Eddie, ja płaciłem 266,78.... Tyle tylko, że Ty ją nieco wcześniej nabyłeś, ceny zdążyły się zmienić. Jak 3 miesiące temu sprawdzałem przy okazji zakupu części, to mi powiedzieli 270 coś po zniżkach.
Szymon, tak na prawdę nie da się ;]
Mówię, ja zalałem do chłodnicy płyn, przejechałem kawałek aby układ osiągnął optymalną temperaturę a wiatrak się załączył. Potem odczekałem aż silnik ostygnie, zlałem płyn, zalałem wody destylowanej tym razem bez dodatków, odpaliłem silnik, jak się włączył wiatrak poczekałem aż ostygnie, zlałem płyn, zalałem wody i pojechałem do mechaników (jakieś 7 km mam więc mogłem sobie pozwolić na jazdę z wodą destylowaną w układzie). Miałem przegląd i parę innych rzeczy do zrobienia - z tego powodu od razu uznałem, że oni mi chłodnicę wymienią bym się sam nie szarpał z tym. Tam po zdjęciu chłodnicy (na zimnym silniku) przelaliśmy wodę destylowaną jeszcze przez układ. Odpaliliśmy na dosłownie pół sekundy silnik, aby pompa wody wyrzuciła resztki wody (poszło jakiejś półtorej szklanki zaledwie) a potem po założeniu nowej chłodnicy zalaliśmy wszystko świeżym płynem.
Ważne jest, by wszelkiego rodzaju wymiany płynu robić na zimnym silniku... No chyba, że komuś nie straszne pęknięcia bloku i wymiana silnika to dla niego chwila oraz żaden koszt