Autor Wątek: Ave 2.0 147km (1AZ-FSE) kiepsko przyspiesza  (Przeczytany 84306 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Misiaczek

• Gość
Odp: Ave 2.0 147km (1AZ-FSE) kiepsko przyspiesza
« Odpowiedź #30 dnia: 16 Października 2005, 19:16:15 »
Witam
Jeśli wasze autko straci moc w najmniej oczekiwanyn przez Was momencie np. podczas sprzyspieszania na 2-biegu (silnik D4), to możecie być pewni że czeka was wymiana zaworu VSV(for Intake Air Control Valve) znajdującym się na głowicy a o którym była już mowa we wcześniejszych wypowiedziach.

Pozdrawiam
Misiaczek
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2006, 20:33:40 wysłana przez ayrsen »

Offline jacjan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 16 Października 2005, 21:28:08 »
No to super!. Zaczyna się robiś coraz ciekawiej.
A mogą wystąpić obie rzeczy na raz? Zamulone kanały oraz uszkodzenie zaworu VSV? Co ile psuje się ten zawór? Będę go wymieniał raz czy dwa razy do roku?
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2006, 20:36:09 wysłana przez ayrsen »
jacjan
Ave 2.0 kombi
2001 Auto.

Misiaczek

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 16 Października 2005, 22:35:47 »
Problem pojawia się sporadycznie, z moich doświadczeń około po 5000, 90000, 211000 km (znam 3 przypadki) a jest to część dość wrażliwa na temp. a bliski kontakt z głowicą wcale mu nie pomaga. Oczywiście jak to w elektryce nie znasz dnia ani godziny ale znając standard  toyoty europejskiej nie jest żle.
Misiaczek
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2006, 20:37:45 wysłana przez ayrsen »

Offline jacjan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 17 Października 2005, 08:57:46 »
Misiaczek,

A jaki jest przybliżony koszt takiego zaworu? Znasz może cenę serwisową i poza serwisem?
Jeżeli są jakieś zamienniki, to czy godne zaufania czy może jak zwykle jest to ten sam producent tylko pod inna marką.
A może znasz jakiś punkt w W-wie gdzie mogę alternatywnie go wymienić?
Z góry dzięki za info. Myślę, że innym te informacje tez się przydadzą innym.
Pozdrawiam, Marcin 20056
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2006, 20:39:26 wysłana przez ayrsen »
jacjan
Ave 2.0 kombi
2001 Auto.

Misiaczek

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 17 Października 2005, 10:43:59 »
Witam
Na początek małe wyjaśnienie. Z problemem spotkałem się w 3 różnych avenach z przebiegami jw. Wymiana dała wynik pozytywny.
Cena tej części w serwisie to około 240 zł, a wymiana to 7 minut pracy (po zdjęciu osłony silnika w lewym górnym rogu nad pokrywą zaworów).
Zamienników nie znam, nie szukałem .

Pozdrawiam Misiaczek
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2006, 20:41:06 wysłana przez ayrsen »

Avensis

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 07 Listopada 2005, 16:30:59 »
Chcialbym nawiazac do ciekawego wątku. Mam identyczne objawy jak autor topicu i przeczytalem wszystko z wypiekami na twarzy. Rzecz jest ciekawa a przy okazji dobrze opisana ale... No wlasnie, nie jestem mistrzem mechaniki ale totalnie lewy tez nie jestem i moje pytanie brzmi: czy taką operację przeprowadzal ktos jeszcze? Czy jest ona bardzo skomplikowana w praktyce? Czy przy takiej "robocie" mozna nieodwracalnie cos zepsuc? A jezeli juz ktos mi to odradzi to czy wie gdzie ktos kumaty moze to zrobic za rozsadna kase nie pukajac sie w glowe, ze ktos do niego przychodzi z "instrukcja" z forum? I ostatnie pytanie: czy ktos kto to jeszcze robil ma podobne spostrzezenia co do nizszego spalania po takiej operacji?
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2006, 20:41:30 wysłana przez ayrsen »

olisadebe

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 17 Sierpnia 2006, 17:07:01 »
Chciałem się przywitać.
Od miesiąca jeżdżę Ave t22 z 2002r. D4 SW.
Jeździ się przyjemnie, choć jak to zawsze w samochodzie używanym  coś tam wychodzi.
Zapaliła mi się lampka EOBD. Czy jest jakiś typowy powód świecenia tej pomarańczowej cholery w Ave? W serwisie przez telefon powiedzieli, że to pewnie kat. Mam pytanie czy jakby się potwierdziło, że maja rację, to czym można wstawić tam jakiś uniwersalny, bo oryginał to z pewnością majątek. Mam nadzieję, że z ta lampką można pojeździć ze 3 tygodnie, bo nie mam kasy na żadne naprawy.
Poza tym przytyka ją lekko tak przy 3000 rpm i ma trochę pływające i za niskie obroty (potrafi zejść poniżej 600). Inna sprawa, że amplitua wahań obrotów jest mała i są one stabilne (nie gaśnie). Pewnie trzeba przeczyścić przepustnicę lub EGR?
A i jeszcze wyje coś (albo dudni raczej) przy przednich kołach tak od 40 km/h szczególnie przy skręcie kierownicy - to pewnie łożysko jakieś w kole?
Ostatni problem to tylna wycieraczka nie działa- elektryk powiedział, że silnik działa ale w trybie powrotnika - więc poprzedni właściciel go odłączył.
Czy polecilibyście jakiś serwis w Warszawie?
Ja przed zakupem sprawdziłem autko w CCC.
Ale wiem już, że ten serwis nie cieszy się dobrą opinią.
A może  nie autoryzowany - przeczytałem, że jest na Anilinowej (trcohę za daleko) i na Cyprysowej (dobry on jest?).
A może jeszcze jakiś inny?
Z góry dzięki za jakieś rady i pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 25 Września 2006, 21:24:39 wysłana przez olisadebe »

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 17 Sierpnia 2006, 19:38:51 »
olisadebe - najpierw poczytaj FAQ, potem użyj "szukaczki" a dopiero potem zakładaj temat. Proponuję poszukaj sam odpowiedzi a potem zapytaj raz jeszcze o to, czego nie znalazłeś. Znajdziesz odpowiedź na większość Twoich pytań (a może na wszystkie 8)). Miłego korzystania z zasobów TKP ;)

olisadebe

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 17 Sierpnia 2006, 21:45:29 »
Prawdę powiedziawszy szukałem tam zanim zadałem te pytania.
Znalazłem podobne problemy i przeważnie brak rozwiązania...

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 17 Sierpnia 2006, 22:01:38 »
Prawdę powiedziawszy szukałem tam zanim zadałem te pytania.
To bardzo dobrze - tak należy postępować... 8) ;D

Znalazłem podobne problemy
Żeby wszystkim (Tobie też) było łatwiej - proponuję rozbij Twoje pytania do poszczególnych watków, gdzie jak piszesz:
przeważnie brak rozwiązania...
bo jeśli tak jest, to niedobrze i na pewno należy dociągnąć temat do samego końca.
Pytaj - na pewno TKP poradzi i podpowie... ;)

olisadebe

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 20 Września 2006, 21:33:18 »
1. przejechałem nia przez 2 miesiące 3 tysiące km, ma obecnie 105 kkm przebiegu
2. koszt przeglądu po 105 kkm w Wawie w stacji nieautoryzowanej wyniósł 600 zł (mobil 1, klocki tył, filtry, czyszczenie przepustnicy i przepływomierza oraz trochę pierdół typu żaróweczki i inne takie
3. palący się check engine został zdiagnozowany jako błąd kata i wykasowany - ciekaw jestem, czy ktoś z Was próbował do D4 wstawić kata uniwersalnego (cena nowego  w aso 3800 zł!!!!!) ? Generalnie zamierzam jeździc z padniętym katem - mam nadzieję, że nie ma to negatywnego wpływu na inne podzespoły.

Autko miłe, aczkolwiek nie czuje sie tych 150 KM. Może dlatego, że kombi jest dość ciężkie. Trochę je przytyka przy 3000 rpm (tak przyhamowuje), a potem dostaje kopa.
Udało mi się uzyskać spalanie na poziomie 10 l. w mieście przy bardzo spokojnej jeździe - tak do 3 tys. rpm. To bardzo miłe zaskoczenie.

TRoCIn

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 21 Września 2006, 09:50:53 »
olisadebe, gdzie w Wawie robiles ten przegląd?, bo ja wlasnie szukam jakiegos niedrogiego serwisu na podobny przeglad - rowniez po 105kkm i tez D4

mariuszgrabowski

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 21 Września 2006, 11:46:29 »
ja rowniez jestem zakladem zainteresowany - podaj prosze na forum

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 21 Września 2006, 11:50:09 »
czyszczenie przepustnicy i przepływomierza

Jak powiedziałem w serwisie, że czasem mam wrażenie braku mocy i czy to nie wina przepływomierza usłyszałem, że "D4 nie ma przepływomierza" ???
Więc jak to jest?

Inna jeszcze sprawa, skoro wątek kręci się wokół D4 --> czy też zauważacie różnicę w pracy silnika i spalaniu przy jeździe z właczonymi światłami. Moze to autosugestia, ale mam wrazenie, że jak wyłaczę światła, to silnik chodzi płynniej i komp stoi ze spalaniem na jednym poziomie. Jak jadę z właczonymi to wóz potrafi się zadusić a spalanie leci systematycznie w górę.

TRoCIn

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 21 Września 2006, 12:10:54 »
ja zawsze jezdze na swiatlach wiec nie wiem jakby sie zachowywal samochodzik z wylaczonymi swiatlami ale narazie tego nie sprawdze bo zasyfiona przepustnica zakloca mi prace silnika wiec przy włączonych swiatlach czy tez nie i tak nie chodzi prawidlowo :) ale mam nadzieje ze po przeglądzie i czyszczeniu bedzie ok. poza tym wydaje mi sie ze swiatla nie powinny miec takiego znaczenia ale moze sie myle....

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl