Autor Wątek: Corolla Cross Hybryd 1.8-2.0  (Przeczytany 609 razy)

Offline leonid113

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
Corolla Cross Hybryd 1.8-2.0
« dnia: 29 Sierpnia 2026, 12:14:00 »
Witam Wszystkich forowiczów. Jestem tu nowy i mam parę pytań bo jestem przed zakupem używanego lub nowego samochodu Coroll Cross Hybryd. Poczytałem trochę, ale dalej się zastanawiam czy wybrać model z silnikiem 1.8 uważany za niezawodny oszczędny ale "przymulony" czy 2.0 o którym czytałem, że potrafi olej przedostawać się do układu z benzyną(pogłoski czy prawda?). Słyszałem również że podwozie nowych pozostawia wiele do życzenia czyli nowe elementy trafiają się z korozją, cienkie powłoki lakiernicze czyli bez konserwacji na start ani rusz :(. Brak dobrego wyciszenia dopiero nowe model i tylko w tej najwyższej opcji został poprawiony z tym wyciszeniem. Co o tym myślicie i co możecie mi podpowiedzieć przed zakupem.
Pozdrawiam Serdecznie.

Offline Peterka20

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
Odp: Corolla Cross Hybryd 1.8-2.0
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Sierpnia 2026, 09:33:52 »
Co do silnika, to mam 2.0. Przejechałem 50tys km i jestem bardzo zadowolony. Zero problemów, oleju nie przybywa, dynamika jazdy i przyspieszenie rewelacja jak na ten segment. Wyciszenie i zabezpieczenie antykorozyjne- słabo.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Sierpnia 2026, 10:04:07 »
Poczytałem trochę, ale dalej się zastanawiam czy wybrać model z silnikiem 1.8 uważany za niezawodny oszczędny ale "przymulony" czy 2.0 o którym czytałem, że potrafi olej przedostawać się do układu z benzyną(pogłoski czy prawda?)
W dobie internetu bazującego na klikbajtach to wiedzę z niego nie traktuj jeden do jednego. Jeżeli czytałeś tu na forum też możesz potraktować to z przymrużeniem oka. Oba silniki są ok. 1,8 jest starszą konstrukcją mpi i jak najbardziej nadaje się do normalnej jazdy w trybie mieszanym. 2,0 jest nowszą serią silników, di która faktycznie przy mikro nalotach może podlać paliwem ale na tą chwilę nie ma żadnych dowodów na to że się coś z nimi złego dzieje. 2,0 daje większy zakres spokoju na trasie że względu na pojemność skokową silnika spalinowego oraz lepiej "jedzie" w dolnym zakresie prędkości.

Tu niestety korozja jest mocnym przeciwnikiem chociaż też bym mocno odcedził wiedzę z netu i bardziej polegał na opinii kogoś ogarniętego i najlepiej podczas oględzin.

Offline ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Sierpnia 2026, 10:04:56 »
Mam 1.8 i co do silnika to złego słowa nie powiem. Reszta to porażka. Plastik fantastic z odzysku twardy i nieprzyjemny w dotyku. Multimedia beznadziejne, wyciszenie masakra. Samochód nie warty ceny. Czekam na nową Mazdę CX5 z nowym silnikiem hybrydowym

Offline leonid113

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Sierpnia 2026, 10:38:35 »
OK. Bardzo dziękuję za szybkie odpowiedzi. Wezmę wszystko jeszcze raz pod uwagę, ale jeszcze zastanawiam się nad nową RAV4 5 gen. tam jest silnik 2,5 nie wiele więcej zużywa paliwa dynamika fajna ale trochę duży i chyba lepiej wykonany no i cena :). Pozdrawiam .

Offline leonid113

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Sierpnia 2026, 10:47:36 »
A jeszcze jedno.Kolego Peterka20 Masz 2.0 ale na jakich cyklach jeździsz chodzi mi o to czy więcej po mieście czy na trasach, bo te przedostawania się benzyny do oleju biorą się chyba z niedogrzewania silnika na krótkich trasach. Dla mnie to nie do pomyślenia za tyle kasy :(. Płacimy coraz więcej a dostajemy oczywiście jak chcemy jakieś braki :( (korozje itd)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Sierpnia 2026, 12:21:30 »
Dla mnie to nie do pomyślenia za tyle kasy :(. Płacimy coraz więcej a dostajemy oczywiście jak chcemy jakieś braki :( (korozje itd)
Internet uczy roszczeniowości a trzeba podejść do tego inaczej. Odpowiedz sobie na pytanie co zrealizuje Twoje wymagania. Niestety ale przy wtrysku di i gpf jest normą podlewka pb więc już jeden problem masz wspólny dla tych rozwiązań i XXX marek/modeli do odstrzału. Do tego trzeba nadmienić że ten problem istnieje od pewnie (strzelam) 25lat przy każdym dieslu z DPF.
Ktoś teraz napisze kiepskie plastiki hmmm mam styczność z nowymi autami różnych marek i dla mnie jedyna różnica to w jednej jest badziew przysłowiowo z prawej a w drugiej marce z lewej kwestia tego co nas bardziej dtażni. W te wakacje miałem do dyspozycji nowe Hyundai i Kia krótko opisując żenada.
Możesz też w ramach roszczeń od motoryzacji zainteresować się europejskimi autami wtedy tak potwierdzę Ci że np. passat b9 będzie lepiej wyciszony no ale tak na początek 20 modułów objętych akcjami serwisowymi, opadające lampy, nie otwierające się wlewy paliwa i inne...dobroci a gdzie jeszcze szczęśliwa mechanika typu wodne intercoolery, mokre paski rozrządu albo DSG i konieczność wgrywania softów na poprawkę bo muszą spełniać eko normy a nie sorki b9 jest na tą chwilę bez tej możliwości :-)

Widzisz i tak bym Ci mógł pisać i pisać tylko co z tego wynika...tak właściwie nic, nie ma auta idealnego ani producenta który troszczy się o klienta a podejście pt. Ja sobie nie wyobrażam za tyle kasy to i tamto w przypadku motoryzacji jest  :-(

Offline Peterka20

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Września 2026, 07:21:22 »
 <regulamin>
A jeszcze jedno.Kolego Peterka20 Masz 2.0 ale na jakich cyklach jeździsz chodzi mi o to czy więcej po mieście czy na trasach, bo te przedostawania się benzyny do oleju biorą się chyba z niedogrzewania silnika na krótkich trasach. Dla mnie to nie do pomyślenia za tyle kasy :(. Płacimy coraz więcej a dostajemy oczywiście jak chcemy jakieś braki :( (korozje itd)

W tygodniu większość po mieście do pracy 5km w jedną stronę,  minimum raz w tygodniu 20km w jedną stronę. Średnio co drugi weekend trasa autostradą 250-600km.

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Września 2026, 12:29:07 »
Każdy wybiera według potrzeb. Ponieważ ja jeżdżę w ok 70-80% po mieście, to wybrałem C-HR z silnikiem 1.8, za to wyższą wersję. Silnik 2.0, moim zdaniem, przydaje się tylko w trasie.
1.8 na trasie też mułem nie jest, a jak włączę tryb SPORT, to boję się na gaz naciskać, bo pali asfalt ;)
Toyota C-HR GR Sport MY26

Offline leonid113

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Września 2026, 17:48:51 »
Ok. Dziękuję. Ja wybrałem Ten model Toyoty bo szukam samochodu trochę większego od mojego gdyż jeździmy z żoną rowerami i potrzebuję coś większego i mocniejszego aby załadować dwa rowery elektryczne na bagażnik na Hak. CHR niestety odpada. Chyba wybiorę RAV4 HYbryd albo Corollę Cross 1.8 jeżeli się nią przejadę i poczuję moc większą od mojego samochodu :). Pozdrawiam.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Września 2026, 18:22:54 »
Trochę nie rozumiem czemu Corolla Cross 1.8 jest brana pod uwagę a CHR II 1.8 już nie. Chyba oba mogą podobny załadunek zabrać na hak rowerowy.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Września 2026, 19:37:33 »
Toyota C-HR GR Sport MY26

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Września 2026, 12:15:23 »
jeździmy z żoną rowerami i potrzebuję coś większego i mocniejszego aby załadować dwa rowery elektryczne na bagażnik na Hak.
elektrykami nie jeździcie, tylko się wozicie. Elektryka masz pod maską, na hak wrzuć prawdziwy rower. Będzie lżej i zdrowiej.

Offline leonid113

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Dzisiaj o 17:41:22 »
Koledzy, nie chcę się mądrzyć i rozprawiać dlaczego nie CHR  czy inne bo nie o to mi chodzi. Natomiast jeżeli chcecie to poczytajcie jakie haki standardowo się montuje do Corolli Cross i do RAV4. Do Rawki z tytułu większej masy samochodu montowane są zazwyczaj haki z większym naciskiem na kulę co umożliwia mi montowanie rowerów z większą wagą.Zwykłe rowery też nie wchodzą w rachubę, bo jeżeli już muszę, to mam uszkodzone kolano i dlatego już tylko elektryki i to delikatnie:). A jeździć uwielbiam. Dziękuję i Pozdrawiam.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Corolla Cross Hybryd 1.8-2.0
« Odpowiedź #14 dnia: Dzisiaj o 20:18:26 »
Koledzy, nie chcę się mądrzyć i rozprawiać dlaczego nie CHR  czy inne bo nie o to mi chodzi. Natomiast jeżeli chcecie to poczytajcie jakie haki standardowo się montuje do Corolli Cross i do RAV4. Do Rawki z tytułu większej masy samochodu montowane są zazwyczaj haki z większym naciskiem na kulę co umożliwia mi montowanie rowerów z większą wagą.Zwykłe rowery też nie wchodzą w rachubę, bo jeżeli już muszę, to mam uszkodzone kolano i dlatego już tylko elektryki i to delikatnie:). A jeździć uwielbiam. Dziękuję i Pozdrawiam.
Nieistotne jest jaka jest nośność haka, istotny jest dopuszczalny nacisk na hak, określony przez producenta samochodu a nie haka.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl