Autor Wątek: Ile koni ?  (Przeczytany 47650 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jackal

• Gość
Re: Ile koni ?
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Sierpnia 2004, 15:41:14 »
Cytat: Mekintosh
Mam takie proste pytanie  :) : Jaką dokładnie moc, mają aktualnie produkowane Yarisy (2004r.) 68 czy 65 koni ?

Po liftingu w 2003 r. - 65 KM

Poprawili nieco charakterystykęsilnika, obniżając minimalnie moc, bez pogorszenia parametrów - oficjalnie tak to mniej więcej przedstawiano.

Mario

• Gość
Ile koni ?
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Sierpnia 2004, 16:01:52 »
Cytat: Dman-666
Nie sadze, zeby ktorys z Fiatow mial mocniesza jedynke...
Jak powiedzial Bigman, udalo sie wycisnac 1.0 do setki 10,6 s. W aucie zabraklo, zapasu, zaglowkow, schowka, dywanikow...ale bylo 3/4 zbiornika i pare innych dodatkow w postaci wygluszenia, glosnikow etc.

Z faktami (czyli wykresem) sięnie spieram. Twierdzętylko o swoich odczuciach subiektywnych.

Moja mama ma VW Polo 1,4 16V 75 km i on wg katalogu ma 12,9 do 100 a subiektywnie jest o niebo dynamiczniejszy niż mój Yaris. Tak więc nie bawiąć sięw hamownie ja odczuwam 12,9 w VW (myślałem, że ma nawet mniej) natomiast nie odczuwam 12,1 w moim Yarku.

Mario

• Gość
Ile koni ?
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Sierpnia 2004, 16:03:02 »
Cytat: bigman
a ja zawsze powtarzam, że yarisem trzeba siętylko nauczyć jeździć ... wtedy można zadziwić innych kierowców ;-)

Może i masz racje. SC jeździłem 3 lata, Yarkiem deko ponad pół roku.

bigman

• Gość
Ile koni ?
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Sierpnia 2004, 16:20:16 »
Cytat: Mario
Moja mama ma VW Polo 1,4 16V 75 km i on wg katalogu ma 12,9 do 100 a subiektywnie jest o niebo dynamiczniejszy niż mój Yaris. Tak więc nie bawiąć sięw hamownie ja odczuwam 12,9 w VW (myślałem, że ma nawet mniej) natomiast nie odczuwam 12,1 w moim Yarku.
takie odczucia wynikają z innej charakterystyki silnika vw - nisko położonego momentu - to sprawia wrażenie większej dynamiki niż jest w rzeczywistości

yaris rozkręca sięw miare wzrostu obrotów a vw wyje coraz głośniej aby przy 5k rpm dostać zadyszki

możemy sięumówić: przyprowadź tego vw i zobaczymy jak sięma 1.0 16v w wydaniu toyoty do 1.4 16v w wydaniu vw

Jackal

• Gość
Ile koni ?
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Sierpnia 2004, 16:20:24 »

To nie jest subiektywne, ale prawdziwe.

Kiedy startujesz panzerwagenem i Yarisem porównaj sobie przyspieszenia 0-30 km/h, 0-50 km/h, 0-80 km/h i 0-100 km/h.

Założęsięże Yaris wygrywa w ostatnim, a może jeszcze w przedostatnim, natomiast dwa pierwsze należą do schmelzwagena. Z tego powodu masz takie subiektywne wrażenie, a nie inne. Toyoty trzeba pokręcić, wtedy pokazują swoje możliwości.

Mario

• Gość
Ile koni ?
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Sierpnia 2004, 16:23:46 »

możemy sięumówić: przyprowadź tego vw i zobaczymy jak sięma 1.0 16v w wydaniu toyoty do 1.4 16v w wydaniu vw

Jak wróci z wakacji to chętnie. Sam o tym myślałem wcześniej no ale nie mogęsięscigać jadąc dwoma autami równocześnie  :roll:

bigman

• Gość
Ile koni ?
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Sierpnia 2004, 16:27:27 »
Cytat: Jackal
Kiedy startujesz panzerwagenem i Yarisem porównaj sobie przyspieszenia 0-30 km/h, 0-50 km/h, 0-80 km/h i 0-100 km/h.

Założęsięże Yaris wygrywa w ostatnim, a może jeszcze w przedostatnim, natomiast dwa pierwsze należą do schmelzwagena. Z tego powodu masz takie subiektywne wrażenie, a nie inne. Toyoty trzeba pokręcić, wtedy pokazują swoje możliwości.
gdy łoiłem golfa kredensem to faktycznie lepiej wystartował ale już od końcówki 1 biegu zaczął zostawać w tyle

bigman

• Gość
Ile koni ?
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Sierpnia 2004, 16:33:06 »
Jak wróci z wakacji to chętnie.
OK, mam nadzieję, że wróci do połowy sierpnia bo potem będęnieosiągalny lub w najlepszym wypadku nie będe mógł zagwarantować dotrzymania umówionych terminów przez następne 1-2 miesiące

Jackal

• Gość
Ile koni ?
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Sierpnia 2004, 16:33:47 »

gdy łoiłem golfa kredensem to faktycznie lepiej wystartował ale już od końcówki 1 biegu zaczął zostawać w tyle

1. Co to jest kredens?

2. panzerwageny mają nisko max moment, a max moc osiągają kiedy Toyka dopiero dochodzi do max momentu ;-)

bigman

• Gość
Ile koni ?
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Sierpnia 2004, 16:40:52 »

1. Co to jest kredens?

2. panzerwageny mają nisko max moment, a max moc osiągają kiedy Toyka dopiero dochodzi do max momentu ;-)

1) corolla E12 4D 1.6

2) mniej więcej

Offline Mekintosh

• Toyot Pełzający
  • **
Ile koni ?
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Sierpnia 2004, 17:13:14 »
a ja zawsze powtarzam, że yarisem trzeba siętylko nauczyć jeździć ... wtedy można zadziwić innych kierowców ;-)

Ja chyba jeszcze nie nauczyłem sięruszać na maxa :?  bo co mam zamiar ostro wystartować i "zadziwić innych kierowców" :D  to najpierw jest denerwująca, lekka czkawka, a dopiero potem kopyto :)...
Od bananow sie nie tyje

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
Ile koni ?
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Sierpnia 2004, 18:02:37 »
Cytat: Red_Point
tego chyba nikt nie wie!:D
pamietamjak kupowalem yarisa to w katalogu bylo przyspieszenie 12,1 a potem ze 13,6 - tak wiec trudno to wszystko okreslic!:)
potem widizalem katolagi gdzie 1.3 mial 10 do setki 1.0 wlasnie 12,1 a teraz w katalogach jest 12,1 dla motorku 1.3!!

ciekawe czy ktos to naprawde wie!?!

hm...jak czasami robięsobie wyścig spod świateł z np. SC 1,1 lub SC Sporting (SC 1,1 S ma do 100 coś koło chyba 14, Sporting ma inne przełożenia skrzyni więc jest minimalnie lepiej) to za Boga nie mogęuwierzyć w te katalogowe 12,1.

13,6 mogęsięzgodzić bo zawsze dostają w tyłek ale nie powiem aby to był jakiś niesamowity pogrom. Silnik 1,1 w fiacie (54 konie) miał jeszcze tą przewagę(poprzednio miałem SC), że ciągnie od samego dołu a Yarisa trzeba wkręcać mocno na obroty.

i wlasnie to mnie drazni nie przecietnie!! kumpel ma punto 1.2 16 V - troche ponad 11 s do 100 i do setki wyprzedza mnie o pol dlugosci samochodu!!!!!!!! - cos jest nie tak! tez nei wydaje mi sie ze yaris przyspiesza w 12 s ale...... no juz sam nie wiem!:/
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

bigman

• Gość
Ile koni ?
« Odpowiedź #27 dnia: 02 Sierpnia 2004, 18:15:31 »
Cytat: Red_Point
i wlasnie to mnie drazni nie przecietnie!! kumpel ma punto 1.2 16 V - troche ponad 11 s do 100 i do setki wyprzedza mnie o pol dlugosci samochodu!!!!!!!! - cos jest nie tak! tez nei wydaje mi sie ze yaris przyspiesza w 12 s ale...... no juz sam nie wiem!:/
no i wszystko sięzgadza - według moich doświadczeń różnica 0.6-0.8s do setki to jest mniej więcej długość samochodu w sprincie do setki

Jackal

• Gość
Ile koni ?
« Odpowiedź #28 dnia: 03 Sierpnia 2004, 10:12:17 »
Mario i Red_Point

Nie porównujcie pojemności i mocy tylko moment obrotowy.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
Ile koni ?
« Odpowiedź #29 dnia: 03 Sierpnia 2004, 11:58:43 »
Jackal - mi nie chodzi ani o moc ani o momet (chodz moment sie liczy przy ruszaniu)
nie istotne jaki momen ma np punto i jaki yaris - istototne jest to ze punto 'w katalogu' przyspiesza w 11,2 a yaris w ponad 13, a na swiatlach punto jest nie za wiele szybsze od yarisa do 100!!!!! (pol samochodu)
o to chodzi!:)
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl