Autor Wątek: gwizd przy odpaleniu i wysokie obroty E10  (Przeczytany 3657 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mullin

• Gość
gwizd przy odpaleniu i wysokie obroty E10
« dnia: 17 Listopada 2005, 08:55:51 »
Chłopaki podpowiedzcie co to może być, przy odpaleniu na zimnym silniku jest słyszalny taki gwizd i wysokie obroty dochodzące do 1800 po rozgrzaniu silnika to ustępuje po przejechaniu 1-2km i obroty wracają na 0.9 (mam nadzieje że dobre są po rozgrzaniu) Czy to jest normalne w rolce E10 96r. 1.3 75km,  ile wam palą albo ile można sięspodziewać?//??  :?:

zyzolek

• Gość
gwizd przy odpaleniu i wysokie obroty E10
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Listopada 2005, 14:06:58 »
Na zimnym silniku przy niskich temp. zewn. jest to normalne w E10.
To znaczy, ze poprawnie dziala Ci ssanie. Po okolo minucie powoli spadaja i tak jest poprawnie.

Obroty moga dochodzic nawet do 1800 obr./min.
Po rozgrzaniu sa sa srednio od 800-900.

Obroty masz  normalne.

Z tym gwizdem musisz go dokladnie opisac. Moze do byc podcisnienie od pompy, slizgajace
sie paski, Alternator, uzbarajanie sie ABSu itd.

Spalanie w zimie z reguly jest o 1-2 litrow wieksze, zalezy czy jezdzisz krotkie czy dlugie trasy.

Pozdrawiam

hubciu77

• Gość
Odp: gwizd przy odpaleniu i wysokie obroty E10
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Sierpnia 2007, 12:34:36 »
odnośnie obrotów czasami w mojej E10 jest tak że po odpaleniu samochodu obroty na ssaniu podchodza do 2000 wprawdzie nie jest to zawsze - 3 na 10 odpaleń samochodu. Zrobiłem oststnio takie doświadczenie:
odpaliłem samochód i gdy obroty wzrosły na 2000 na ssaniu poczekałem na postoju do nagrzania się płynu chłodzącego, obroty n biegu jałowym nie spadły do 900 tylko zatrzymały się na 1000, dopiero po wyłączmniu zapłonu odpaleniu jescze raz obroty wróciły do normy...i tu moje pytanko czy obejdzie się bez kompa a może wina paliwa   bo od dłuższego czasu śmigam na ukraińskim paliwie?

Admin

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Sierpnia 2007, 12:45:15 »
A moze tak wyczysci kolega przepustnice ;) powinno pomóc

hubciu77

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Maja 2008, 20:11:36 »
hmm...no fakt przepustnica była osyfiona i wyczyściłem ją bez zdejmowania (ile dosięgnąłem) narazie problem znikł...a i jeszcze rada taka do tej pory wymieniałem filtr powietrza raz na rok ale znajomy doradził mi by wymieniać go co druga wymianę oleju...wtedy ponoć można uniknąć brudnej przepustnicy....
« Ostatnia zmiana: 04 Maja 2008, 20:28:34 wysłana przez hubciu77 »

Admin

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Maja 2008, 14:04:55 »
Ni unikniesz brudnej przepustnicy bo to nie filtr powietrza a EGR syfi przepustnice. Tak czy inaczej do czyszczenia uzywaj sprayu. Prsykasz na zamknietej przepustnicy wycierasz to co wylatuje potem odpalasz i pryskasz ponownie i jest dobrze. Sprawdz jeszcze te 2 cienkie przewody które idą do przepustnicy. Mają takie gumowe końcówki które lubią z czasem popękać, warto je poprostu wymienić.

Sprawdz jeszcze sam przewód łaczący fitr z przepustnicą. Ma brzytki zwyczaj pękania przy samej przepustnicy.

hubciu77

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Maja 2008, 12:48:38 »
Ni unikniesz brudnej przepustnicy bo to nie filtr powietrza a EGR syfi przepustnice. Tak czy inaczej do czyszczenia uzywaj sprayu. Prsykasz na zamknietej przepustnicy wycierasz to co wylatuje potem odpalasz i pryskasz ponownie i jest dobrze. Sprawdz jeszcze te 2 cienkie przewody które idą do przepustnicy. Mają takie gumowe końcówki które lubią z czasem popękać, warto je poprostu wymienić.

Sprawdz jeszcze sam przewód łaczący fitr z przepustnicą. Ma brzytki zwyczaj pękania przy samej przepustnicy.

Wprawdzie nie jestem pedancikiem, ale co jakiś czas wizualnie sprawdzam komorę silnika..też dla przyjemności :roll: więc stan wszystkich przewodów i rurek jest OK,  ale to z tym sprayem muszę zrobić jak radzisz bo jak mówiłem udało mi się wyczyścić tylko na tyle ile dosięgnąłem palcem- obroty są oki i nawet jak by silnik ciszej pracuje

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl