Autor Wątek: Corolla E-11 4E-FE - zimny silnik szarpie  (Przeczytany 13356 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mabanana

• Gość
Corolla E-11 4E-FE - zimny silnik szarpie
« dnia: 19 Września 2005, 18:10:59 »
Witam,

Corolla 1998 z silnikiem 1.4 4E-FE. Silnik mimo przebiegu 156 kkm w idealnym stanie, oleju full-syntetyk praktycznie nie ubywa. Niedawno robiłem przegląd (w prawdzie nie autoryzowany, ale na dobrych częściach) - świece, ... wszystko.

Gdy silnik jest zimny, a zwłaszcza kiedy powietrze jest zimne i wilgotne, przez pierwsze minuty jazdy silnik dość mocno szarpie - w momencie załączania gazu i rozłączania (puszczania). W tych momentach przez ułamek sekundy idzie jakby duża dawka paliwa (takie moje przypuszczenie...)  Co z tym zrobić? Z czego to wynika? Mechanik twierdził że to wina świec, i faktycznie - po wymianie było OK. Ale akurat wtedy panowały temperatury rzędu 30 stopni, więc może dlatego...

pozdrawiam

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Września 2005, 19:47:52 »
A filterek paliwa byl wynieniany, od tego zacznij  ?
swieczki do tego modelu to 16-tki DENSO. takie zaloz
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

mabanana

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Września 2005, 20:25:49 »
Filtr paliwa? Hmmm... chyba nie. Ale dlaczego miałby to być filtr paliwa? Na trasie hula spokojnie 170-180km/h przez długi czas, stabilnie.

Co do świec - już nie pamiętam jakie to były, ale napewno jedne z dwóch podawanych w instrukcji użytkownika, czyli albo właśnie DENSO, albo te drugie...

pozdrawiam

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Września 2005, 21:08:32 »
zmieniłeś świeczki i filterek - zrób resecik kompa na zimnym silniku i pozwól mu na wolnych obrotach sie rozgrzać. ECU Toyoty zliczają wskazania lambdy w funkcji temperatury silniika. U mnie było podobnie po wymianie świeczek - resecik pomógł.

bartholus

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Września 2005, 21:14:22 »
moze kable WN należałoby sprawdzić ??

mabanana

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Września 2005, 21:21:42 »
p_flori: Resecik robi sięprzez odłączenie akumulatora? Na jak długo? Na jednego papierosa wystarczy? ;-)
Jutro sprawdze, zobaczymy czy pomoże :-)

P.

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Września 2005, 11:54:37 »
Wyciągnij bezpiecznik EFI pod maską. Szybciej i mniej problemów z programowaniem radia, zegrka i wyjacym alarmem ;)
Wystarczy wyjąć go na jakies 30 sekund.
BMW E46 320d
Mini Cooper

martinez0

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Września 2005, 15:53:29 »
Cytat: Ice
Wyciągnij bezpiecznik EFI pod maską. Szybciej i mniej problemów z programowaniem radia, zegrka i wyjacym alarmem ;)

Ja - jeśli można - zapytam przy okazji o swoje autko - otóz po wymianie lambdy i sprzęgła też szarpie mi na zimnym silniku. Co ciekawe - tylko na benzynie.  Mechanik, który mi robił samochód powiedział, że powinienem zresetować komputer. Byłem w ASO - Warszawa Marki - i tam powiedziano mi, że nie mam żadnych błędów na komputerze - ale jakoś im nie wierzę:).
Mój model silnika to 4A-FE i pytanko - gdzie mam u siebie dokładnie szukać tego bezpiecznika?
I czy mój problem może być taki sam jak kolegi, który założył ten wątek ... :)

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Września 2005, 17:08:18 »
Na obudowie skrzynki bezpiecznikow o ile sie nie myle jest rysunek w ktorym miejscu jest bezpiecznik EFI. Ale jesli sie myle to mnie poprawcie
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Września 2005, 20:58:05 »

za krótko -
jak wolno palisz - to wystarczy na jednego papierosa ok. 5-10 min. Nie liczyłem ze stoperem ale 30 sek - jak na mój ECU to za mało.
Co ciekawe warto to zrobic na zimnym silniku, odpalić i pozwolić mu sie rozgrzać na wolnych obrotach - (ponoć - a nie wiem tego na 100 %) ECU buduje sobie adaptacjęlambdy, czasu wtrysku w funkcji temperatury silnika. Co prawda pamięć UCU ma stałą, ale wytworzy taką ilość połączeń dla zaadoptowania sięwłaśnie dla okreslonej temperatury. Teraz to nie ma znaczenia, ale robi sie coraz zimniej i myślę- że warto.

martinez0

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Września 2005, 21:09:00 »
Cytat: p_flori

za krótko -
jak wolno palisz - to wystarczy na jednego papierosa ok. 5-10 min. Nie liczyłem ze stoperem ale 30 sek - jak na mój ECU to za mało.
Co ciekawe warto to zrobic na zimnym silniku, odpalić i pozwolić mu sie rozgrzać na wolnych obrotach - (ponoć - a nie wiem tego na 100 %) ECU buduje sobie adaptacjęlambdy, czasu wtrysku w funkcji temperatury silnika. o prawda pamięć UCU ma stałą, ale wytworzy taką ilość połączeń dla zaadoptowania sięwłaśnie dla okreslonej temperatury. teraz to nie ma znaczenia, ale robi sie coraz zimniej i myślę- że warto.

Jeśli o mnie chodzi - SERDECZNE DZIÊKI - w sumie znalazłem 2 kostki z opisem EFI i domyśliłem się, który to bezpiecznik :)
Wyjąłem na jakąś minutę(nie wiedziałem, że warto dłużej, poza tym na ciepłym silniku :( ) i ....po uruchomieniu problem szarpania zniknął :)
Jeszcze raz dzięki :)

pozdrawiam,
Marcin

PS.
Jutro rano spróbujęna zimno :)

Dynia

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Września 2005, 22:21:13 »
Mam ten sam problem i jutro będępróbował.

hulkster

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Listopada 2005, 02:24:21 »
Witam
mam tez 1,4 i mam ten sam problem,po zagazowaniu sie jest jeszcze gorzej,telepie jak cholera
Rozumiem ze trzeba wyciagnac bezpiecznik na 1 min na wlaczonym silniku i dac mu tak pochodzic czy na wylaczonym na 10 min wyjac wlozyc i odpalic i niech pochodzi ?
Pozdrawiam

zyzolek

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Listopada 2005, 04:33:56 »
ja bym sprawdzil kable wysokiego napiecia. U mnie bylo podobnie, rano szarpalo a po rozgrzaniu bylo ok.
Po wymianie kabli wszystko wrocilo do normy.

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Listopada 2005, 09:20:31 »
Cytat: hulkster
Witam
mam tez 1,4 i mam ten sam problem,po zagazowaniu sie jest jeszcze gorzej,telepie jak cholera
Rozumiem ze trzeba wyciagnac bezpiecznik na 1 min na wlaczonym silniku i dac mu tak pochodzic czy na wylaczonym na 10 min wyjac wlozyc i odpalic i niech pochodzi ?
Pozdrawiam

Wyciągasz na wyłączonym silniku. Wkładasz ponownie i odpalasz. A przewody nie zawadzi sprawdzić.
BMW E46 320d
Mini Cooper

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl