Autor Wątek: Dzwoniące zawory w corolli  (Przeczytany 14552 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Darekkk

• Gość
dzwoni±ce zawory w corolli
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Października 2005, 21:12:38 »
Wszyscy Szanowni Pomagający,
Dziekuje za zainteresowanie wszystkie uwagi. Co zaobserwowałem w aucie: to chyba jednak wina kiepskiego paliwa. Po zmianie stacji (był Orlen  - jak sie okazuje nieszczególny oględnie mówiąc) teraz pewien lokalny destrybutor. Dzwonienie osłabło znacząco choć czasami cos słychać zwłaszcza w sytuacji większego obciążenia. Newsy o wymianie kompa to mnie trochęzmroziły. A'propos coś kiedyś czytałem o restarcie kompa. Co to oznacza? czemu ma służyć? czy ta operacja w niczym mu nie zagraża?

goncjusz

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Października 2005, 21:44:35 »
Nie rozumiem jednej rzeczy, o której tu siępisze. Piszecie wszyscy o jakości paliwa - ta stacja dobra, inna zła.Co to wg Was znaczy "dobre paliwo"? Skąd mam wiedzieć, że 95 będzie złe a 98 czy tam 99 będzie dobre? Skąd mam wiedzieć, że Orlen jest zły, Shell jest dobry, Lotos jest zły, BP jest dobre itp itd? Niestety w naszym pięknym kraju nigdzie nie ma pewności, że paliwo jest dobre, gdyż wszystko tylko zależy od naszego szczęścia. Kiedyś dowiedziałem się, że najlepiej tankować na Shellu albo markowych stacjach. No to wybrałem sobie 3 takie stacje w Trójmiescie (roznych firm) i na nich tankowalem. Samochód posiadam od kwietnia (nowa Corolla). Od dłuższego czasu bardzo dużo mi palił, mimo że nie miałem ciężkiej nogi (grubo ponad 10 l/100 km - jazda po mieście). Używałem każdego rodzaju paliwa - od 95 do 99+ Zastanawiałem sięco to może być, skoro auto paliło mi ciągle tyle samo - dużo. W końcu zadzwoniłem do ASO i umówiłem sięna pomiar. Przy okazji dowiedziałem siętakich rzeczy o stacjach, na których właśnie tankowałem, że zwiędły mi uszy. Z samochodem wszystko było OK, sprawdizli sondęlambda itp, jedyne co to właśnie przepływomierz paliwa był dość mocno zanieczyszczony od właśnie używania paliwa bardzo złej jakości (auto półroczne!!!). Niestety panowie w ASO nie potrafili mi jednogłośnie doradzić, na których stacjach mogębezpiecznie tankować, zresztą skąd mają to wiedzieć, cudotwórcami nie są. Tak naprawdęto nigdy nie wiadomo która jest dobra i wszystko zależy od naszego cholernego szczęścia. Dzwonienie zaworów słychać u mnie cały czas, może powinienem pojechać do Niemiec, tam podobno jest dobre paliwo? Wolne żarty, żyjęw końcu w Polsce... I długo jeszcze pewnie poczekam, aż złodziejskie stacje przestaną oszukiwać swoich klientów, którzy płacą horrendalne sumy za badziew, który sprzedają.

pawson

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Października 2005, 08:42:22 »
zle zle i jeszcze raz zle... dzwonienie stukowe to efekt bledow w oprogramowaniu komputera sterujacego praca silnika . jak samochod jest na gwarancji to trzeba to robic. a i pozniej nalezy bo to skaraca zycie silnika

Jakosc paliwa ma tu znaczenie tylko o tyle ze na slabym czesciej slychac a na dobrym rzadziej. sam to przerabialem (o czym powyzej) i sprawdzalem rozne paliwa i rozne stacje. skad wiem ktore sa dobre ??? akurat na tych nie bylo prawie w ogole slychac SS.

Teraz mam wgrany nowy program do ECU .. skad inad wiem ze od roku 2000 byly juz 4 wersje nowych programow ..... i SS nie powinno sie pojawiac na rzadnym paliwie ... (no chyba ze zatankuje u pana Stasia -chrzciciela ...ale to inna historia ...)

pozdrawiam

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Października 2005, 09:00:00 »
Cytat: pawson
zle zle i jeszcze raz zle... dzwonienie stukowe to efekt bledow w oprogramowaniu komputera sterujacego praca silnika . jak samochod jest na gwarancji to trzeba to robic. a i pozniej nalezy bo to skaraca zycie silnika

Jakosc paliwa ma tu znaczenie tylko o tyle ze na slabym czesciej slychac a na dobrym rzadziej. sam to przerabialem (o czym powyzej) i sprawdzalem rozne paliwa i rozne stacje. skad wiem ktore sa dobre ??? akurat na tych nie bylo prawie w ogole slychac SS.

Teraz mam wgrany nowy program do ECU .. skad inad wiem ze od roku 2000 byly juz 4 wersje nowych programow ..... i SS nie powinno sie pojawiac na rzadnym paliwie ... (no chyba ze zatankuje u pana Stasia -chrzciciela ...ale to inna historia ...)

pozdrawiam

Nie do końca. Program jest pisany z zachowaniem pewnego zakresu parametrów wejsciowych a to oznacza ze jezeli program byl przeznaczony dla paliwa od 95-99 oktanów a ty mu zalałeś 90 +- 5 + dodatki pana Henia to nawet super program tego nie przewidzi.

Poza tym to nie zawory dzwonią a pojawiaja sie drgania skrętne ...... dobra nie chce mi sie tego poraz kolejny pisać.
BMW E46 320d
Mini Cooper

pawson

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Października 2005, 09:11:38 »
Ice nie zgadzam sie
program w tej wresji ktora byla w 2000 roku jest po prostu zly i zla jakosc paliwa tylko to uwypukla.

oczywiscie samo w sobie SS jako zjawisko ma prawo sie czasem pojawic w kazdym samochodzie po zatankowaniu zlego paliwa. ale to zupelnie inna sprawa. bo w toyce mojej pojawialo sie na prawie kazdym paliwie poza jedynie 98 orlenu i 99+ shella

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Października 2005, 09:19:30 »
Ice nie zgadzam sie
program w tej wresji ktora byla w 2000 roku jest po prostu zly i zla jakosc paliwa tylko to uwypukla.

Tak w tej wersji był błąd i z tym sie zgadzam. Natomiast pisałeś

A ty nie ma słowa o silniku ani o dacie produkcji.Dlatego napisałem ze nie zawsze komp jest w stanie zniwelować to zjawisko.

oczywiscie samo w sobie SS jako zjawisko ma prawo sie czasem pojawic w kazdym samochodzie po zatankowaniu zlego paliwa. ale to zupelnie inna sprawa. bo w toyce mojej pojawialo sie na prawie kazdym paliwie poza jedynie 98 orlenu i 99+ shella

No niestety ale ten problem Toyota zle załatwia. Skoro wiedziała o błędzie trzeba było wymienić kompy we wszystkich samochodach.
BMW E46 320d
Mini Cooper

pawson

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Października 2005, 09:35:24 »
teraz sie zgadzam w 100 % :):)
fakt nie napisalem dokladnie w czym rzecz :)

zeby bylo jasne: corolka jest super i jakbym mial ja jeszcze raz kupowac tobym sie minuty nie wachal.. ale firma zachowala sie zle .. wiedzac o bledzie powinni go robic zawsze wszystkim a nie tylko na gwarancji.

maro

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Października 2005, 10:49:07 »
http://www.forum.toyota.org.pl/viewtopic.php?t=6901  częściowo zdublowałem temat- sorry! :oops:

Darekkk

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Października 2005, 18:26:51 »
Czy jesli dysponujęcorollą z 2000r. (to ja zainicjowałem ten wątek na forum) to mam możliwość zaradzenia złemu przeinstalowaniem oprogramowania? Jeśli tak to gdzie należy to zrobić i ile to kosztuje? Pytania byc może naiwne ale w sprawach motoryzacji jestem laikiem i moja wiedza w tym zakresie nie idzie w parze, mimo wszystkich tych nieszczęść, z atencja do tego samochodu. Dzięki za wszystkie uwagi.
Ponownie chciałbym zapytać o tzw. zrestartowanie kompa. Co to oznacza? czemu ma służyć? czy ta operacja w niczym mu nie zagraża?
Pawson, pisałeś o tym wgrywaniu nowego oprogramowania - proszęo więcej szczegółów.  :modlitwa    :modlitwa    :modlitwa

pawson

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Października 2005, 22:30:58 »
jak pisalem mam wgrany nowy program przy czym bylo to robione przez znajomego znajomego znajomego, ktory   normalnie sie tym nie zajmuje .. tak wiec namiar jest nie do wykrzystania dalej.  

Jednak jesli ja kogos takiego gdzies wyszukalem to znaczy ze mozna takich ludzi znalezc wiecej ...

Z tego co wiem TMP nie chetnym okiem patrzy na takie praktyki a ASO maja wrecz zakaz robienia tego .. oni moga tylko wymienic komputer.

Travego

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 30 Października 2005, 11:17:44 »
A moze po prostu zle sa wyregulowane zawory

Darekkk

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 30 Października 2005, 12:59:25 »
piszesz o źle wyregulowanych zaworach - czy w silniku z układem zmiennych faz rozrządu (silnik VVT-i) dokonuje sie recznej regulacji luzów zaworów?

kapkar

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 30 Października 2005, 22:05:01 »
tak wymienia sie szklanki ..:-(  a kompy jak ostatnio czytalem moze poprawic serwis boscha bo to ich kompy.. poszukaj na forum corollaclub tam bylo http://www.forum.corollaclub.org/viewtopic.php?t=7000

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl