Autor Wątek: Oleje silnikowe  (Przeczytany 38219 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

krystek

• Gość
Odp: Oleje silnikowe
« Odpowiedź #45 dnia: 12 Kwietnia 2005, 20:49:42 »
Cytat: Croom
A tak na marginesie ciekaw jestem dokladnosci miarek na butelkach z oleju

butelka od oleju jest wytwarzana z tworzyw sztucznych a te mają swoje wady - przy stygnięciu (po wtrysku do formy) siękurczą, oczywiście proces ten jest wyliczony i na noniusz miarki jest wzięta poprawka jednak zawsze jest pewien błąd wskazu tej że miarki. Jak to trzeba by było znać skład tworzywa (a ten jest podany na butelce) i można to przeliczyć. Tylko po co? Jak chcesz ro przelej sobie zawartość oleju do menzurki, weż poprawkęna ten olejek który został jeszcze w butli i może dojdziesz do jakiś wniosków. Tylko powiedz co Ci to da. Olej liczy sięna litry i w zależności od opakowania masz +/- jakieś  X% i to powinno wystarczyć
pozdrawiam :lol:

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #46 dnia: 13 Kwietnia 2005, 09:04:49 »
Nigdy nie zamierzalem badac dokladnosci skali butelek ;-)) :lol:
A tym bardziej nie zamierzam zostac aptekarzem w dolewkach oleju ;-)
Myslalem ze byc moze Iceman wlal 1L zamiast 0.8 bo miarka na plastikowej butelce miala powiedzmy sobie taki błąd, no chyba ze w instrukcji TMP podają takie nieprecyzyjne informacje ?
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

di_Bodi

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 13 Kwietnia 2005, 22:55:04 »
Nie przypuszczałem że taki błahy temat siętak ciekawie rozwinie...He, he... :-DD
Ja spuściłem ok 0,7l i jest teraz na 2/3 bagnetu...

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 14 Kwietnia 2005, 00:10:21 »
w GTI był dokładnie 1l między dołem a górą skali prawidłowej

zyzolek

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 19 Kwietnia 2005, 02:00:23 »
Wracajac do tematu.
Optymalnie jest 4efe lac olej do oznaczenia Full.
Nie wolno jednak lac wiecej niz full bo wtedy niespalony olej dostaje sie do katalizytora,
a ten tego nie lubi i mozna go w ten sposob uszkodzic. Toyota nie lubi tez jak jest olej po srodku miedzy min a max. Najlepiej tuz pod max, ale sprawdzajac na zimnym silniku, najlepiej rano.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #50 dnia: 19 Kwietnia 2005, 09:48:08 »
a czemu nie lubi jak jest po srodku ?
ja tak mam i wszystko jest ok
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 19 Kwietnia 2005, 17:23:16 »
Cytat: zyzolek
Toyota nie lubi tez jak jest olej po srodku miedzy min a max. Najlepiej tuz pod max, ale sprawdzajac na zimnym silniku, najlepiej rano.

:shock:  :shock:  :shock:  to wlasnie wtedy jest po srodku olej sie powinno sprawdzac na cieplym silniku tak mniej wiecej po 10 minutach od zatrzymania ale dlaczego ma Toyota tego nie lubic :?:

zyzolek

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 27 Kwietnia 2005, 19:13:03 »
Cytat: Croom
a czemu nie lubi jak jest po srodku ?
ja tak mam i wszystko jest ok

Poniewaz pierscienie tego nie lubia, a do 4efe i tak wchodzi malo oleju. Za kazdym razem kiedy jestem w serwisie toyoty to mi powtarzaja zeby olej byl zawsze tuz pod max. Mowia ze najczestsza przyczyna zuzycia pierscieni, ktore nie sa mocna strona tego auta, to za malo oleju w silniku. Zalecaja utrzymywac stan zawsze pod max, ale tez nigdy ponad max. Szczegolnie jest to wazne gdy jedziesz w dluga trase autostrada i caly czas utrzymujesz duza predkasc obrotowa.

kasumi

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 28 Kwietnia 2005, 16:00:03 »
hmm zdarzyło mi sięw silniku 4A-FE z dwa, trzy razy jeździc z olejem poniżej min...czyli mogęsięwkrótce szykować na remoncik:((tego oleju faktycznie jest tam nie wiele...różnica między 4A a 4E jest 200dm3)

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #54 dnia: 20 Lipca 2005, 19:20:23 »
W benzynowych Yarisach pomiedzy min. i max. na bagnecie wchodzi 1.5 litra oleju w dieslu 1.8 litra.
Ciekawe ,ze po kazdej wymianie ( 5 razy )  i w  3 fabrycznie zalanych nowych Yarkach  pozim oleju mialem zawsze ok 6-8 mm powyzej max. !!!
Wielokrotnie pytalem sie o to w serwisie i zawsze mowili ,ze jest OK ,bo wlewaja odmierzona ilosc. :?

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 20 Lipca 2005, 19:22:08 »
Cytat: etom
Wielokrotnie pytalem sie o to w serwisie i zawsze mowili ,ze jest OK ,bo wlewaja odmierzona ilosc.

ja mi wleją przy 30kkm więcej to każe im to odsysać :-DD
więcej oleju niż max to niestety najlepszy sposób na załatwienie uszczelniaczy zaworów ...

Jaro

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 01 Sierpnia 2005, 21:53:51 »
jak bedzie za duzo o bedzie zbyt duze cisnienie w ukladzie i zacznie olejek wylazic bokami ...  jak bedzie za malo to nie zdazy nasmarowac wszystkiego i tez bedzie bida ...

a swoja droga to jeszcze nie widzialem auta o pojemnosci do 2,5 litra w ktorym byloby pomiedzy min a max wiecej niz 1,2 litra ... w mojej mazdzie 1,8 litra pojemnosci podzialka min-max to 0,8 litra, a oleju wchodzi na suchy silnik 3,8 litra ( przy wymianie 3,3 litra ) i wtedy jest rowniutko maks.

Pozatym jak ktos w ASO mowi ze oleju moze byc 6mm ponad maks to ja osobiscie radze zmienic serwis ... a wielokrotnie odmierzona ilosc ooleju to jest wprawne oko pana henia co leje ten smarujacy plyn ...

Pozdro

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #57 dnia: 02 Sierpnia 2005, 01:04:10 »
Cytat: Jaro
Pozatym jak ktos w ASO mowi ze oleju moze byc 6mm ponad maks to ja osobiscie radze zmienic serwis ...

To nie tylko w jednym serwisie tak bylo a w 3 !!
1 raz - w nowym - w Zabrzu
2 razy - w nowych - w Katowicach
1 raz - wymiana - w Tychach
4 razy - wymiany - w Katowicach
Zawsze - jednakowo - pare mm powyzej Max.
Poza tym wiem o jeszcze 2 Yarisach ( z Krakowa i z Tychow ) w ktorych tez do takiego poziomu silniki - w nowych autach - byly zalane a w tym z Tychow tak samo przy 2 wymianach.
Wyglada na to ,ze jest OK  - jak sami zreszta twierdza - bo malo prawdopodobne ,ze we wszystkich przypadkach trafilismy na partaczy.
Moze te poziomy na bagnetach ( cholera wie dlaczego  ) sa ustawione z jakims zapasem a nalewaja odpowiednia il. oleju i dlatego jest pow.Max ??
Poza tym nie mialem ( moi znajomi tez) z tego powodu zadnych "niespodzianek" a jednym z Yarisow przejechalem ponad 60 kkm
Sam juz nie wiem co o tym myslec.
Napiszcie jak to wyglada w waszym przypadku.

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 02 Sierpnia 2005, 11:15:19 »
Ja chciałem dodać, że wszędzie gdzie pojadęna przegląd wlewają mi kilka mm ponad MAX i mówią, że jest ok i że tak ma być.

Lew2.
Lew2, Verso 1.8, Multidrive S, SOL+

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 02 Sierpnia 2005, 11:19:52 »
ja też nie wiem co o tym sądzić, mam nadzieje, że m.in. w Yariskach prędzej bagnet nie ten teges (co do wskazań max poziomu)... no ale chciałbym sięmylić, u mnie raz był tomek_paseo przy przeglądzie przy 15kkm moim Yarkiem i zalali z 2mm poniżej maxa a było to ASO bielany we wrocku, morał: jak ktoś nie umie oleju wlać niech zmieni pracę:D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl