Autor Wątek: brak iskry-podobno padł jakis moduł ???  (Przeczytany 4838 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

szczepek_E-9

• Gość
brak iskry-podobno padł jakis moduł ???
« dnia: 20 Sierpnia 2005, 07:44:24 »
witajcie!
mam pilna sprawę. Otóż mechanik robił mi mały remoncik silnika. po odpaleniu silnik pochodzil chwilke. przy kolejnej próbie odpalenia okazało sie ze nie ma iskry. Elektryk stwierdził że to jakis moduł w aparacie zapłonowym. Cholera wie co. podobno takie moduły kosztują 200-500 zł. To jakiś obłęd. Powiedzcie czy to możliwe zeby coś takiego padło samo z siebie, czy trzeba mu było w tym pomóc, nie wiem jak rozmawiac z mechanikiem, nie widzi mi sie dopłata do remontu wysokości 500zeta.
ps. jest to 1.3 gaźnik
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2009, 09:26:15 wysłana przez Janmor »

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
brak iskry-podobno pad³ jakis modu³ ???
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Sierpnia 2005, 10:25:56 »
Wydaje mi sie ze jak sie odbiera auto z serwisu to przynajmniej zeby bylo w stanie nie gorszym niz sie oddaje.....a widac ze nie zawsze tak jest, kilka razy to przerabialem i zrazalem sie do ludzi do ktorych mialem zaufanie .....
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

szczepek_E-9

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Sierpnia 2005, 11:05:42 »
Croom, święte słowa. Tym razem mam jednak mieszane uczucia. przed chwilką wróciłem od mechanika. okazuje sięże ten moduł poprostu rozleciał sięna 2 części, puściły lutowania na płytce i nie było styku. Możliwe że to taki zbieg okoliczności, bo moduł nie wygląda na spalony,własnie sam go polutowałem, zobaczymy co z tego wyjdzie. W JC ten moduł kosztuje 230 zeta.makabrrrrrra,

szczepek_E-9

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Sierpnia 2005, 20:48:48 »
ok, moduł kupiony, niby działa ale....to inna historia, inny topic :cry:

orion76

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Sierpnia 2005, 22:42:35 »
Witam. Podwieszęsiębo nie ma sensu tworzyć nowego wątku.
Cieszęsięze u Ciebie siępoprawiło bo u mnie siępochrzaniło.

Tak jakoś wyszło rano że dałem za bardzo w gaz przy ruszaniu, zamielało kołami na mokrym szarpnęło i pojechało ale na pierwszych światłach zgasło (corolka e9 1.3 gażnik 1990) No i od tego czasu gaśnie przy każdej okazji bo nie potrafi utrzymać wolnych obrotów a jeżeli je już utrzymuje to bardzo nierównomierne.
Zauważyłem że jak tylko pokręcęaparatem zapłonowym to na chwilęsięuspokaja lecz po pierwszym dodaniu gazu znowu siędusi i gaśnie. Odkręciłem więc kopułkęrozdzielacza. Palec rozdzielacza można śmiało nazwać skorodowanym a ze styków odpadło po około 1,5 mm nagaru. Trochęto poczyściłem i założyłem. Pali normalnie i jak narazie nie gaśnie lecz obroty jałowe są tak nierównomierne że aż całym autem trzęsie.
Jutro jadęszukać nowej kopułki - tylko czy to pomoże bo przecież wszystko zaczęło sięod solidnego zrywu a to co w kopułce odkryłem jakby przy okazji.
Domysły są różne - że nawet pasek rozrządu przeskoczył o dwa ząbki choć jak sprawdziłem, pasek jest super napięty i wygląda na nietknięty więc raczej to odpada.
Myślałem też o świecach i przewodach wn ale wymieniałem je rok temu i po sprawdzeniu wszysko gra.
Kto sięjeszcze nie pogubił w moim opisie proszony jest o poradę.
Pozdrawiam.
orion

Spro-ket

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Sierpnia 2005, 00:13:16 »
Cytat: orion76
lecz obroty jałowe są tak nierównomierne że aż całym autem trzęsie.

Coś podobnego miałem kiedyś jak spadł mi wężyk doprowadzający powietrze do filtra.
Dosłownie to do regulatora wolnych obrotów.
Okazało sięże to on nagle zwariował - Też mi pływały obroty.
Ma on w środku wosk który reguluje blaszką przepływające powietrze (ciepłe / zimne).
ASO chciało za sprowadzenie 250 - wziąłem używany za 50 i narazie spoko.

szczepek_E-9

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Sierpnia 2005, 07:30:54 »
no to zapraszam do topicu
http://www.forum.toyota.org.pl/viewtopic.php?t=6115
mam podobne problemy  :?

orion76

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Sierpnia 2005, 23:30:16 »
No i po sprawie.
Dzisiaj wymieniłem cały gaźnik i jak ręką odjął. W starym któraś część była zepsuta lecz niestety w Irl nikt sięnie bawi w dochodzenie która i jak to naprawić. Musiałem kupić cały, przełozyli cały i wszystko gra. Szkoda tylko że kosztowało tyle. Zobaczymy jak długo pochodzi

marraas

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Sierpnia 2005, 12:01:00 »
Cytat: orion76
No i po sprawie.
Dzisiaj wymieniłem cały gaźnik i jak ręką odjął. W starym któraś część była zepsuta lecz niestety w Irl nikt sięnie bawi w dochodzenie która i jak to naprawić. Musiałem kupić cały, przełozyli cały i wszystko gra. Szkoda tylko że kosztowało tyle. Zobaczymy jak długo pochodzi

Witam, kiedyś miałem taki przypadek: podjechałem pod dom, zgasiłem auto, zadzwoniłem po kumpla,  wsiadłem spowrotem do autka, przekręcam kluczyk, silnik kręcił ale nie odpaliłi. Myslałem ze to i autoalarm, ale spec przyjechał na miejsce i stwierdził, ze nie. Wymieniłem cały aparat zapłonowy i chodzi, Cena na szrocie 250 zł.

rwaw

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Sierpnia 2005, 00:20:49 »
orion76,  Iile kosztowało proszęo info najlepiej w temacie o  częściach ))

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl