Autor Wątek: Elastyczność Cariny na IV i V biegu (F)  (Przeczytany 23323 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

FAWORYT

• Gość
elastyczno¶æ Cariny na IV i V biegu (F)
« Odpowiedź #45 dnia: 11 Listopada 2005, 11:13:57 »
Cytuj (zaznaczone)
co do accordów to te po 96 roku maja silniki VTEC ... i z 1.8 VTEC nawet 2.0 cari będzie miałą ciepło ...

Przepraszam,ludzie?Co wy gadacie?Osiągi takiej hondy w realu są identyczne jak ma BMW 520i e-39.Czyli niema tam 10.5 do setki,a blizej 10.Carina robi 9 i ostatnio bez miksera szłem równo z BMW 523 ,ale odchodziło mnie powyżej 140km/h troszke.Jak ja lubie wypowiedzi osób które niejechały autem,a piszą.

Cytuj (zaznaczone)
dlatego tylko 2.3 accord ma coś do powiedzenia Cari 2.0 ... ;P

Tu sięzgadzam.Chociaż niemiałem okazji sróbować jakoś tego 2.3,to i tak mozna stwierdzić,ze skoro 2.0 z tych lat niedaje rady,to 2.3 pójdzie równo.Accord jest cieższy od cariny o 150kg i to zabija w nim tą moc.1.8 ma 136KM ,ale co z tego,jak waży 1357kg.
Cytuj (zaznaczone)
do faworyta ... katalogi nie zawsze pokrywają sięz rzeczywistością  

Też tak jest.Napewno kilka przykładów by sięznalazło.

paranoikLBN

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 11 Listopada 2005, 13:38:49 »
No fakt .... wcześniej nie w ten katalog zerknąłem   :D  
te accordy po 96 ledwo co idą w granicach 10 s do 100 :) także nie ma o czym rozmawiać :D
zwracam HONOR   :modlitwa  

hehe, co do wyścigów z BMW to już siępare razy przejechałem ... z 540 ze znaczkiem 518 :) , albo 520 ze znaczkiem 540 ... :D nigdy nie wierz kobiecie (Beta) :P

Offline bbartek22

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #47 dnia: 11 Listopada 2005, 14:51:52 »
Cytat: paranoikLBN
jak już mam coś wyprzedzać przy 100-120 km/h to wole zredukować na 3 i dać w palnik maxymalnie do tych 7000 niż meczyć sięna 4 czy 5 .... na niskich obrotach nistety 3sge jest dosyć mułowate ...

to co Gti taka słabiutka jest przy niższych obrotach :?:  :?  
co do Accorda to Cari 2.0 bez problemu radzi sobie z 1.8, 2.0 a i pewno z 2.2 sobie poradzi.
paranoikLBN, a jak z prędkością max. w GTi :?:  słyszałem że wynosi ona:

czyli zamyka szafe. Czy to prawda :?:  :twisted:    :-DD

paranoikLBN

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 11 Listopada 2005, 20:23:11 »
hehe, nie potwierdzam nie zaprzeczam :))

mi zabrakło niestety miejsca ... miałem już 220 kiedy trzeba było zwolnić ... ale cały czas żwawo przyśpieszała więc myśle że do 240 by doszło :) jak by siętak stało to na pewno dam zdjęcie :)

no na dole jest dosyć mułowata ... niestety :(((
niedługo może jaki profi dolot sobie zamontuje to siętroche dół poprawi ...

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 11 Listopada 2005, 23:43:55 »
Cytuj (zaznaczone)
niedługo może jaki profi dolot sobie zamontuje to siętroche dół poprawi ...

To rób tak,żeby góry obrotów niezepsuć.Zyskasz jakimś cudem na niższych ,ale stracisz góre.Taka jest chrakterystyka silnika i już.Ja u siebie poprawiłem kiedyś dół tłumikiem ultera o 5Nm bodajże do 3500obr,ale powyżej 4 tyś. traciłem miejscami na wykresie 3-5Nm na samej górze.Czyli u mnie wyszło coś za coś.

paranoikLBN

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 12 Listopada 2005, 01:32:14 »
hmm ... ty sam robiłeś sobie ten dolot ???

ja miałem na myśli full profi CAI ... jakieś porządnej firmy zamontowac ... słyszałem że w 3sge nie ma żadnej utraty na wysokich a jest w dole troche lepiej ....

:chmmm

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 12 Listopada 2005, 10:59:32 »
Cytuj (zaznaczone)
hmm ... ty sam robiłeś sobie ten dolot ???

Przecież napisałem o nieprofi wydechu ultera.

Cytuj (zaznaczone)
ja miałem na myśli full profi CAI ... jakieś porządnej firmy zamontowac

A to co innego.Szkoda,ze do swojej cari nic nieznalazłem i w związku z brakiej możliwości rozwoju mojego silniczka na większą moc postawiłem go uwstecznić pod każdym względem,co mi sięudało w 100%.

25esz

• Gość
Odp: Elastyczność Cariny na IV i V biegu (F)
« Odpowiedź #52 dnia: 30 Lipca 2009, 09:22:30 »
Witam,
to moze napisze cos o 1.8 (107 KM). Do setki rozpedza mi sie na 200 metrach i tak I-prawie 60 (6500 obr/min) II- 98 (6500) III- ponad 140 (6500) dalej na IV nie przekroczylem narazie 160 km/h - za duzy ruch byl. No niestety musze wrzucic III aby byla 100 bo tak byloby ponizej 200 metrow.
Elastyczność wg mnie dziwna. A mianowicie jade na IV 80 i wciskam bardzo delikatnie i prawie nic sie nie dzieje swieci sie ECONOMY dopiero jak wcisne wiecej gazu chwilka gasnie ECONOMY i idzie ladnie do 160. Na III to samo od 60. Ona idzie dopeiro jak wcisne wiecej gazu i zgasnie ECONOMY. NIe wiem jak wasze chodza. Musze wziasc jeszcze kogos i pomierzyc standardowe elasycznosci. Wg mnie nie jest demonem przyspieszenia w koncu katalogowo ma ponad 11 s do 100. I wg mnie silnik spi ponizej 3000. Ona lubi 3500 w gore. Mam nawet wrazenie, ze jak mam na III 60 na IV 80 i wciskam lekko gaz to jakby ktos mnie trzymal z tylu dopiero jak wcisne zmienia sie nawet odglos wydechu i wtedy idzie. Jezdzilem Mazda 626 2.2i 12v ze Szwajcarii i powiem Wam, ze to byl przecinak - rakieta i elastycznosc niesamowita (185 Nm -3000 obr/min) ale nie wiem czy ta kotra mialem nie byla jakas mocniejsza bo do 195 szla jak glupia a jechalem nia 215 (odcinala na III przy 158). Ona na ok 150 m miala 100. NIby w katalogu miala 10.2 s ale chodzila niesamowicie.

Offline cholo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 30 Lipca 2009, 11:41:32 »
to moze napisze cos o 1.8 (107 KM). Ona idzie dopeiro jak wcisne wiecej gazu i zgasnie ECONOMY.

to normalne zachowanie tego silnika.
po prostu jak swieci sie zielona lampka to jedziesz w trybie zubozonej mieszanki paliwo-powietrze (Lean Burn) i samochod pali mniej niz by to wynikalo z jego pojemnosci (przez to jest takze slabszy).
przy umiejetnej jezdzie tym silnikiem mozna spokojnie spalic ponizej 6 na trasie (moje minimum to 5.2 l/100km).

pozdrawiam,
cholo

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #54 dnia: 05 Sierpnia 2009, 20:44:46 »
W Carinie E Lean Burn już jest lepiej pomyślany. Jak wciśniecie więcej, to się wyłączy. U mnie albo wyłącza się przy 4000RPM albo kiedy docisnę pedał do końca i tam jest taki przycisk, który włącza już pełną dawkę. Jeśli chce się dynamicznie jeździć po mieście, to non stop wciskanie do końca, bo nie ma sensu katować cały czas powyżej 4000.
Cari II, Mazda 626, Ave T25

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl