Autor Wątek: LPG Dlaczego gasnie i...  (Przeczytany 13842 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

szuto

• Gość
LPG Dlaczego gasnie i...
« dnia: 28 Sierpnia 2004, 15:38:48 »
Wlasnie mam pytanko do specow ktorzy maja gaz... Mianowicie sasiad zalorzyl sobie gaz w Carinie i przy predkosci od okolo 90< auto po wrzuceniu na "luz" gasnie... Czy to jest normalne? Czy to kwestia regulacji?! W firmie ktorej montowal zatkali mu dolot z jednej strony i wyprowadzili smieszne rurki (powietrze zasysane jest z komory silnika)... Dodam ze autko nie stracilo duzo mocy dalej fajnie jezdzi, aczkolwiek jest problem z tym gasnieciem silnika...
Prosze o jakas pomoc i wytlumaczenie tego zjawiska.
Dzieki!

szuto

• Gość
LPG Dlaczego gasnie i...
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Sierpnia 2004, 15:40:24 »
...dodam jeszcze ze nawet na postoju jak sie dmuchnie mocno w dolot to tez potrafi zgasnac sielnik!

CarinaGTI

• Gość
LPG Dlaczego gasnie i...
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Sierpnia 2004, 20:32:49 »
qrcze a myślałem już że nie robią tego typu rzeczy przedepokowych, że zasklepiają dolot lub/i wiercą dziurki w dolocie, wydaje mi się, że może byc to spowodowane kiepsko ustawiona dawke gazu albo parownik juz konczy zywot i na zimnym moze miec nierowna prace. Nieraz tak moze byc ze zimny parownik nie jest w stanie tak elastycznie pracowac jak rozgrzany. (jeśli parownik jest względnie nowy to wyklucz to lubn może być to membrana w środku)
ale zacznij od rzeczy najprostszej czyli jak masz dolot powietrza do ktorego wpada powietrze bezposrednio z pędu samochodu to odwroc go w strone tyłu samochodu

a tak btw. to jeśli komuś zaczną falować oborty na gazie to rozpuszczlanik lub specjalne płytny w aerozolu i pzreczyścić silniczek krokowy i przepustnicę( mi to wyszło po 50kkm na gazie) a zwłaszcza przy sportowym filtrze radze czyścić przepustnicęco 2 wymiany oleju

misza24

• Gość
LPG Dlaczego gasnie i...
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Września 2004, 10:04:45 »
Cytat: szuto
...dodam jeszcze ze nawet na postoju jak sie dmuchnie mocno w dolot to tez potrafi zgasnac sielnik!

jest to normalny objaw który wystepuje w przypadku instalki lpg, identycznie sie dzieje w przypadku ktory opisałes auto jest rozpedzone i przy wrzuceniu biegu jałowego obroty spadają ped powietrza wpada do dolotu co powoduje zgasniecie silnika. Należy tak usytuować dolot powietrza aby nie łapał podmuchów. Proponuje najpierw to sprawdzic a dopiero szukac powazniejszych przyczyn
PS. wyregulowac poprawnie instalacjęgazową - to podstawa

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
LPG Dlaczego gasnie i...
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Września 2004, 12:29:48 »
Szuto: a czy ten sąsiad ma normalny, kompletny, fabryczny dolot ? Dziwne mi sięwydaje to co piszesz, bo ja swoją wrzucam przy 150km/h na luz i nie gaśnie. Jaka tam jest instalacja ? Elektronika czy śruba ? Przy śrubie jest szansa, że takie coś sięzdarzy, ale elektronika powinna podciągnąć ilość gazu...
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

szuto

• Gość
LPG Dlaczego gasnie i...
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Września 2004, 14:02:36 »
A wiec instalka jest z kompem... wczoraj wlasnie mechanik ze stacji LPG powiedzial zeby jakos pokabinowac z tymi rurkami, troche pokrecilismy z sasiadem i juz nie gasnie :) tzn na kilka prob raz zgasla.
Przez tego sasiada zaczolem sie zastanawiac czy i sobie gazu nie zrobic... Z jednej strony zawsze to taniej! Z drugie, przyspieszenie  :roll:  i malo mi sie chyba oplaca przed, byc moze, zmiana silnika... Musze to przekalkulowac, liczyliscie moze po ilu kilosach sie zwraca koszt instalacji?

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
LPG Dlaczego gasnie i...
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Września 2004, 14:30:35 »
ok 30kkm - ale to pewniezależy od ceny inst.

8)

Connect 1.8TDCi 109KM i 260Nm by Vtech :)
Tego słucham - http://www.polskastacja.pl - Lata 80-90

Bisua

• Gość
LPG Dlaczego gasnie i...
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Września 2004, 14:48:01 »
są rózne stronki gdzie sa kalkulatory ale niestety one tak naprawde nie daja rzeczywistego zwrotu wartosci instalki musisz pamietac choćby o przegladach które sa droższe

stoned_crazy

• Gość
LPG Dlaczego gasnie i...
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Września 2004, 15:06:22 »
Cytuj (zaznaczone)
są rózne stronki gdzie sa kalkulatory ale niestety one tak naprawde nie daja rzeczywistego zwrotu wartosci instalki musisz pamietac choćby o przegladach które sa droższe

I o ile masz już paroletni samochód o prawdapodobnej wymianie części typu lambda,kable jakieś czyszczenia itp. O częstrzej wymianie świec ,filtra gazu,dolewaniu oleju ....
Co do badania technicznego to jest ono droższe o 50% ...

Co do tematu gaśnięcia/wlotu to mi też gasł no i wsadzili  do puszki filtra ,pod wkład kawałek rurki plastikowej przedłużającej ruręwlotu powietrza do puszki do jej wnętrza.Pomogło...
Dodam że przy moim automacie kłopot występował przy raptownym hamowaniu bądź podczas skrętów .
Co do parownika o którym napisał CarinaE to raczej bym go niebrał pod uwagębo działy by siępowoli ogulne jazdy z samochodem na gazie .By sie dławił,słabo przyspieszał i więcej palił przedewszystkim.No i ogulne jaja z obrotami.Przynajmniej tak mi sięwydaje oraz tak było u mnie a długo sięużerałem...

pozdrawiam...

CarinaGTI

• Gość
LPG Dlaczego gasnie i...
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Września 2004, 15:21:32 »
czyli tak jak mówiłem z dolotem przekręcić-cięzko siępiosze nei widząc autka i nnei słysząc :D
koszt instalki zwrócił mi siępo 15kkm

Offline Artii

• Toyot Leżący
  • *
LPG Dlaczego gasnie i...
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Października 2004, 21:46:04 »
Mam takie banalne zapytanie. Czy piszac Arii piszecie o mnie? Czy moze jest nas dwoch?
Artii
Kupie antenke elektryczna, lub sam bacik do mojej toski.

luke

• Gość
LPG Dlaczego gasnie i...
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Października 2004, 11:14:02 »
za duzo powietrza dostaje wtedy dlatego ci silnik gasnie i nie jest to winna zadnych dolotow ani innych tego typu pierdoł jak wczesniej napisali  :-D

tmx

• Gość
LPG Dlaczego gasnie i...
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Października 2004, 13:48:50 »
Jest taka gazetka - Auto po gwarancji - opisano w niej ostatnio jak sięma insatlacja z parownikiem do instalacji wtrysku sekwencyjnego . Opisano tam też temat gaśniecia. Autorzy wskazali właśnie na usytuowanie wlotu powietrza jaką przyczyne łapania za dużej ilości powietrza a co za tym idzie za małej ilości gazu  i gaśniąecia. Zazwyczaj trzeba osłonic jakoś wlot - tak aby pęd powietrza nie wpychał go we wlot. Wiąze sięto z poborem cieplejszego powietrza z komory silnika i obniżeniem osiągów wynikającym z niższej ilości tlenu w gorącym powietrzu.
Z 2 strony jak miałem  honde - moja nie gasła a kumpla z takim samym typem  instalki ale założoną w inny spośob- gasła jak zrzucił na luz >100. Z tego wynika że samo uminejscowienie wlotu może mieć wpływ wynikający częściowo ztakże ze sposobu montatarzu i typu instalacji gazowej.
TMX

stoned_crazy

• Gość
LPG Dlaczego gasnie i...
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Października 2004, 15:04:35 »
Cytuj (zaznaczone)
za duzo powietrza dostaje wtedy dlatego ci silnik gasnie i nie jest to winna zadnych dolotow ani innych tego typu pierdoł jak wczesniej napisali

Qurde a jak myślisz ,którędy to powietrze sie dostaje ? Bo mnie sie wydaje że właśnie przez dolot do puchy . Zresztą o tym napisałem....czego mogłeś nie zrozumieć jak wskazuje twój post... I co to znaczy sie dostaje? Gdzie sie dostaje ? Zamiast negować opinie innych sam sie składnie wyrażaj ...

pozdrawiam...

luke

• Gość
LPG Dlaczego gasnie i...
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Października 2004, 18:27:58 »
te mądrala masz jakis problem  8) wypisałem to co mysle kit mnie obchodzi twoje zdanie nerka  :adiabelek

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl