Autor Wątek: Corolla Sedan -> Corolla Cross  (Przeczytany 4070 razy)

vvk i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KPiotr

• Toyot Leżący
  • *
Corolla Sedan -> Corolla Cross
« dnia: 28 Lipca 2026, 09:35:21 »
Dzień dobry,

Obecnie posiadamy Corolle sedan rocznik 2022. Z auta jesteśy ogólnie zadowoleni (rodzina 2+2) - miejsca w miarę wystarczająco, bagażnik daje radę, auto jest zwrotne i stosunkowo wąskie, jest hak pod platfromę rowerową (auto nawet bardzo nie "siada"). Największym mankamentem dla mnie osobiście jest bardzo niska pozycja za kierownicą - jadąc w nocy dość mocno odczuwa się oświelenie od SUV`ów z przeciwka + przeciętny prześiwt i nieszczęsny zderzak przedni, który zahacza o każdy krawężnik - no i nie jest to hybryda ;)  Zastanawiamy się nad przejściem na coś wyższego - Corolla Cross - czy ktoś z tu obencych przechodził podobna zmianę i może podzielić się wrażeniami? Czy jest coś wyraźnie na minus w Crossie? Obawiam się, że będzie dużo ciaśniej na tylnej kanapie. Ewetualnie, czy robił ktoś podchody do Hondy HR-V / ZR-V?

Online czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: Corolla Sedan -> Corolla Cross
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Lipca 2026, 10:11:52 »
Przesiadłem się z Corolli sedana  (wcześniej też  jeździłem sedanami i kombi) ale do RAV4  hybrydy. Ogólne wrażenie  ciągle mam takie, że w sedanach to się płynęło, a teraz to się jedzie (trochę jak na kozie) czuć, że auto w proporcjach jest krótsze). Na plus lepsza pozycja za kierownicą. :)   

To tylko moje odrębne zdanie w tym temacie,

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Lipca 2026, 11:46:01 »
Mam Corollę Sedan, zięć jeździł Kugą i czasami tym autem jechałem, gdy go gdzieś odwiozłem. To była dla mnie męczarnia z powodu pozycji za kółkiem - jakbym siedział na stołku, nawet przy całkowicie obniżonym fotelu.
Parę razy miałem okazję przejechać się zastępczakiem Yarisem Cross i tak samo.
Corollą Cross nie jechałem, wsiadłem tylko raz w salonie I zaraz uciekłem...
No ale ja lubię "siedzieć d.pą na asfalcie". Co do świateł aut z przeciwka, to w Sedanie nie mam z tym zadnego problemu. Tylko, że ja nie patrzę w lampy nadjeżdżających aut

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Lipca 2026, 14:46:50 »
Mam corollę kombii, wcześniej przez 8 lat jeździłem sedanem i mam czasami okazje przejechać się pierwszą generacją CHR...
Łatwiejsze wsiadanie na plus.
Siedzi się przez to też wyżej - tu zależy od preferencji.
Ja co do zasady też lubię siedzieć w samochodzie nisko ale nie czuję jakiegoś dyskomfortu...
Najlepiej to jednak pójść i się przymierzyć do samochodu a nie bazować na czyichś odczuciach...

Offline valefor1981

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Sierpnia 2026, 12:44:06 »
Witaj,

ja dwa lata temu przesiadłem się z Auris hb '16 1,33 do CC 2.0 hybrid i jestem bardzo zadowolony..
Dla mnie też ważnym argumentem za CC była wygoda wsiadania przy prawie 1,9m po prostu wchodzę do tego auta zero schylania się.
Bagażnik też był dla mnie na większy wcześniej koło 350 l a teraz 420 l (nie mam AWDi), ty masz sedan wiec nie wiem czy coś zyskasz chyba to że można pod sufit napchać.
Generalnie ja zyskałem więcej bo Auris był active z klima teraz CC style z tech - nie miałem tempomatu adaptacyjnego który teraz uwielbiam szczególnie w korku.
Z 1.33 100KM do 2.0 199KM auto ma teraz zapas mocy jak potrzeba.
No i ten automat... manualem 20 lat jeździłem i mi się zwyczajnie znudziło
Prześwit w CC nie jest powalający 16 cm w Auris miałem 14 cm ale zawsze trochę większy zapas.

czy jest jakiś minus?
jest drobny na autostradzie areodynamiki nie oszukasz jest głośniej

Rozważałem na ten czas Karoqa i Sprotage
ale zwyciężyło przywiązanie do marki i problemy o których czytałem
Karoq 1,5 TSI ma sucha skrzynie
Sprotage miał problemy z GPF
a tu spokój
Chociaż w środku jak i bagażnik bardzo mi się oba samochody podobały.

Pozdrawiam

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Sierpnia 2026, 17:49:28 »
Z 1.33 100KM do 2.0 199KM auto ma teraz zapas mocy jak potrzeba.
Subtelna różnica, jednak chyba CC 2.0 miała moc 197KM, a po liftingu 180KM, a nie taką jak podałeś...
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline MaciekS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Sierpnia 2026, 22:40:10 »
Problem jest chyba głębszy. Zapanowała moda na retrofity . Kto by nie założył razi !!! Zmiana auta na nie wiele się zda tutaj. Kto im te przeglądy podbija ???
CH-R z bateryjką-wściekła biel. Teraz Corolla Cross.

Offline MrG

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Sedan
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Sierpnia 2026, 13:43:58 »
Dzień dobry,

Obecnie posiadamy Corolle sedan rocznik 2022. Z auta jesteśy ogólnie zadowoleni (rodzina 2+2) - miejsca w miarę wystarczająco, bagażnik daje radę, auto jest zwrotne i stosunkowo wąskie, jest hak pod platfromę rowerową (auto nawet bardzo nie "siada"). Największym mankamentem dla mnie osobiście jest bardzo niska pozycja za kierownicą - jadąc w nocy dość mocno odczuwa się oświelenie od SUV`ów z przeciwka + przeciętny prześiwt i nieszczęsny zderzak przedni, który zahacza o każdy krawężnik - no i nie jest to hybryda ;)  Zastanawiamy się nad przejściem na coś wyższego - Corolla Cross - czy ktoś z tu obencych przechodził podobna zmianę i może podzielić się wrażeniami? Czy jest coś wyraźnie na minus w Crossie? Obawiam się, że będzie dużo ciaśniej na tylnej kanapie. Ewetualnie, czy robił ktoś podchody do Hondy HR-V / ZR-V?

Moja żona coraz cześciej wspomina o porzuceniu sedana na rzecz Corolli Cross ze względu na bagażnik, wkurzają bardzo a mnie troche dostęp do bagażnika w sedanie, trudność we wkładaniu i wyjmowaniu walizek, bo wielkość bagażnika sama w sobie jest ok... gdyby tylo to nie byl sedan a liftback....

z obserwacji mam wrażenie że przedliftowa corolla cross ma wiekszy bagażnik niż ta nowa. potwierdzi ktoś lub zaprzeczy?
| Corolla Sedan Hybrid | 1.8 | E211 | Tokyo Red | 79000 | Warszawa |

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Sierpnia 2026, 15:52:57 »
ani potwierdzę, ani zaprzeczę, ale zauważę, że Corolla kombi, czyli TS, ma większy bagażnik niż CC. I zdaje się, również więcej miejsca na tylnej kanapie. Oprócz modnej (?) formy nie dostrzegam zalet CC nad TS.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Sierpnia 2026, 17:45:27 »
Ostatnio siedząc w salonie przymierzyłem się do wszystkiego co stało, i za mną sensowna ilość miejsca była tylko w Camry i RAV4, reszta były śmiesznie małe i nie widziałem znacznej różnicy względem Aurisa II HB. 
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline MrG

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Sedan
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Sierpnia 2026, 09:04:43 »
Jaka jest różnica w spalaniue miedzy sedanem a cross? miasto a trasa do 120kmh? ktoś może się podzielić wrażeniami?
| Corolla Sedan Hybrid | 1.8 | E211 | Tokyo Red | 79000 | Warszawa |

Offline KPiotr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Sierpnia 2026, 09:03:30 »
Witam, w pierwszej połowie września mam przegląd/ubezpieczenie więc postaram się o jazdę próbną Crossem. Mam jednak jedną zagwostkę odnośnie silników.
Obecnie mam 1.5 CVT, więc zmiana na 1.8 HEV to i tak pewnie będzie na + pod kątem dynamiki, mimo innych gabarytów auta, w najgorszym przypadku będzie porównywalnie.

Ale jeżeli chodzi o 2.0, to przed liftem był wtrysk pośrednio-bezpośredni i 197km, skutkowało to dostawaniem się paliwa do oleju przy krótkich przebiegach, ale za to wtrysk pośredni chronił przed nagarem.
Teraz mamy 2.0 - 178km i zrezygnowano z wtrysku pośredniego, został sam bezpośredni - czy to może powodować problemy z nagarem przy pokonywaniu krótkich miejskich odcinków, czy też olej jaki stosuje Toyota 0W-08/16/20 niewluje roblem nagaru i nie ma się czego bać? Miałem kiedyś Yaria 1.33 i tam właśnie zalecnao 0W-20, żeby zniwelować po części ryzyko nagaru.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Corolla Sedan -> Corolla Cross
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Sierpnia 2026, 09:20:53 »
To 1.5 CVT w sedanie to dynamiczny dramat, szczególnie w porównaniu do 1.8 HEV 5gen.

Z tego co mi wiadomo to nie zrezygnowano z podwójnego wtrysku tylko ograniczono jego działanie, bardziej zorientowani może więcej napiszą.

Przez cały 2023 i chyba większość 2024 2.0 HEV miało nadal 196KM.
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpnia 2026, 09:22:51 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline KPiotr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Dzisiaj o 08:59:13 »
Dzień dobry - podbijam temat.

Dziękuję za odpowiedzi w poprzednich postach.

Jesteśmy już po jazdach próbnych 1.8 Style i 2.0 Execiutive polift.

Ogólnie auto bardzo na plus, jest takie w sam raz.

Jeżeli chodzi o wrażenia, to szczerze mówiąc 1.8 nie licząc startu do prędkości 30-40km/h nie jest w moim odczuciu jakoś szczególnie dynamiczniejsze od 1.5 CVT w sedanie, zwłaszcza na trasie i drodze szybkiego ruchu. Nie wiem też czy to kwestia wersji wyposażenia i jej wyciszenia, ale silnik 1.8 był dużo bardziej słyszalny niż 2.0.

Średnio też spodobała nam się skóropodobna tapicerka w wersji Execiutive, najfajniejszym bajerem z naszego punktu widzenia są tam kamery 360.

Biorąc pod uwagę, że chce auto zabezpieczyć antykorozyjnie, plus hak pod platfromę rowerową i koła zimowe, najkorzystniej cenowo wychodzi samochód używany około rocznika 2024, ewentualnie 2025, ale przedlift.

I teraz moje pytania do grupowiczów:

Czy są jakieś zasadnicze różnice między przed a poliftem nie wliczając konsoli centralnej, pełnych świateł LED z tyłu i oczywiście wyglądu? Z tego co widzę multimedia i zegary są te same. Czy w przedlifcie też można wyciszyć sygnały dźwiękowe dotyczące ograniczeń prędkości na tablecie głównym jak w polifcie? Czy wyciszenie jest mocno poprawione? Jakieś wady produkcyjne, które wyszły z czasem w przed lifcie?

Skłaniamy się do wersji 2.0 FWD, że względu na ogólną dostępność tych samochodów.
Czy patrząc długoterminowo: 6-8 lat użytkowania, bezpieczniej jednak wziąć 1.8? Przebiegi w granicach 16-17k rocznie, głównie miasto (zdarzają się dni, gdzie auto robi kilka razy po 3-5 km) i obszary około miejskie, czasami autostrada i trasa. Powiedziałbym jednak, że 2/3 przejechanych kilometrów to miasto i przyległe tereny. Obszar na południu Polski. Nie są to góry ale jest raczej mocno pagórkowato a nie płasko, więc 1.8 będzie miał trudniej.

Bardzo denerwuje mnie też nie przesuwany podłokietnik (w sedanie jest ruchomy) - czy ktoś wymieniał na ruchomy? Znalazłem coś takiego, ktoś może ma lub poleca coś innego? https://allegro.pl/oferta/podlokietnik-wysuwany-toyota-corolla-e21-cross-2019-2025-z-czerwona-nicia-16971659318

Czy ktoś może wymieniał kierunkowskazy z tyłu na LED i może polecić jakieś konkretne żarówki oraz jak mu się sprawdziły długoterminowo? W sedanie mam z tyłu pełne lampy ledowe, więc tutaj te żarówki wyglądają dziwnie.

Zastanawiam się też dodatkowo, bo cena 2.0 przedlift delikatnie zbliża się a nawet nachodzi na cenę 1.8 polift. Czym kierować się przy takim dylemacie?

Pozdrawiam,

Offline Arnie

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #14 dnia: Dzisiaj o 12:08:48 »
Bardzo denerwuje mnie też nie przesuwany podłokietnik (w sedanie jest ruchomy) - czy ktoś wymieniał na ruchomy? Znalazłem coś takiego, ktoś może ma lub poleca coś innego? https://allegro.pl/oferta/podlokietnik-wysuwany-toyota-corolla-e21-cross-2019-2025-z-czerwona-nicia-16971659318

Założyłem coś takiego w poprzedniej CC, ale wkurzało mnie nierówna wysokość po prawą i lewą ręką - ten podłokietnik nakłada się na oryginalny.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl