Autor Wątek: Sprzedaż auta po stłuczce  (Przeczytany 344 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kagrales

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota
Sprzedaż auta po stłuczce
« dnia: 07 Lipca 2026, 12:54:56 »
Miałem stłuczkę i ubezpieczyciel wycenił szkodę na tyle że naprawa nie ma sensu ekonomicznie. Samochód jeździ ale ma poważne uszkodzenia karoserii i poduszki powietrzne odpalone. Nie wiem czy sprzedać go do skupu czy naprawić i sprzedać normalnie. Co się bardziej opłaca?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Sprzedaż auta po stłuczce
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lipca 2026, 13:29:07 »
Wszystko zależy jakie auto, rocznik, wersja itp. Może to być corolla e12 i wtedy jedziesz na skup a może to być Supra mk4 tt  i trzeba inaczej podejść do tematu  :-)

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lipca 2026, 17:26:20 »
Miałem stłuczkę i ubezpieczyciel wycenił szkodę na tyle że naprawa nie ma sensu ekonomicznie. Samochód jeździ ale ma poważne uszkodzenia karoserii i poduszki powietrzne odpalone. Nie wiem czy sprzedać go do skupu czy naprawić i sprzedać normalnie. Co się bardziej opłaca?
nie zabrali dowodu? Jeździć, obserwować.

Offline warexmarex

• Prawie Toyot
  • Samochód:: toyota
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lipca 2026, 08:48:12 »
Byłem w podobnej sytuacji rok temu i powiem jak to liczyłem. Naprawa auta po poważnej szkodzie z odpalanymi poduszkami to koszt który rzadko kiedy się zwraca przy sprzedaży bo kupujący przy oglądaniu historii w systemach typu Carfax od razu widzi że auto było po poważnej szkodzie i mocno zbija cenę. Do tego dochodzi ryzyko że podczas naprawy wychodzą kolejne uszkodzenia których nie było widać na początku. Sprzedaż do skupu pojazdów po szkodzie daje gotówkę od razu bez ryzyka i bez konieczności zajmowania się naprawą. Skupy wyceniają auto po szkodzie uczciwie biorąc pod uwagę wartość rynkową przed szkodą i zakres uszkodzeń. Przy decyzji warto porównać ofertę skupu z kosztorysem naprawy i realną ceną sprzedaży po naprawie uwzględniając że historia szkody wyjdzie przy sprawdzeniu. Warto sprawdzić wycenę na https://carrot.pl/masz-uszkodzony-pojazd/ bo robią bezpłatną wycenę bez zobowiązań.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lipca 2026, 07:13:49 »
nie ma jak darmowa reklama
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl