Autor Wątek: Przełącznik tylnych świateł przeciwmgielnych. (F)  (Przeczytany 21359 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
Odp: Przełącznik tylnych świateł przeciwmgielnych. (F)
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Listopada 2012, 23:54:39 »
Brain, wcale nie jest tak łatwo znaleźć ten poliftowy włącznik.
u mojego ojca jest ten sam problem, już zrezygnowaliśmy z szukania zamiennika..
po prostu wyłącza światła za każdym razem jak się włączą..
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

Offline Braintree

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Listopada 2012, 10:06:05 »
Ahaa... czyli przedliftowe nie pasują ?  <zalamka>
'92 Carina E 2.0 GTi aka "Czerwona"
'02 Camry V6 aka "Wisienka 3.0"
ex '97 Carina E 2.0 GLi aka "Wisienka"

Offline PRZEMEK2525

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Listopada 2012, 11:50:52 »
Sprawdzałem w Łodzi w JAPAN CAR mimo 1500 samochodów na placu dostałem odpowiedzi , że takiego włącznika nie posiadają!!!Napisałem kilkadziesiąt  emaili na allegro do ludzi sprzedających  CARINY na części.Dostałem tylko 2 odpowiedzi.Znalazłem 2 sztuki w cenie ok 50zł z przesyłką.W serwisie czas oczekiwania 2 dni cena 349zł wiec mówi to samo za siebie!Osobiście poszukam tego na szrotach prędzej czy później się znajdzie a uda się pominąć koszty wysyłki (29zł niewiadomo z jakiego powodu pocztą polską gdzie list kosztuje ok 7zł)pewnie jest to sposób na dodatkowe parę groszy.Zwłaszcza , że wyjęcie żarówek załatwiło na chwilę obecną sprawę w 100% do czasu znalezienia włącznika.
>TOYOTA CARINA E 2.0 3S-FE<

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Listopada 2012, 15:19:15 »
tak tak, poliftowy jest inny - przed liftem jest wciskany, po lificie jest taki jakby impulsowy, tzn czy włączone czy nie przełącznik jest w tej samej pozycji;) pasuje ten z przed liftu, ale trzeba lutowac kostkę;)
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

Offline Cari2D

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Listopada 2012, 20:49:08 »
U mnie jest podobny problem. Gdy włączam światła zapala mi się przeciwmgielne tylne. Wyłączam światła i jeszcze raz włączam wtedy przeciwmgielne się nie zapala. Nie wiem czy dobrze myślę, ale wg mnie jest to związane z przełącznikiem świateł (w manetce)? Włącznik przeciwmgielnych już wymieniłem (używany) i dalej jest to samo.

Offline PRZEMEK2525

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Listopada 2012, 23:22:22 »
U mnie jest podobny problem. Gdy włączam światła zapala mi się przeciwmgielne tylne. Wyłączam światła i jeszcze raz włączam wtedy przeciwmgielne się nie zapala. Nie wiem czy dobrze myślę, ale wg mnie jest to związane z przełącznikiem świateł (w manetce)? Włącznik przeciwmgielnych już wymieniłem (używany) i dalej jest to samo.

Miałem poczekać z zakupem włącznika ale.... <zalamka>dziś z włącznika zaczęły dobiegać podejrzane dźwięki przypominające zwarcie!skwierczy!nie sadzę żeby była to przyczyna głównego włącznika świateł.Rozmawiałem z kilkoma użytkownikami Toyot nawet innych modeli znacznie młodszych od Cariny i wszyscy przerabiali temat włącznika przeciw mgielnych....konsultowali to w serwisie powiedziano im ,że jest to wada technologiczna i przypadłość tych modeli.Wymienili przełączniki na nowe i problem znikł.Zamówię używany przełącznik , który znalazłem na allegro mam nadzieje ,że pomoże.Idzie zima i dłubanie pod blokiem na mrozie nie należy do przyjemnych zwłaszcza że zbliża się u mnie termin przeglądu! :wallbash:

Offline PRZEMEK2525

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Grudnia 2012, 22:41:17 »

Miałem poczekać z zakupem włącznika ale.... <zalamka>dziś z włącznika zaczęły dobiegać podejrzane dźwięki przypominające zwarcie!skwierczy!nie sadzę żeby była to przyczyna głównego włącznika świateł.Rozmawiałem z kilkoma użytkownikami Toyot nawet innych modeli znacznie młodszych od Cariny i wszyscy przerabiali temat włącznika przeciw mgielnych....konsultowali to w serwisie powiedziano im ,że jest to wada technologiczna i przypadłość tych modeli.Wymienili przełączniki na nowe i problem znikł.Zamówię używany przełącznik , który znalazłem na allegro mam nadzieje ,że pomoże.Idzie zima i dłubanie pod blokiem na mrozie nie należy do przyjemnych zwłaszcza że zbliża się u mnie termin przeglądu! :wallbash:

Jak powiedziałem tak uczyniłem :-).Kupiłem używany włącznik na allegro za 30 zł.OK!Pojechałem odebrać go osobiście .Zmontowałem na miejscu.Działał z małymi oporami ale......Po przejechaniu ok 5km zaczął się cyrk na nowo!Światła zaczęły się włączać same,zaczęły dochodzić trzaski.Po dojechaniu na miejsce jakieś 27km włącznik zaczoł się wieszać i przestał działać chwilowo-nie dało się go włączyć! :thumbdown:Cena niby przystępna ale....nabyłem 2 taki sam jaki już posiadałem!Nie ma jednak tego złego co by na dobre nie wyszło!Dzięki temu nie miałem obiekcji rozebrać -nierozbieralnego swojego włącznika bez obaw , że się połamie! :grin:Okazało się , że na płytce powstały zimne luty przekaźnika nie widoczne gołym okiem!Przylutowałem wszystkie najważniejsze luty zwłaszcza od przekaźnika.Nie udało mi się uchronić jak planowałem przed mrozami.Dzisiaj rozgrzałem samochód tak żeby nie  popękały plastiki przy demontażu zamontowałem swój modyfikowany włącznik a właściwie samą wewnętrzną płytkę z obudowy aby na wszelki wypadek za oszczędzić sobie ponownego demontaży gdyby operacja się nie udała.I ku mojemu nieukrywanemu zdziwieniem włącznik zaczął działać jak marzenie! :grin:Włączałem i wyłączałem go kilkadziesiąt razy-działa jak nówka  :good:.Dzięki temu udało mi się zaoszczedzić 350zł za nowy włącznik w serwisie-zakup używanych wiąże się z bardzo dużym prawdopodobieństwem nabycia takiego samego wadliwego z powodu powstających mikro pęknięć na płycie w miejscu lutowania.Konsultowałem tą naprawę z kilkunastoma użytkownikami Toyot u nich również się powiodła i problem zniknął jak ręką odjął.Polecam rozebranie włącznika ,jest to trochę pracochłonne z powodu możliwości połamania go podczas demontażu-konstrukcyjnie nieprzewidzianego.Ale naprawdę warto! :-)TO SIĘ SPRAWDZA -PROBLEM Z GŁOWY I KILKA STÓWEK W KIESZENI ZOSTAJE.Zrobiłem kilka zdjęć rozebranego włącznika i miejsc przylutowanych.Jeśli ktoś będzie zainteresowany mogę przesłać powinny pomóc w naprawie.
Pozdrawiam i życzę powodzenia mnie się udało! :good:

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Grudnia 2012, 00:27:55 »
Nie wiem co wy macie z tym?
Cytuj (zaznaczone)
rozebranie włącznika ,jest to trochę pracochłonne z powodu możliwości połamania go podczas demontażu
Tyle razy to rozbierałem bo chciałem zmienić kolor podświetlenia i nic się nigdy z tym złego nie działo.
Trzeba wszystko z głową robić  :good:

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Grudnia 2012, 14:13:59 »
No właśnie pare dni temu rozmawiałem z Gruszkiem. Miał ten sam problem z włacznikiem, podjechał do gościa, który przelutował wszystko i po kłopocie
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline adamno

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 10 Grudnia 2012, 15:05:14 »
Też to przerabiałem, również p. mgielne. Dziwne że nie inne przyciski, tylko ten.  :embarassed:
pozdrawiam
adamno
---------------------
//sprzedane//
Toyota Avensis 1.8 LPG 2007

Offline pet10

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Listopada 2014, 18:44:31 »
Trochę odkopuję ale mógłby ktoś mi pomóc. Rozebrałem ten przełącznik świateł przeciwmgłowych i wyleciały mi 2 sprężynki jedna większa druga mniejsza i taka mała rureczka metalowa....Ma ktoś może zdjęcia porobione jak ten przełącznik do porządku poskładać.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Listopada 2014, 19:32:35 »
Porób zdjęcia to może mi się przypomni jak to było złożone  :good:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl