Autor Wątek: Corolla 2022. 1.5  (Przeczytany 458 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline morentise

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla 2022
Corolla 2022. 1.5
« dnia: 26 Maja 2026, 09:20:47 »
Szanowni Koledzy oraz Koleżanki!
W kwietniu tego roku wszedłem w posiadanie Toyoty Corolli z 2022 roku, 1.5 benzyna - 88tyś przebiegu. Egzemplarz po pierwszym włascicielu w Polsce. Poza drobnymi ryskami na lakierze samochód wydawał się w 100% poprawny. Skrzynia automatyczna płynnie zmienia biegi, silnik cyka równiutko podwozie poza zabrudzeniem bez zastrzeżeń. Swieżo wymienione tarcze oraz klocki. Jedyny mankament to uszkodzony termostat, który właściciel w cenie zgodził się wymienić.

Po około dwóch miesiącach auto w trakcie jazdy awaryjnie zgasiło silnik. Odpalał na chwilę, zaraz potem gasł. Oczywiście cała plejada kontrolek - od check engine po awarie systemu EPS, hamulca postojowego etc. Po ostudzeniu udało się go odpalić i dojechać do mechanika. Diagnoza - uszkodzony czujnik położenia wału.

Z tego, co zdążyłem przeczytać, nie jest to szczególnie częsta awaria w tych modelach. Dodatkowo dostępność części jest kiepska — mechanik znalazł czujnik za ok. 800 zł, co wydaje się dość dużą kwotą jak na taką usterkę.

Moje pytanie brzmi - czy ktokolwiek z Was miał podobną usterkę w tym roczniku? Czy faktycznie skończyło się tylko na wymianie czujnika czy to tylko początek "przygody" z niezawodnością toyoty?  :)
Czy możliwe jest że po naprawie termostatu silnik zaczał się w końcu dogrzewać i wyszła awaria czujnika?

Dzięki za każdą odpowiedź!

« Ostatnia zmiana: 26 Maja 2026, 09:33:13 wysłana przez morentise »

Offline morentise

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla 2022
Odp: Corolla 2022. 1.5
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Maja 2026, 21:32:07 »
Czujnik wymieniony - problem pozostał.
Także, jakby ktoś potrzebował to mam wolny : <zalamka>

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Corolla 2022. 1.5
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Maja 2026, 21:35:02 »
Czas zacząć od diagnozy ;)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl