest, zgadzam się, ale zawsze można wybrać opcję serwisowania gdzie indziej (jest też masa warsztatów pomiędzy ASO a znajomym), nie ma co tego roztrząsać a każdy wybiera z czym mu najlepiej po drodze...np. ważnym czynnikiem mogą być godziny, w których można samochód zostawić/odebrać...
swoją drogą ceny serwisu u niezależnych też powoli rosną czemu też się nie dziwię skoro części z pudełka renomowanych producentów są wadliwe i później trzeba udowadniać, że się nie jest wielbłądem

Offline biemdablju

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla hybrid
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Marca 2026, 11:15:02 »
Ale olej za stówę wymieni i jeszcze resztę wyda a przypominam, że mowa jest o przeglądzie po 30 tys.km, który w ASO kosztuje 2 tys.zł.
tyle, że Twój kolega najpewniej nie musi utrzymać odpowiednio wysokiego poziomu obsługi i warsztatu jak ASO, które ma pewne wymagania ze strony producenta, pod którego marką działa (pytanie jeszcze jaki to jest poziom koleżeństwa, to też może być czynnik mocno decydujący o cenie)...
1. powierzchnia warsztatu/salonu
2. liczba stanowisk + ich wyposażenie (narzędzia, podnośniki, licencje na oprogramowanie itd.)
3. zaopatrzenie w części na miejscu
4. gwarancja na wykonaną usługę itd.
to wszystko kosztuje i z tego bierze się taka a nie inna cena
każdy z nas też chce zarabiać coraz lepiej
i tak, tanio nie jest, zgadzam się, ale zawsze można wybrać opcję serwisowania gdzie indziej (jest też masa warsztatów pomiędzy ASO a znajomym), nie ma co tego roztrząsać a każdy wybiera z czym mu najlepiej po drodze...np. ważnym czynnikiem mogą być godziny, w których można samochód zostawić/odebrać...
swoją drogą ceny serwisu u niezależnych też powoli rosną czemu też się nie dziwię skoro części z pudełka renomowanych producentów są wadliwe i później trzeba udowadniać, że się nie jest wielbłądem

Zdecydowanie się zgadzam z tym, że ceny usług drożeją i szczerze jeżeli o mnie chodzi to mam już spore doświadczenie życiowe z różnymi mechanikami, i mam już trochę dosyć różnych sytuacji, w stylu że samochód miał stać dwa dni a stoi dwa tygodnie itp.
Nie wierzę, że za 100zł ktoś wymieni olej, płyn hamulcowy, zrobi przegląd auta i jeszcze fakturę na to wystawi:)
Podsumowując, dzięki koledze @kamiljb, znalazłem przegląd o ponad 400zł taniej niż u mnie w mieście, także biorąc pod uwagę zakres usługi i to, że normalnie wystawiają fakturę, stwierdzam że 1589zł za taki przegląd to super cena!!!

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Marca 2026, 09:17:48 »
Jak miałem coś odpłatnie ogarniać w ASO, brałem adresy stacji w mojej okolicy i wysyłam pytanie o zakres usługi i ceny do wszystkich jedną wiadomością.

Najmniejszy wysiłek i miałem ceny i całą resztę.
Pozdro!

Offline biemdablju

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla hybrid
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Marca 2026, 14:48:11 »
Jak miałem coś odpłatnie ogarniać w ASO, brałem adresy stacji w mojej okolicy i wysyłam pytanie o zakres usługi i ceny do wszystkich jedną wiadomością.

To jest fajne, jeżeli masz w zasięgu max kilka warsztatów, a druga sprawa, nie wszyscy odpisują na takie maile.

Offline kamiljb

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Marca 2026, 15:19:02 »
Obsługa w Ostrołęce też na duży +

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #20 dnia: 30 Marca 2026, 09:30:20 »

To jest fajne, jeżeli masz w zasięgu max kilka warsztatów, a druga sprawa, nie wszyscy odpisują na takie maile.

Wszystkie ASO zawsze odpowiadaly - to nie kwestia łaski tylko ISO.

A różnice w cenach były czasem spore… im większa i mniej typowa pierdoła, tym większe.
Pozdro!

Offline AgaDanTos

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 Hyb
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Lipca 2026, 11:42:51 »
Jaką gwarancję traci się jeśli zrobi się przegląd nie ASO?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Toyota Avensis (2006) kombi 2.2 177KM na Toyota Auris (2014)TS HSD na Toyota Corolla 2024 (1.8 Hybrid Sedan).

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Lipca 2026, 19:21:50 »
Tracisz, jak robisz przegląd w ASO, tracisz dużo pieniędzy nie wiadomo, za co. Jak jesteś laikiem samochodowym, to musisz robić przegląd w ASO, sprawdzą ci poziom płynu do spryskiwaczy i stan wycieraczek, a jak jesteś świadomym kierowcą, to poradzisz sobie bez ASO ;-)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline AgaDanTos

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 Hyb
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Lipca 2026, 16:05:38 »
Dzisiaj byłem w ASO na aktualizacji oprogramowania. Chodź ostatni przegląd z dala od ASO. Wymienią mi klemy przy aku na gwarancji bo zauważyli że są uszkodzone. Może przy bardzo grubej sprawie bym miał problem ale teraz byli bardzo grzeczni :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Toyota Avensis (2006) kombi 2.2 177KM na Toyota Auris (2014)TS HSD na Toyota Corolla 2024 (1.8 Hybrid Sedan).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl