Autor Wątek: C-HR 2.0, uruchomienie silnika i jazda  (Przeczytany 355 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomall0

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR 2.0 HEV
C-HR 2.0, uruchomienie silnika i jazda
« dnia: 14 Września 2026, 21:14:40 »
Witam, może temat błahy i głupi, ale taki temat poruszaliśmy w pracy i dało mi to do myślenia i ciekawy jestem co Wy o tym sądzicie i jak robicie, ale do rzeczy.
Uruchamiacie auto powiemdzmy po nocy- zima, lato, nieważne. Start->Ready i ruszacie na elektryku i po drodze dołącza się spalinowy, czy odpalacie spalinówkę, np. dodając delikatnie gazu i czekacie jak się olej rozejdzie, czy to że załączy się potem nie ma najmniejszego znaczenia w kontekście zużycia (bo nie chodzi mi o spalanie)?
Gdzieś widziałem, że zaraz po odpaleniu jak zaczyna ładować baterię to jest większe obciążenie stalinówki niż przy tej delikatnej jeździe (kiedy się dołączy).
Silnik 2.0, olej 0W20 Toyota.

Offline Bart_olini

• Toyot Leżący
  • *
Odp: C-HR 2.0, uruchomienie silnika i jazda
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Września 2026, 11:53:05 »
Odpalenie spalinówki zależy od stopnia naładowania akumulatora trakcyjnego i temperatury. Jesli na zewnatrz jest chłodniej niż w kabinie to odpali spalinówkę aby dogrzać kabinę, jesli jest ciepło i akumulator naładowany to pojedziesz na samym akumulatorze. Z moich obserwacji silnik spalinowy w pewnym sensie jest chroniony przed obciążeniem na zimnym. Jesli rano jest zimno i odpalisz go na postoju to dopiero po chwili ładuje akumulator trakcyjny obciążając silnik. Podobnie jest z ruszeniem np latem. Jadę tylko na akumulatorze po czym włacza się zimny silnik. do złapania temperatury dosc mocno uzywany jest akumulator a obroty silnika nie skaczą gwałtownie no chyba ze przycisniesz do dechy. jak osiągnie temperaturę to silnik  chętniej wchodzi na wysoki obroty. 

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Września 2026, 12:04:29 »
Mam co prawda 1,8, a nie 2.0 ale mam tez rav4 i nigdy nie podejmuje jakis specjalnych dzialań. W lecie często dopiero po chwili jazdy odpala sie spalinówka. W zimie od razu. Układ dba zeby po pierwszym odpaleniu silnik ttroche pochodzil do osiągnięcia temperatury zanim wejdzie w normalny tryb hybrydowy. Jedyne co cxasami robię to wymuszam tryb EV jak muszę tylko przeparkowac auto czy cos w tym stylu. Nie zawsze się da gdy bateria ma niski poziom naładowania.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline tomall0

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR 2.0 HEV
« Odpowiedź #3 dnia: Wczoraj o 21:41:12 »
Kiedy i w jakich warunkach się odpala to wiem ;) Pytam czy wsiadacie i odpalacie spalinowy i czekacie jak się olej rozejdzie po magistrali czy delikatnie na elektryku i dalej niech komputer tym steruje, czyli dołączy się spalinowy. Bo idziesz czytałem, że spalinowy jest bardziej obciążony jak ładuje baterię np. na postoju niż jak napędza delikatnie koła, bo większość robi elektryk.

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Dzisiaj o 00:08:45 »
Kiedy i w jakich warunkach się odpala to wiem ;) Pytam czy wsiadacie i odpalacie spalinowy i czekacie jak się olej rozejdzie po magistrali czy delikatnie na elektryku i dalej niech komputer tym steruje, czyli dołączy się spalinowy. Bo idziesz czytałem, że spalinowy jest bardziej obciążony jak ładuje baterię np. na postoju niż jak napędza delikatnie koła, bo większość robi elektryk.

Wsiadam i po prostu jadę. Jedynie co to staram się spokojnie pierwsze kilometry przebyć. Samochód wtedy sam sobie dobierze obciążenia silnika i wykorzystanie silników elektrycznych. Z moich obserwacji wynika, że po uruchomieniu na zimnym to pierwsze 2-3 minuty jazdy spokojnej to silnik trzyma 1,5 obr/min.
Toyota C-HR 2.0 Hybrid Dynamic Force  AWD-i GR SPORT Premiere Edition

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl