Autor Wątek: Kłopot z automatem  (Przeczytany 12320 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

CamFan

• Gość
Kłopot z automatem
« dnia: 31 Sierpnia 2005, 03:51:06 »
Witam serdecznie,
Piszęponieważ ogarnela mnie desperacja.
MAM: Auto - TC 2.2 kat. '94, automat, amer. XLE (z ABS)

Problem: Generalnie rozpędza sięnieźle do 100 do 140 wołowato, przy 140 zapina IV i koniec ... obroty stają na 3200 -3500 pedał do dechy i nic, czasem z góry i przy dobrym wietrze 160 (można powiedzieć i po co więcej), ale pali przy tym ok 15 benzyny 18 gazu ... trochękiepsko  

Po zakupie wymieniłem skrzynię(stara zatarta - sucha przekładnia). Konwerter został stary. Włożyłem skrzynięużywaną (bez governera) optycznie to samo co było. (Ch..ra nie jeździłem niestety ponad 140 z tą starą skrzynią i nie wiem jak było przedtem). Przełożenia zmienia zgodnie z mapą I do 53, II do ok 110, III do 145 dalej IV) przy pełnym otwarciu przepustnicy.

SPRAWDZIŁEM:
Brak kodów DTC, początkowo błąd 2-go zaworu ster. skrzyni, ale zniknął po zdjęciu EFI
Ciśnienie wtrysku ok. (no na gazie jeździ tak samo źle), wymieniony czujnik stuków (bez skutku), sondy chodzą (odczyt z LPG).
Z ostatnich atrakcji zapaliło sięBRAKE i do końca padł TEMPOMAT - nie miga, ale nie reaguje na jojstick (do niedawna działał).

PODEJRZEWAM, że: 1) Nie ta skrzynia lub konwerter (wg drzwi A/TM: 03A/A140E), tylko jak je rozpoznać? 1a) VSS 2) tempomat 3) zapłon 4) katalizator 5) coś innego    :cproblem  

Może ktoś wie o co tu chodzi lub potrafi wskazać od czego zacząć (z wyjątkiem jednego głębszego). Czy w wersjach kan. i jap. w jakiś sposób ograniczno prędkość. Będęwdzięczny za Waszą pomoc - mam dość jazdy taczkami    :cwalbrush  

Pozdrawiam,
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2006, 18:48:19 wysłana przez Marcjan »

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
K³opot z automatem
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Sierpnia 2005, 08:25:30 »
Cytat: CamFan
Z ostatnich atrakcji zapaliło sięBRAKE i do końca padł TEMPOMAT - nie miga, ale nie reaguje na jojstick (do niedawna działał).

jeżeli masz za mało płynu w zbiorniczku to w momencie kiedy zapali ci siękontrolka tempomat sięwyłącza (wymogi bezpieczeństwa). Co prawda u mnie było tak że po dolaniu działał dalej ale może wyciągnij EFI i skasuj błędy. Powinien zacząć pracować nirmalnie.

Co do ograniczenia prędkości - nie było takiego czegoś. Powina śmigać gdzieś ponad 180 bez większego problemu.

Znam przypadki, że katalizator uległ zabiciu i "trzymał auto" do tego stopnia że vectra 2,0 GT nie mogła 120 przekroczyć. A jak jest jak zapniesz tylko 1 bieg to wkręci siępowyżej 3500??
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

CamFan

• Gość
K³opot z automatem
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Sierpnia 2005, 10:31:49 »
Znam przypadki, że katalizator uległ zabiciu i "trzymał auto" do tego stopnia że vectra 2,0 GT nie mogła 120 przekroczyć. A jak jest jak zapniesz tylko 1 bieg to wkręci siępowyżej 3500??[/quote]

Niestety, niżej kręci do 6000. EFI resetowałm - bez zmian, płyn jest na poziomie delikatnie ponad min.
Efekt przy 140 jest taki jakby traciła moc proporcjonalnie do wzrostu prędkości. Zapina 4 i po wciśnięciu do dechy nie idzie, a jest nawet taki moment zaraz po depnięciu, że obroty minimalnie podchodzą pod cztery i spadają do ok. 3500. BRAKE jest spawą wtórną, ale możesz miec rację,  że blokuje tempomat. Natomiast wiem, że poziom płynu nie jest jadyną przyczyną zapalenia sięBRAKE, właśnie poszukujęinterpretacji przyczyn pojawiających siękomunikatów na szafie. Od "nowości" mam kłopot z poduszką pasażera i idąc Twoim tokiem rozumowania, świecąca siękontrolka poduchy może powodować założenie jakiegoś ograniczenia, wydaje mi sięto logiczne, ale nieracjonalne.

Na początek chciałbym wyeliminować sprawy mechaniki, ale jak tu sprawdzić, czy to ta skrzynia co być powinna, bez demontażu. Na korpusie żadnych sygnowań. Kupujesz Bóg wie co. Optycznie to samo.
Drugą w częściach trzymam w celach porównawczych, ale nowej nie otwierałem, żeby nie tracić tzw. gwarancji. Ostatnio kompletnie zdesperowany sprawdziłem kompresję, ale trzyma równo 13. Z zachowania sięskrzyni wynika,  że jest ok. Błądzęjak we mgle.  :bojjjjjjjjjj

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
K³opot z automatem
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Sierpnia 2005, 10:54:41 »
Rozmawiałem z moim kolegą z ASO Toyoty i na 90% twierdzi że jest to wina skrzyni. Co konkretnie nie jest w stanie powiedzieć bez diagnozy. Wypadałoby zapiąć kompa i pośmigać.

A skąd klikasz?? Może mógłbyś do niego podjechać jak mieszkasz gdzieś w pobliżu.

CamFan

• Gość
K³opot z automatem
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Sierpnia 2005, 11:27:23 »
Cytat: Kryspin
Rozmawiałem z moim kolegą z ASO Toyoty i na 90% twierdzi że jest to wina skrzyni. Co konkretnie nie jest w stanie powiedzieć bez diagnozy. Wypadałoby zapiąć kompa i pośmigać.

A skąd klikasz?? Może mógłbyś do niego podjechać jak mieszkasz gdzieś w pobliżu.

Warszawa, od Piaseczna, ale jeżdżępo kraju. A propos skrzyni rozmawiałem ze znajomym - taki - starej daty mechanik - naprawdęwiekowy i powiedział, że istnieje możliwość załączania dwóch biegów (przełożeń) równocześnie - brzmi to jak herezja, ale faktycznie czujęjak bym ciągał przyczepęcampingową. Jeszcze jedno - auto dośc łatwo wchodzi na obroty, ale wyraźny jest spadek mocy powyżej 4500 (może taka charakterystyka), no i troszku siępoci. Przy wysokich temperaturach z klimą czasem po zatrzymaniu sięgotuje - taki urok, ale japońce tego chyba nie wymyślili  :D  .

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
K³opot z automatem
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Sierpnia 2005, 11:30:51 »
ASO Wawa Radość jak chcesz dam ci tel do kumpla zadzwoń, podjedź może coś pomoże

CamFan

• Gość
K³opot z automatem
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Sierpnia 2005, 11:40:20 »
Cytat: Kryspin
ASO Wawa Radość jak chcesz dam ci tel do kumpla zadzwoń, podjedź może coś pomoże

Chętnie, będęzobowiązany, może uda sięcoś wskórać. Wysłałem Ci zajawkęna maila. W każdym razie dzięki za pomoc i zaangażowanie. :bbravo

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
K³opot z automatem
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Sierpnia 2005, 11:57:49 »
Tel pójdzie zaraz sms-em. W automatach i skrzyniach jest szpec niezły - sam byłem przy tym jak grzebał w automaciku :shock:  :shock: .

rincewind

• Gość
K³opot z automatem
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Listopada 2005, 19:12:09 »
Hmmm... Podobny objaw miałem jak zapalił mi sięCHECK, a komp wykazał błąd czujnika spalania stukowego... U mnie założyli bypass- padł po prostu jakiś kabelek. CO pokazuje komp? Bo czujnik wymieniałeś (znajm jego potworny koszt) pewnie po diagnozie z komputera? Powiedz jak było bo zżera mnie ciekawość ;) Post jest stary, ale może jeszcze pamietasz hehe ;) Pozdr.

raptus

• Gość
K³opot z automatem
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Listopada 2005, 19:36:00 »
No a jak jest z zamiana skrzyni automat na manual,czy to jest duzy problem, czy trzeba wymieniac duzo czesci? ,bo w niektorych autach to podobno nawet mocowanie do bloku jest inn, pytam z ciekawosci  a nie chce zakladac nowego tematu  :roll:

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
K³opot z automatem
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Listopada 2005, 13:59:09 »
trochęzabawy będzie, na pewno ECU będzie do wymiany, bo jest inny w automacie, lewarek, cięgła, poza tym powinno nie być problemu. będęprzerabiał zmianęskrzyni,ale dopiero za kilka lat, na razie tylko sprzęgiełko i synchro
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl