Autor Wątek: Upływa prąd Yaris 1.0 2019  (Przeczytany 285 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jarosku65

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Avensis, Yaris
Upływa prąd Yaris 1.0 2019
« dnia: 22 Lipca 2026, 14:49:11 »
Niestety gdzies ucieka prąd w zwykłej Yaris 1.0, na kluczyk, bez SOS i innych nowoczesności. Upływ wynosi 140 mA. Po kilku godzinach wyjmowania kolejnych bezpieczników, odłączaniu oświetlenia wewnętrznego i w bagażniku, zamka bagażnika - nie znalazłem przyczyny. Tylko tyle, że po wyjęciu bezpiecznika DOME prąd spada do 70 mA, po wyjęciu ECU-B NO.1 spada do 20 mA.
Może ktoś wie co to może być?
I jeszcze taka sprawa, że w pobliżu gniazda OBD jest przycisk SET z ikonką opony, ale ten Yaris nie ma czujników ciśnienia w oponach. Obok niego jest niepodłączona do niczego mała biała wtyczka na 2 cienkie kable - nie wygląda na fabryczną instalację, próbowałem pójść po tych kabelkach i sprawdzić dokąd prowadzą ale nie dałem rady.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Upływa prąd Yaris 1.0 2019
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lipca 2026, 15:26:28 »
Jakie są dołożone akcesoria? Odpinałeś moduł telematyki?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline jarosku65

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Lipca 2026, 15:36:05 »
Samochód kupiłem tydzień temu. Akcesorii raczej nie ma zadnych dodatkowych, nie widzę niczego. Modułu telematyki ten model nie ma - nie ma GPS, SOS, myToyota.
Tempomat nie załącza się - niby wszystko działa, ale gdy pociągam manipulator na SET, to nie włącza się.
« Ostatnia zmiana: 22 Lipca 2026, 15:39:40 wysłana przez jarosku65 »

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Lipca 2026, 15:38:06 »
Odczytuj pobór prądu dopiero po godzinie, jeśli nie spadnie odłącz alternator na próbę
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline jarosku65

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Lipca 2026, 17:48:16 »
Bardzo dziękuję Colin za radę aby odczytać wskazanie po godzinie - okazało się, że jest 30 mA. Naprawdę nie sądziłem, że tak słabo wyposażone auto potrzebuje tyle czasu na ustabilizowanie prądu. Za kilka dni zrobię jeszcze raz taki sam test, dla pewności, bo to auto będzie stało czasem nawet kilka miesięcy więc nie chcę mieć problemów przy późniejszym uruchamianiu. I tak myślę o podłączaniu jakiejś solarnej "podładowywarki", bo to słoneczny rejon a auto stoi na zewnątrz :-)
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam z Alicante

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Lipca 2026, 20:32:20 »
Jest OK pobór prawidłowy

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl