To moze ja dorzuce swoje 3 grosze... 3 tygodnie temu odebralem taką rolke. I jestem bardzo zadowolony. Wczesniej 3 lata jezdzilem 1,4 benzyna htb. I powiem Ci ze w prownaniu z nia to zupelnie inna bajka. Czesto do pracy podwozi mnie kumpel swoja kombi 1,6. Takze mam prawie pelen przeglad. 2,0 D4D nie jezdzilem bo stwierdzilem ze dac prawie 10 tys. wiecej nie ma sensu. Ale do rzeczy...
Pierwszy olbrzymi plus to wyciszenie tego silnika w stosunku do benzyny. Nie chcialem w to wierzyc ale tak jest. Na trojmiejskiej obwodnicy ktora jezdze regularnie przy predkosciach powiedzmy 120-140 mozna normalnie gadac i sluchac muzyki, a w benzynce to juz nie bardzo. Pewnie racja ze jak wsadzimy do auta cztery dorosle osoby i bagaz to bedzie slabo jechac, ale chcialbym zobaczyc w takim przypadku nawet 1,6. Ja jezdze we dwie osoby i pakuje sprzet nurkowy i w zupelnosci wystarcza. Co do spalania to moze wynik nie jest za bardzo miarodajny bo na razie jezdze bardzo spokojnie. Spalanie wg kompa to 5,8-6,0 litra (glownie miasto, obwodnica i krotkie trasy). W 1,4 regularnie mialem okolo 8,2. Jakbys mial jakies pytanka to pisz na priv.
Nie musicie sie oczywiscie ze mna zgadzac ale takie sa moje odczucia. Szukalem nowego dobrze wyposazonego samochodu z dieslem i uwazam ze za te pieniadze nie ma lepszej oferty. Ale co kto lubi...
Pozdrawiam serdecznie
Marcin