Autor Wątek: Czy wyłączać ABS?  (Przeczytany 17958 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jkwt

• Gość
Czy wy³±czaæ ABS?
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Listopada 2005, 21:16:02 »
Cytat: Perzan

Ale tutaj sięnie zgodzęi to zdecydowanie. Nie ma fizycznie takiej możliwości żeby ABS obliczył współczynnik tarcia opony na danej powierzchni. Tylko znając ten współczynnik, powierzchnięstyku i siłęhamowania mógłby hamować na granicy przyczepności. Widzę, że kolega albo nie doczytał jak działa ABS albo błędnie zinterpretował przeczytane wiadomości. I teraz będzie wykład...
Zakładamy sytuację, że hamujesz awaryjnie wciskając pedał do oporu. W momencie zablokowania koła ABS zmniejsza siłęhamowania na tym kole do momentu aż koło zacznie sięobracać. Gdy wykryje, że koło w końcu raczyło sięobrócić zwiększa siłęhamowania aż do następnego zablokowania i sytuacja taka powtarza siędo momentu określonego przez producenta czyli zatrzymania pojazdu lub osiągnięcia określonej prędkości. (np. w Carinie ABS działa powyżej chyba 5km/h)  Tak więc ABS nie działa na granicy przyczepności lecz za każdym razem ją przekracza.
Na wszystkie czynności, jakie muszą wykonać elektronika i serwomechanizmy, czyli:  stwierdzenie czy koło stoi czy siękręci, odpuszczenie hamulca, ponowne jego "dociśnięcie" i pewnie jeszcze kilka innych, potrzeba czasu. Każde zablokowanie koła z ABS'em to strata czasu, podczas gdy zablokowane koło w układzie bez ABS cały czas hamuje z jednakową siłą tarcia opony o podłoże.

No i mechanizm, który opisałeś właśnie pozwala utrzymać siłęhamowania na granicy przyczepności opony do podłoża. Mechanizm ten jest stosowany zresztą szeroko w różnych układach regulacji. Chociażby regulacja mocy w telefonach komórkowych.
Dlaczego koło zablokowane to strata czasu? Przecież hamuje tyle, że z mniejszą siłą niż gdyby siętoczyło. Ale jest siła równa jak podczas hamowania bez ABS.
Cytat: Perzan

Tak więc ABS nie skraca drogi hamowania lecz ją wydłuża. W zamian za to oferuje nam możliwość sterowania autem w trakcie hamowania, czego nie zrobisz lecąc ślizgiem na zablokowanych kołach. I do tego został stworzony.
Mam nadziejęże rozjaśniłem nieco temat wszystkim, którzy myśleli że jest inaczej.
Pozdro.

Powiem tak. W czasach bez ABS droga hamowania samochodów osobowych była zdecydowanie powyżej 40 m. Teraz normą jest poniżej 40 m.

Offline bbartek22

• Toyot Spamer
Czy wy³±czaæ ABS?
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Listopada 2005, 22:08:03 »
Kurcze zimą napewno zachowamy sterowanie nad autem podczas hamowania a to już jest duży argument aby nie wyłączać ABS-u  :idea:

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
Czy wy³±czaæ ABS?
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Listopada 2005, 22:55:52 »
Wszyscy macie rację, to znaczy teoria jest taka że współczynnik tarcia statycznego jest większy niż kinetycznego.

Jednak ABS działa tak że w momencie poślizgu przez moment koła sięślizgają a w następnym momencie hamowanie jest odpuszczane i auto prawie nie hamuje - oczywiście te zmiany są szybkie. Nie przypomina więc to jazdy na granicy przyczepności a raczej przerywany poślizg :)

Moje zdanie jest takie że jak włącza sięABS na bardzo śliskiej nawierchni to opłaca sięodpuścić nieco pedał hamulca do takiego poziomu żeby ABS sięnie włączał - wtedy szybciej wyhamujemy niż jak depniemy i pozwolimy ABSowi hamować.

Inna sprawa że ABS ABSowi nie równy i być może u tych co go wyłączają po prostu nie działa wystarczająco dobrze i zbyt szybko sięwłącza i zbyt wolno odpuszcza.

Z regóły w zimie wyślizgane są 2 paski na jezdni i dzięki ABS można spokojnie np wjechać lekko na pobocze i spokojnie wyhamować. Bez ABS trzeba niezłego treningu żeby w sytuacji awaryjnej odpuścić hamulec. Więc ja bym nie wyłączał (tu powrót do tematu :) )
Seat Leon Cupra :D

Offline bbartek22

• Toyot Spamer
Czy wy³±czaæ ABS?
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Listopada 2005, 15:12:06 »
Cytat: Sober
Moje zdanie jest takie że jak włącza sięABS na bardzo śliskiej nawierchni to opłaca sięodpuścić nieco pedał hamulca do takiego poziomu żeby ABS sięnie włączał - wtedy szybciej wyhamujemy niż jak depniemy i pozwolimy ABSowi hamować.

Nie ma takiej opcji żeby tak odpuścić hamulec (np. na lodzie) tak aby jechać na granicy przyczepności kół, no dobra może i jest możliwe ale bardzoooo trudne. Napewno przeciętny kierowca albo nawet bardzo dobry nie da rady tak dostosować nacisku na hamulec aby zachamował szybciej niż z ABS.

jkwt

• Gość
Czy wy³±czaæ ABS?
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Listopada 2005, 22:20:12 »
Cytat: Sober
Jednak ABS działa tak że w momencie poślizgu przez moment koła sięślizgają a w następnym momencie hamowanie jest odpuszczane i auto prawie nie hamuje - oczywiście te zmiany są szybkie. Nie przypomina więc to jazdy na granicy przyczepności a raczej przerywany poślizg :)

Działa to bardziej subtelnie. Siła hamowania jest zwiększana aż do poślizgu. Gdy wystąpi poślizg jest zmniejszana stopniowo aż poślizg ustąpi. Gdy tak sięstanie cykl sięrozpoczyna od początku i siła hamownia znowu wzrasta.
Zresztą jak dokładnie działa ABS można przeczytać chociażby tutaj: Układy regulacji siły hamowania

PaweÂł G.

• Gość
Czy wy³±czaæ ABS?
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Listopada 2005, 23:17:04 »
Zasadniczo jestem za ABSsem, lecz opisze zdarzenie ktore mi sie nieraz przydarzyło,
mianowicie przy mniejszych predkosciach , manewrach na duzych parkingach, przy nagłym hamowaniu koła blokowały i ABS zaczynał pracował czyli odpuscił hamulec , w tym momncie samochod sunie do przodu bez hamulca by znowu koło przyblokowac a kiedy znów zahamuje to ja juz prawie mało nie wyladuje na innym samochodzie czy jakies przeszkodzie, nie jest to czeste zdarzenie ale pare razy myslełem ze dojdzie do kolizji,

nie wiem czy jasno napisałem ale ta sytuacje dzieją sie tylko przy malych prędkosciach, abs działa napewno dobrze bo taką przypadłosc jeszcze zauwazyłem VW bora

Offline bbartek22

• Toyot Spamer
Czy wy³±czaæ ABS?
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Listopada 2005, 12:38:58 »
Paweł G., a jak byś nie miał ABS to koła by sięzablokowały i byś sunął do przodu jak na sankach.

PaweÂł G.

• Gość
Czy wy³±czaæ ABS?
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Listopada 2005, 21:30:11 »
Tak oczywiscie
 tylko w opisanej sytuacji za kazdym razem ma sie wrazenie ze skutecznosc maleje przy działaniu ABSu, ale chodzi mi tylko przy predkosciach 30- 40 km, moze jest to moje  wrazenie .

danielo

• Gość
Czy wy³±czaæ ABS?
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Listopada 2005, 19:59:35 »
generalnie uwazam, ze ABS to dobry wynalazek. dodam jednak tylko, ze jesli ktos zamierza jezdzic zima na letnich oponkach to lepiej ABS wylaczyc. samochod praktycznie w ogole wtedy nie hamuje.

AdS

• Gość
Odp: Czy wyĂ�ÂłĂ�ÂączaĂ�ć ABS?
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Grudnia 2007, 13:19:26 »

Odkopuje wątek, wszak mamy zimę, a ile ludzi tyle teorii. Sam nie mam wystarczającego doświadczenia, ale wg programu "szkoła auto" to jest duży błąd, do tego powszechnie popełniany. Hamując samochodem z ABS zawsze trzeba mocno przycisnąć pedał hamulca, żeby pozwolić mu prawidłowo zadziałać. Wszelkie próby manipulowania pedałem, czyli zachowywanie postawy takiej jak samochodem bez ABSu do niczego dobrego nie doprowadzają, co było pokazane na przykładach.

Offline bbartek22

• Toyot Spamer
Odp: Czy wyłączać ABS?
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Grudnia 2007, 13:32:37 »
właśnie, bo ludzie nie wiedzą jak korzystać z ABS

i według wszelkich prób skraca drogę hamowania w warunkach zimowych

AdS

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Grudnia 2007, 13:45:05 »
Na pewno są sytuacje że ABS wydłuża, bo nie taka jego rola, ale jeśli już nie odłączamy ABSu, ale chyba nie warto, to nie warto też pomagać układowi nieblokowania kół w nieblokowaniu kół... Ludzie nie niewiedzą jak używać ABS, bo informacja ta jest w ogóle nie rozpowszechniana, a przyzwyczajenia biorą górę.

Offline bbartek22

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 02 Grudnia 2007, 14:04:48 »
dokładnie

a gdzie ABS się nie sprawdza ?? przede wszystkim na polskich drogach :/ dziury, tarki przed skrzyżowaniami, wtedy ABS może wariować, no ale kto z projektantów by pomyślał że my nie mamy porządnych dróg

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #28 dnia: 02 Grudnia 2007, 14:10:28 »
dokładnie

a gdzie ABS się nie sprawdza ?? przede wszystkim na polskich drogach :/ dziury, tarki przed skrzyżowaniami, wtedy ABS może wariować, no ale kto z projektantów by pomyślał że my nie mamy porządnych dróg

Dokładnie zużyte amortyzatory, dziury plus jakieś kamienie na drodze i leci samochód daleko, daleko bo ABS "głupieje". Elektronika nie zwalnia od myslenia.

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

faria@tlen.pl

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 03 Grudnia 2007, 18:57:49 »
no dobra, watek sie troche rozwinal, wiec moze ktos powie gdzie sie wylacza ten abs?
w audi byl taki przycisk z ktorego na samym poczatku czasem korzystalem jak nei umaielm wyczuc auta,
teraz mam czasem ten sapm problem z ave, pewnie jak sie przyzwyczaje do hamowania to bym chetnie wlaczyl spowrotem abs, ale teraz mi troceh przeszkadza.. wiec czy jest gdzies taki magiczny przycisk wl/wyl?

Pozdr.
Q>

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl