Autor Wątek: Różne dźwięki podczas hamowania  (Przeczytany 16078 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
Odp: Różne dźwięki podczas hamowania
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Listopada 2005, 12:28:08 »
Sprawdź zbieżność ale raczej jeśli będzie przestawiona to napewno nie w takim stopniu żeby wyły opony.
Przy pracach przy whaczach zbieżnosć praktycznie nie zmienia się- traktuje sięje jako elementy stałe.
Po wymianie drążków, końcówek zbieżnosć obowiązkowo.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

adamez76

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Listopada 2005, 13:43:29 »
sprawdze na pewno, tylko mam jeszcze do wymiany łączniki stabilizatora i gumy i dopiero wtedy podjade na zbieżność. Dzięki!!!

GÓRNY

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Listopada 2005, 20:47:11 »
który wymieniałeś przegub zewnętrzny czy wewnętrzny ?

adamez76

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Listopada 2005, 08:27:05 »
Witam, wymieniałem przegub zewnętrzny. Ale podczs wymiany łączników i klocków hamulcowych , znalazłem jeszcze jedną możliwość. Przy zmianie opon letnich na alufelgach, kupiłem od znajomego felgi stalowe. Powiedział mi że to od jakiejś corolli. Sprawdziliśmy rozstaw szpilek i okazało sięże pasują. Więc je kupiłem i założyłem zimówki (bo letnie już sięnie nadawały do jazdy. A wczoraj zauważyłem przy zdejmowaniu koła że nie chce zejść i nierówno "weszło" na piastę. Może przez to nierówno sięi ułóżyło i coś buczało. dzisiaj sprawdze z letnimi felgami czy buczy. Pozdr.

Jedi

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Listopada 2005, 15:03:18 »
Jest bardzo prawdopodobne że to właśnie jest przyczyna buczenia.

Dzisiaj założyłem u siebie zimówki   :aclap  i mogłem porównać głośność - jest niewielka różnica, ale nie można tego nazwać głośnym zachowaniem.  :chmmm

adamez76

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Listopada 2005, 14:07:04 »
No i założyłem letnie ale tylko na przód. Buczenie sięzmniejszyło, chociaż nie ustało zupełnie. Tym razem jednak wydawało mi sięże bardziej buczy tył (gdzie również są zimówki). Wydaje mi sięw 99% że to jednak wina opon zimowych. Może ten typ tak ma. Trzeba przeczekać jesień i zimę, na wiosnęzałożyć letnie i wtedy dokładnie sięporówna. Oleju w skrzyni ani w silniku też mi nie ubyło więc to też nie przyczyna. Dzięki wszystkim za wskazówki i podpowiedzi. Mam nadziejęże to zniknie na wiosnęjak założęwszystkie letnie. Pozdro dla wszystkich Carinowiczów!!!  :athunbsup

adamez76

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Listopada 2005, 19:44:16 »
HUURRRRAAA!!!!! Przestało buczeć!!!!! No i w końcu mnie to już nie będzie wkurzać. I nie są to opony. Szukałe, szukałem i znalazłem. Winnym tego całego zamieszania okazał sięklocek hamulcowy, który zablokował sięw zbloczu (ten klocek od strony cylinderka). Nazbierało siętego syfu z klocków na tych wszystkich blaszkach które trzymają z boków klocki i spowodowało to, że klocek sięzaklinował. W jednym miejscu tarczy (prawie nowa a już krzywa???) obcierał tak mocno, że ręką ciężko było ruszyć kołem. Zapewne to było powodem owego buczenia, gdyż po wyczyszczeniu wszystkich brudów buczenie ustało. I mam nadziejęże szybko nie wróci. A zimówki?? - buczą ale dużo delikatniej w porównaniu z tym klockiem. Pozdr.  :D    :bdance

kokon55

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Listopada 2005, 18:33:16 »
Witam wszystkich!!!Posiadam carinkęE 2,0 ben. rok 1994,w ostatnim czasie pojawiły sięstuki przy hamowaniu,sprawdziłem klocki(pomyślałem, że luźna obudowa,ale jest o.key),sprawdziłem tarcze ale wszystko jest w jak najlepszym porządku.Szczęki z tyłu zmieniałem latem b.r. ale sprawdziłem zapobiegawczo i tam jest także o,key. Nawet zmieniłem opony na zimowe bo człowiek myśli wtedy ,że może jakaś opona "siadła"-ale bez zmian!!Nie wiem co robić,mam wrażenie ,że stuki idą z przodu auta,kierownica oraz pedał hamulca wogóle nie drgają!!Dziwna sprawa,te dziwne dzwięki pojawiają sie tylko przy hamowaniu,jakby klocki obcierały nierównomiernie o tarcze,przy ruszaniu,skręcaniu i tp. manewrach nie ma żadnych odgłosów TYLKO PRZY HAMOWANIU. Mam pytanko,czy jakiekolwiek uszkodzone częsci z układu zawieszenia mogą oddawać takie stukania????Około miesiąc temu diagnosta przy przeglądzie mówił, żęwyczuwa delikatne zurzycie sworzni......Czy może mieć to jakiś związek z tym moim problemem???Z góry dziękujęza poradęi pozdrawiam wszystkich!!!!

adamez76

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Listopada 2005, 11:43:53 »
Witam, jeśli masz możliwość to podnieś jedno koło do góry, ktoś niech delikatnie wciska hamulec, a ty kręć kołem ręcznie, może uda ci sięzlokalizować miejsce w którym coś sięzaczyna dziać. Ja w ten sposób znalazłem przyczynębuczenia. Kręciłem podniesionym kołem i zauważłem że w jednym miejscu koło sięblokuje bo zapiera tarcza o klocek. Spróbuj pokręcić kołem na hamulcu do przodu i do tyłu, może łatwiej będzie zlokalizować stuki w miejscu niż w czasie jazdy. Powodzenia.

Offline sim2003

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 22 Lipca 2006, 18:11:02 »
o to samo pytał już kiedyś w swoim wątku kokon55 i nie uzyskał odpowiedzi. mianowicie:
przy hamowaniu w przodzie pojawiają się stuki- w formie szybkich puknięć. zauważyłem że raczej nasilają się gdy hamilce są ciepłe.Na początku jazdy najczęściej wszystko jest ok.potem się to pojawia. Gdy wyhamuje tak do 30km/ h przestaje pukać.
najsilniej wali gdy wcisnę sprzęgło i hamuje, mniej gdy hamuje na iegu. co to może być? zaznaczam że płyn nie ucieka. pozdrawiam forumowiczów.

SÂławomir Borchm

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Lipca 2006, 22:57:45 »
Witam . Sprawdz czy tarcze nie są krzywe i ich wymiar oraz mocowania klocków . Ale wygląda mi to na krzywe tarcze po nagrzaniu bardziej się odksztalcają . Pozdrawiam .

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl