Autor Wątek: Corolla Verso  (Przeczytany 42219 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

toreador

• Gość
Corolla Verso
« dnia: 19 Sierpnia 2004, 17:09:12 »
Wlasnie odwiedzilem salon Toyoty i od razu wpadl mi w oko ten nowy model.Obszerne wnetrze i bogate wyposazenie po dosc przystepnej cenie.Chociaz to szczyt moich mozliwosci finansowych mysle powaznie nad jego kupnem.Mam jednak pewne zastrzezenia.Czy fakt ze auto produkowane jest w Turcji nie bedzie mial wplywu na jego jakosc?No i ktory silnik wybrac?1.8 VVT czy 2.0 D-4D ?Osobiscie wole benzyne,ale diesel przy tak ciezkim aucie chyba lepiej zda egzamin.Z gory dziekuje za wszystkie opinie i porady.

Jackal

• Gość
Re: Corolla Verso
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Sierpnia 2004, 17:50:27 »
Cytat: toreador
Wlasnie odwiedzilem salon Toyoty i od razu wpadl mi w oko ten nowy model.Obszerne wnetrze i bogate wyposazenie po dosc przystepnej cenie.Chociaz to szczyt moich mozliwosci finansowych mysle powaznie nad jego kupnem.

Gratuluję!!! Sam wybrałbym obecnie CorolkęVerso, tylko te ceny nowych aut  :bojjjjjjjjjj

Cytuj (zaznaczone)

Mam jednak pewne zastrzezenia.Czy fakt ze auto produkowane jest w Turcji nie bedzie mial wplywu na jego jakosc?

Niekoniecznie. Od dłuższego czasu trawa dyskusja nad jakością Toyot produkowanych w Europie i Turcji. Fabryka turecka została wysoko oceniona w wewnętrznym rankingu Toyoty, a jakość kontrolują Japończycy. Ponadto wszystkie nowe auta (wszystkich marek)mają gorszą trwałość niż starsze modele - powodów jest wiele, między innymi skrócone okresy pomiędzy zmianami modelu, więcej systemów, więcej różnych dostawców. Toyota, nawet turecka i tak jest górą :-)

Cytuj (zaznaczone)

No i ktory silnik wybrac?1.8 VVT czy 2.0 D-4D ?Osobiscie wole benzyne,ale diesel przy tak ciezkim aucie chyba lepiej zda egzamin.

Cenowo oba wychodzą strasznie drogo, ale nowoczesny diesel chyba jednak góruje nad benzynką. Problem w tym, że Toyotowskie D-4D nie są najlepszymi dieslami świata i z podobnej pojemności konkurencja wykręca więcej mocy i wyższy moment. Pomyśl nad dodatkowym fabrycznym chipem, ale to wydatek ok 6.000 zł.

toreador

• Gość
Corolla Verso
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Sierpnia 2004, 18:22:20 »
Nie chodzi mi o osiagi tych silnikow...raczej o niezawodnosc i komfort jazdy.Wyzywalem sie przez 4 lata na Hondzie Civic 1.5 VTEC i mam dosc sportowej jazdy.Teoretycznie diesel powinien lepiej sie spisywac w takim samochodzie jak Verso,ale wlasnie sek w tym ze Japonczycy slyna jednak z benzyniakow.Z kolei ten 1.8 VVTI ma slaby moment i boje sie zebym pozniej nie zalowal (jezdze czesto w Pireneje).Mialem niedawno okazje przejechac sie Space Starem 1.9 DID (102 KM) i to autko spisuje sie doskonale,szybkie dynamiczne.Toyota ma 14 KM i  160 kilo wiecej,wiec stosunek mocy do ciezaru jest podobny w obu autach.Mi to powinno wystarczyc.Za to benzyniak,obawiam sie ze na gorskiej trasie moglby sie slabo spisywac.Moja Honda wymagala krecenia na b. wysokie obroty(115 na dwojce,145 na trojce,190 km.na godzine na czworce),silnik zachowywal sie przyzwoicie dopiero od 4500 obrotow.Nie zamierzam jednak  jezdzic w tym stylu na wakacje z zona i kilkumiesiecznym dzieckiem.Ten diesel  to wytwor Toyoty?Bo wiem ze tamten ze Space Stara to sprawdzony juz silnik Renault,montowany miedzy innymi w Meganach.
Poradzcie cos.Moze jestem w bledzie i jednak warto wziasc benzyniaka?

szad

• Gość
Corolla Verso
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Sierpnia 2004, 19:00:13 »
jedzialem taka rolka przez 4 dni wakacji, dilnik D4D, wyposazenie to chyba wszystko co moglo byc bez DVD na zaglowkach.

ogolnie wraznie bardzo pozytywne, az ciezko mi bylo ten samochodzik oddawaj, komfortowy, dobrze sie drogi trzyma nawet na tak wysoka bude, w srodku duzo miejsca.

co do silnika to fajny (moment) ale.... ten samochod jedzie od 2 000 do 3500-4000, dalej nie ma go co krecic bo tylko wyje i lipa. jak dla mnie to musialem duzo mielic biegami zeby np podczas wyprzedzania trafic na poczatek turbiny tj. 2000obr.

zdecydowanie polecam wizyte w ASO, przejedz sie oboma... co do trwalosci nie powinno byc wiekszych problemow, oba silniki nie sa zbytnio wysilone... z czasem do D4D mozesz wsadzic box'a.

aha spalanie w trasie przy predkosciach 140--160km/h  3 osoby i pelnu bagaznik w granicach 7-7,3 l/100km

Jackal

• Gość
Corolla Verso
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Sierpnia 2004, 09:25:05 »
Cytat: toreador
Nie chodzi mi o osiagi tych silnikow...raczej o niezawodnosc i komfort jazdy.

Jak możesz to pojedź na jazdy obydwoma, tak jak radzi Szad. Co do jazdy w góry, diesel będzie spisywał sięlepiej, bo tam potzrebujesz momentu, a nie mocy. Ponadto dieslem skuteczniej hamuje sięsilnikiem, co w górach jest bardzo pomocne.

Cytuj (zaznaczone)

Ten diesel  to wytwor Toyoty?Bo wiem ze tamten ze Space Stara to sprawdzony juz silnik Renault,montowany miedzy innymi w Meganach.

Nie obrażaj Toyoty!!! ;-)  Może Mitsubishi kupuje technologięod Renaulta, a Honda swój najnowszy diesel zbudowała wykorzystując myśl techniczną PSA (Peugeot/Citroen), ale Toyota od wielu wielu lat buduje własne diesle. Problem jest w tym, że silniki D-4D nie są zbytnio wysilone i drzemią w nich olbrzymie zapasy nieujarzmionych możliwości dla tuningu. Aż sięprosi żeby dodać firmowy chip z TTE.

Do spokojnej jazdy z dzieckiem, rodziną i bagażami wybierz diesla.

Jackal

• Gość
Corolla Verso
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Sierpnia 2004, 15:56:11 »
Poczytaj sobie dość szczegółowy test modelu z silnikiem 1.8 VVT-i

:arrow: Toyota Corolla Verso 1,8 VVT-i

szad

• Gość
Corolla Verso
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Sierpnia 2004, 15:58:42 »
e no taki test to mozna napisac nie jezdzac samochodem...  i cos mi sie wydaje ze autor tez tak zrobil

Jackal

• Gość
Corolla Verso
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Sierpnia 2004, 16:14:34 »
Nie wiem, nie sprawdzałem, ale Szadzie dla kogoś kto nie zna jeszcze Toyek na poczatek może wystarczyć.

szad

• Gość
Corolla Verso
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Sierpnia 2004, 16:54:00 »
no moze, ale ja nie jestem fanem takich "testow". kiedys w TVN Turbo powiedzieli ze Corolla TS ma super skrzynie, biegi wchodza prawie same.. bullshit!!

Jackal

• Gość
Corolla Verso
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Sierpnia 2004, 17:05:26 »
Cytat: szad
no moze, ale ja nie jestem fanem takich "testow". kiedys w TVN Turbo powiedzieli ze Corolla TS ma super skrzynie, biegi wchodza prawie same.. bullshit!!

Zależy z czym porównywali i czym jeżdżą na codzień   :adiabelek  :adiabelek

szad

• Gość
Corolla Verso
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Sierpnia 2004, 17:06:13 »
hehe nie ma takiej opcji.. skrzynia w TSie jest cieniutka.. na 100% nie pasuje do 200km ktore sa pod maska...

Jackal

• Gość
Corolla Verso
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Sierpnia 2004, 17:08:07 »
To dlaczego kupiłeś TS'a ???

szad

• Gość
Corolla Verso
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Sierpnia 2004, 17:08:49 »
heh juz o tym pisalem... przypadek, toyota, prawie 200km, full wypas :D

Jackal

• Gość
Corolla Verso
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Sierpnia 2004, 17:12:17 »
A widzisz, jak coś sięspodoba i kupujesz "zmysłami' to nie patrzysz na wszystkie mankamenty.

szad

• Gość
Corolla Verso
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Sierpnia 2004, 17:12:56 »
of coz... ale ja nie pisze o samochodzie tylko o testach.. a moj TS... to ogolnie [cenzura] fajna fura!!!! :D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl