Autor Wątek: Roznica w spalaniu 1,6 vs. 2,0 (F)  (Przeczytany 21062 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline junior

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Roznica w spalaniu 1,6 vs. 2,0 (F)
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Marca 2006, 21:02:51 »
Akurat dzisiaj tankowałem jak zwykle pod kurek i spalanie wyszło mi: 8,4566596194503171247357293868922  (skąd wynik? otóż: przejechałem od ostatniego tankowania 473km a wlałem V-power-ka za 40 litrów na kwotę 153,60  PLN). Moja Kari to 1,6 16v 1996r Xli. Kwestia jeszcze tego jaki mam styl jazdy, otóż zdarza mi się ją przycisnąć ale zazwyczaj to utrzymuję prędkość jazdy na ok 3 tyś obrotów. Przejechane kilometry są i w mieście i poza nim. A co do osiągów to ja bardzo sobie chwalę ten silniczek (być może dlatego że nie miałem do czynienia z 2,0 ale cóż) na 2-gim biegu do 100km/h też dojdzie a wynik tok ok 11s. Pozdrawiam
Made in Italy

Ciborowski

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Marca 2006, 22:59:12 »
Serwus.
tak na szybko (po otwarciu maski) można rozpoznać np. po oznaczeniu silnika (plakietka na pokrywie zaworów):
symbol 4A-FE motor 1,6. symbol 7A-FE motor 1,8. symbol 3S-FE oraz 3S-GE motory 2,0.
W wersji 1,6 LB (4A-FE z czujnikiem ubogiej mieszanki LeanBurn), wtryskiwacze wchodzą w silnik, a przedmiotowy czujnik LB jest umieszczony w rurze wydechowej za kolektorem (posiada cztery przewody). Jak jest to wersja LB to przy sombolu silnika powinna być jescze niebieska naklejka informująca o stosowaniu świec zapłonowych platynowych i wymianie ich co 100 tys. km.
To takie suche informacje (ale bardzo przydatne) jak zaczynasz skradać się do kupienia Cariny.
Sam posiadam od miesiąca 1,6 LB Kombi '93. W ten sposób (przy pomocy TKP) sprawdzałem swoją wersję - jak już ją kupiłem.
PS. Jak będziesz oglądał Carinki sprawdź czy jest aktywna kontrolka CHECK ENGINE (to widać przy uruchamianiu auta). Ja o tym zapomniałem i kupiłem z uszkodzonym LB. (koszt w ASO 1481 zł)
 Pozdrawiam Giorgio

Witam, miałem Carinkę 1,6 4A-FE 116 km sprzedałem przy przebiegu 205 tys km -silnik super oleju nie brał pojawiła się rdza (tłuczek ) a== 10,8s na benzynie: a== 11s - gaz
teraz jeżdżę Ave 2,0 silnik  3s..  a==9,7s na benzynie: a== 10,7s na gazie II gen. a przebieg Ave to 312 tys km i jest super  :D

Jedi

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Marca 2006, 16:47:59 »
Ja mam Cari 2.0 3S-FE , przebieg obecnie to 289 tys km
Spalanie LPG po mieście od 10,5 l / 100 km (lato) po 13 l / 100 km (zima)
Na trasie schodzi do 8 l / 100 km

Co do ubezpieczenia - jak się dobrze poszuka to różnica nie będzie wielka. A różnica w cenie samochodu to chyba tylko będzie ze względu na stan i wyposażenie a nie dlatego, że większy silnik.

giorgio

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Marca 2006, 21:27:06 »
Witam ponownie.

Wiem, że tamat spalania benzynki przez silnik 1,6 LB był wielokrotnie wałkowany. Przeczytałem dostępne wątki na temat spalania w FAQ i mam pewny dylemat. Robiłem dokładne litrażowanie tj. 705 km na 52,13 litra i wyszło ok. 7,4/100 km (trasa 80%, miasto 20%). Jeździłem ostrożnie nie przekraczając 110 km/h
Z Waszych przytoczonych opinii w FAQ oraz czytając "suche" dane techniczne wynika, że powinna w tych warunkach spalić litr mniej (6,5).

Czy należy coś jeszcze sprawdzać lub wyregulować aby osiągnąć poziom zbliżony do 6,5 na trasie? (czujnik LB wymieniony)??. Czy raczej jest to normalne spalanie w obecnych zimowych warunkach autka z 93 roku z przebiegiem 183 tys. km (stan licznika).

Pozdrawiam Grzegorz

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Marca 2006, 21:31:44 »
Zaraz bedzie - a moja to pali 3,7 a moja to tyle ile wleje.
Nie mozna bylo pociagnac jakiegos istniejacego watku ? - o spalaniu bylo juz ich pewnie z kilkanascie.
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

giorgio

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Marca 2006, 06:09:38 »
Pewnie masz trochę racji. Czy można to przenieść i doczepić do podobnego wątku, np. "Różnica w spalaniu 1,6-2,0" - jest coś takiego.

Pozdrawiam

Hollo

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Marca 2006, 12:00:36 »
Witam wszystkich :D to mój pierwszy post no ale zawsze musi być pierwszy raz :) tydzień temu (nie cały we wtorek) kupiłem Carinę E 1996 r., z silnikiem 1.6 (ten normalny oznaczeń się jeszcze nie nauczyłem ;) ) przebieg 144.000 (serwisowany) i spalanie na trasie gazu bo z założonym kupiłem wyszło mi około 7,5 l/100 km nadmienię że przesiadłem się z Opla Omegi A 2.3 D (bez turba) tak więc ja raczej nie przekraczam 3,5 tys. obrotów :D no i ta różnica w porannym zapalaniu auta - oh i ah :) ale w lecie będę jej musiał konserwację zrobić bo drzwi a konkretnie ich spodu niepokoją mnie - no to tyle przywitałem się i myślę że Regulaminu w pierwszy, poście nie nagiołem :D

- pozdro all Carinowcy  :D

adamez76

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Marca 2006, 09:24:05 »
Moja Cari to 2.0 3s-fe i średnie zużycie gazu nie przekracza 10 litrów na 100km. Nie wiem ile spaliłby silnik 1.6
Marcjan-troche w tym racji co piszesz...to nie nowe auto ,zeby wybierac sobie kolor itd.Jedyne co wiem to to ze ma to byc kombi po FL.Chce jak najbardziej ograniczyc krag poszukiwan.Za 1,6 przemawia tez zdecydowanie nizsze ubezpieczenie (na OC i AC kupujac 1,6 zaoszczedze 1100zł-a to juz niemało, zwlaszcza, ze 2,0 sa drozsze w zakupie i jednak wiecej pala).W gre wchodzi jeszcze 1.8 (ta sama stawka ubezpieczeniowa). Pewnie , ze 2,0 jest dynamiczna...ale trzeba myslec "globalnie";)I masz tez racje Marcjan tutaj,ze moge sobie zalozyc ,ze chce 1,6 a , jak trafi sie wypas 2,0 to ja wezme...Tak czy owak koncentruje sie na kombi 1,6 gli Po FL.
Przyspieszenie 1,6 nawet w najgorszej opcji mocy (99km) jest i tak szybsze od Clio II 1,4 ktorym teraz jezdze.I mysle , ze to mi wystarczy.
co do ubezpieczenia, z max. zniżką za cały rok ubezpieczenia O.C. zapłaciłem 425zł, więc nie jest to chyba straszna kwota jak na 2 litrowy silnik i przyjemność swobodnej jazdy na trasie (przyspieszanie i wyprzedzanie bez strachu że nie zdąże) przy spalaniu nie przekraczającym 10 litrów średnio. Pozdro.

Offline cholo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Marca 2006, 11:09:04 »
a powiem, co mi tam - moze mnie nie zlinczuja  :D

moja cari 1.8 LB pali srednio 6.4 przy rozkladzie 60% trasa 130kmh i reszta miasto
na trasie min uzyskalem 5.2 przy sredniej 90kmh ale w dwie osoby i z 2-oma dechami windsurfingowymi na dachu
max co zrobilem podczas 100kkm (3 lata) to 8.4 w 4 osoby full zaladowanie + 2 dechy i box na dachu - autostrada w austrii

nie jezdze jak dziadek lubi dac gazu np. przy wyprzedzaniu ale generalnie jezdze ekonomicznie

mam magnetyzery, sportowy wklad powietrza oraz tlumik zamiast kata ale ile to daje to nie wiem bo zalozylem na poczatku swojej kariery w tym samochodzie

slyszalem, ze 1.8 to byl najbadziej ekonomiczny silnik w carinach i moze sie to zgadza  ;)

pozdro,
cholo

bosaq

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Września 2006, 18:04:41 »
ja mam carine II 1.6 16V '91 i coraz bardziej niepokoi mnie jej spalanie; sprzedawca zapewnial ze nie wyjde poza 8l/100km a jak na razie to pali mi miedzy 10 a 12 wiec jest to dosc duzo jak na taki maly motor. jezdze glownie po miescie ale bez jakis szalenstw; generalnie kontrolka ekonomcznosci jest caly czas zielona. niewiem czy to noramlne spalanie dla tego silnika czy powinienem zaczac sie martwic? ???

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Września 2006, 15:36:40 »
ja mam carine II 1.6 16V '91 i coraz bardziej niepokoi mnie jej spalanie; sprzedawca zapewnial ze nie wyjde poza 8l/100km a jak na razie to pali mi miedzy 10 a 12 wiec jest to dosc duzo jak na taki maly motor. jezdze glownie po miescie ale bez jakis szalenstw; generalnie kontrolka ekonomcznosci jest caly czas zielona. niewiem czy to noramlne spalanie dla tego silnika czy powinienem zaczac sie martwic? ???
Ja bym sie martwil.Mialem niedawno carine II 2.0 i max spalanie beny to 8.8l/100.Rekord mialem 5.9 przy emeryckiej jezdzie.Potem zalozylem gaz.
Ogolnie biorac roznice w spalaniu wynikaja niestety z paru przyczyn.Jedne sa niezalezne od nas czyli jakosc paliwa,tłok na drodze itp,a drugie to styl jazdy i stan techniczny naszego silnika.Dlatego nie mozna zakladac ze jesli np. Jasiowi spala 8l to mi tez bedzie tyle palic.

Offline siomax

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Września 2006, 00:17:31 »
Witam

bosaq:

Ja ma carinę E 1.6 LB '95 (i 107 KM trzyma nie wiedzieć czemu - przegląd w ASO) i ostatnio miałem 11.3 l. Według mądrej książki w/g UE silnik 1.6 (nie wiem niestety, która wersja) podaje spalanie: miasto - 10.7, trasa - 6.3, średnio 7.9 . Poza 20 kilometrowym wypadem jeździłem tylko miasto. Dodatkowo auto ma 11 lat, a podane spalania to też pewnie trochę "podpicowane". A już zupełnie ekstra - w moim mieście wpadli na pomysł remontowania wszystkich dróg z wyjątkiem jednej z dużej dzielnicy tzw. sypialni. Na ok. 10.5 km jakie robię codziennie z i do roboty, 6 km. to jazda typu jedynka-dwójka-10m-stop i tak 45 minut prawie >:(
A ekonomizer to głównie przy zdrowym depnięciu na pomarańczowo świeci. Gdzieś już o tym pisał bodajże kol. Perzan, że to bardziej "psychologia" niż konkretny wskaźnik.
Samochód mam ponad rok, jak mam nawet drobną usterkę, to nie pożyję (nie ma, że się nie opłaca) - naprawiam, w/g książki powymieniałem paski, przewody W/N, swiece (u mnie niestety platynówki DENSO) i nie dlatego, że coś nie halo, ale ksiązka każe po przebiegu ... i już. Że nie wspomnę o płynach, czy oleju. Wśród znajomych i rodziny uchodzę za maniaka, he, he.
Poprzednio (przed remontami dróg ;)) i latem (w trasie więcej) nie dobiłem do 8 litrów ze spalaniem, a wyjazd na wakacje to 550 km. na ok. 35 litrach (w obie stony) czyli ok. 6.36 l na 100 (trasa). A trójmiejską obwodnicą to turlałem się tak 140 -150, więc niekoniecznie ekonomicznie. I paliwo to samo (od marca mniej więcej), nawet z jednej i tej samej stacji - V-Power Racing.

Podsumowując, ja bym na Twoim miejscu się nie martwił stanem silnika, chociaż, jak słusznie pisze Carinus, wpływ na spalanie mają różne czynniki. Dlatego też się tak rozpisałem, żebyś mógł w miarę ocenić, czy w Twoim wypadku te 10 -12 l. to za dużo, czy norma. Bo według mnie
No i jeszcze jedno, dość istotne - auto nigdy nie widziało gazu.

Pozdrawiam
Rzeczy doskonałe poprawione tak, aby były jeszcze lepsze, nigdy nie będą już dłużej doskonałe, lecz co najwyżej jeszcze lepsze ....

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Września 2006, 13:04:59 »
Bierz 2.0 .
Mi pali liftaback 9 litrów gazu po mieście ,a kombi spala ok.10 litrów gazu( na benzynie 20/25% mniej pali) ,ale jeździ bardziej zapakowana i ma większy mikser gazowy i reduktor oraz 300tys.km przebiegu ,to pewnie stąd pali ten litr więcej ,ale równierz lepiej ciągnie :)
Między 9 ,a 10 litrów pali 2.0 .Ale jak chcesz z tym PZU zaoszczędzic i litrem paliwa na setke... no to chyba 1.6 wygra w wyborze.

bosaq

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 01 Października 2006, 23:32:02 »
dzieki za obszerny opis, moja tez gazu nigdy nie miala; gadalem ostatnio z bratem on sie na tym lepiej zna i powiedzial ze to moze byc sonda lambda a mozliwe tez ze cos jest nie tak z pompa paliwowa bo auto lubi sie "krztusic". w tym tygodniu idzie na przeglad to sie wszystko okaze.
pozdrawiam

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 09 Lutego 2010, 22:22:50 »
Odświeżam trochę temat.
Jako ,że nigdy nie tankowałem do pełna chciałem się dowiedzieć ile wasze Cariny przejechały na pełnym zbiorniku paliwa.Interesuję mnie dolna i górna granica.
Zastanawiam się poniekąd nad wywaleniem instalacji LPG.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl