Autor Wątek: Stozek czy wkladka?  (Przeczytany 25134 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kruchy

• Toyot Chodzacy
Stozek czy wkladka?
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Października 2005, 12:40:00 »
a ja słyszałem że 16... oni coś kręcą... :)

tylko zastanów sięco zrobić z przepływomierzem :) ;) :-DD :-DD
... tak tylko żem sobie pomyślał...

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
Stozek czy wkladka?
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Października 2005, 16:35:29 »
a jest tam gdizes cena??

FOKA

• Gość
Stozek czy wkladka?
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Października 2005, 18:26:25 »
to tylko dla 1.3? pewnie z 700zl kosztuje

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
Stozek czy wkladka?
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Października 2005, 20:01:55 »
a to jak bedzie do 1.3 to nie da rady zamontowac w 1.0??

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
Stozek czy wkladka?
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Października 2005, 20:09:45 »
Były na stronce też wersje do 1.0, ale niestety bez cen. Trzebaby sie z nimi skontaktować. Ja zamieściłem tego linka raczej w ramach żartu że 15 KM daje :)
Seat Leon Cupra :D

FOKA

• Gość
Stozek czy wkladka?
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Października 2005, 20:27:00 »
pewnie jakby umiescic pzrecinek miedzy 1 a 5 to byloby prawda:)

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
Odp: Stozek czy wkladka?
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Lutego 2007, 12:34:09 »
stozek przy niskich obrotach (do 3500)zabiera okolo 20% momentu i 10% mocy a przy wyzszych obrotach podobnie jak wkladka, choc ciutke mniej (1KM i 2Nm)

PS: dobrze zrozumiałem że zarówno wkładka jak i stożek zabierały moc przy wysokich obrotach? Mówię o standardowym dolocie...

Offline ravka

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Lutego 2007, 13:56:41 »
Stożek na standardowym dolocie ? ............ czy to jest mozliwe?
Raczej bez dolotu jak tu:

albo cały kit : http://www.pipercross.net/viper_kit.asp?application=261&manufacturer=45&model=101

Sober kombinujesz coś z dolotem ?

Ja mam wkładkę K&N, nie robiłem pomiaru na hamowni, zresztą nie mam już standardowego filtra.
Efekty, jeśli są, to raczej psychokonie oraz mniej pieniędzy w portfelu  :-) 
Subiektywnie może trochę fajniejszy dzwięk jest w średnim zakresie obrotów.
1. GT 86 Biała Perła
2. Żonowóz - Ave III 1.8

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Lutego 2007, 14:36:53 »
Tak, tak, chodziło mi o wkładkę. Bo nie jestem pewny po prostu czy dobrze zrozumiałem tamten post... Ja zrozumiałem tak przy stożku był spory spadek mocy przy niskich obrotach i niewielki spadek przy wysokich a przy wkładce jest tylko niewielki spadek mocy przy wysokich obrotach. Ale może chodziło jednak o niewielki zysk przy wysokich? Sam już nie wiem :)

Zysk 1-2KM to byłoby zawsze coś, zwłaszcza że seryjnego filtra nie wymieniałem od nowości i pewnie już jest zasyfiony :) Na więcej oczywiście nie liczyłbym.

Offline ravka

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Lutego 2007, 14:47:43 »
Mnie też wydaje się że przy wkładce można liczyć na zysk max 1-2 KM oraz 1-2 Nm.
Filtr zmieniałem przy ok. 20 tyś (na przeglądzie po 15 mi nie wymienili  :oops:) był strasznie brudny, dużo syfu, muchy i takie tam.
Ten stożek co jest na zdjęciu planował zakładac Janooop, ale narazie niesfinalizował.
Ja zdecydowałbym się na cały kit, ale to raczej po gwarancji.
Bardzo cieżko znaleść coś do 1SZ i 2SZ. Może ktoś wyczaił coś w sieci?
1. GT 86 Biała Perła
2. Żonowóz - Ave III 1.8

Cypis

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Lutego 2007, 17:06:54 »
Tak poczytałem sobie ten wątek i muszę przyznać, że ja mam odmienne doświadczenia ze stożkiem.
W Yarisie Ts'ie zamontowałem dolot ze stożkiem w oprawie termicznej, srumienicę dolotu i rurą dolotową z miejscem na przepływomierz- wszystko firmy Węglarski MAGSPORT...Dolot ten był robiony do mojego yarisa jako pierwszy na rynek- na moje indywidualne zamowienie. Szczerze mówiąc sam się zdziwiłem efektem... Pierwsze co dało się odczuć to zupełnie inny dźwięk silnika-rasowy- kumple porównują przy starcie do BMW 325 :wink:,dalej yarisek zbiera się żwawo już od 2 tys obrotów, bo wczesniej to nie tak dobrze mu szło- 3-4 tys zaczynala się dopiero awantura, poza tym prędkość maks teraz opiewa na ok 200km/h (nie z górki :-P), a przyśpieszenie przy dwóch osobach w środku 8,6 sek do 100 km- powtarzalny wynik. Co też mi się podoba pali mniej- w ostatnie zimowe mroźne dni po miescie wyszedl rowno 8,1 l/100 km przy normalnej jezdzie bez wariactwa.
Jedno z czym był problem to miejsce pod maską-jednak udało mi sie wszystko upchnąc...
Ogólnie polecam! Jeżdże już na nim pół roku i nic dziwnego się nie dzieje z silnikem- wszystko chodzi jak w zegarku :-)
Aż szkoda że moje cacko muszę sprzedać...  :|

qwerty123

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Lutego 2007, 18:19:44 »
moglbys podac namiary na ta firme MEGASPORT ?
Robi stozki z dolotem na idywidualne zamowienia ? Jaka jest cena takiej zabawy ?

Cypis

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Lutego 2007, 22:20:55 »
moglbys podac namiary na ta firme MEGASPORT ?
Robi stozki z dolotem na idywidualne zamowienia ? Jaka jest cena takiej zabawy ?
Tutaj masz adres http://www.magsport.republika.pl
Musisz sie skontaktować z Panem Lechem Węglarskima on Ci już wszystko powie...

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 19 Lutego 2007, 12:59:52 »
PS: Wszystko fajnie tylko czy faktycznie i o ile wzrosła moc/moment? Nie wierzę że po takiej modyfikacji autko nie było mierzone na hamowni... chyba tylko w ten sposób można dobrać dobrą długość rurek i pewnie inne parametry...

Czasem tak jest że jak auto brzmi rasowo to może się wydawać że lepiej przyspiesza, więc trzeba uważać :)

PS: Ogólnie raczej przyjęte jest że stożek ma sens do dużo większych silników...
PS2: Wciąż się nie dowiedziałem czy wkładka dała Foce wzrost mocy o 1KM czy spadek? ;-)

Cypis

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 19 Lutego 2007, 19:32:01 »
Szczerze mówiąc nie sprawdzalem yarisa na hamowni- jakos nie bylo okazji...
Przygotowania do zrobienia dolotu trawały ponad pół roku- z mojej strony to były rysunki przepływomierza, oryginalnego dolotu itp. a Węglarski zbierał dokumentacje na temat TS'a bo jak sam mowil do yarisa robil to pierwszy raz- czlowiek zna sie na rzeczy, bo modyfikuje samochody rowniez do rajdow rowniez za granicą...

Odnosnie tego ze wydaje mi sie ze lepiej sie zbiera- rozumiem ze moze sie wydawac majac glosniejszy samochod,ale tu sie z tym stanowczo nie zgodze.

Przysłowiowa "gleba i wydech" mnie juz tak bardzo nie kreci takze podjalem z Wami ten wątek chcac podzielic sie moimi odczuciami a nie przechwalac sie co to moj yaris nie potrafi :-)...
To sa fakty z jazdy- ocencie je sami wg wlasnej opini... :-) 

Wkładke KN'a w yarisie miałem przed dolotem i moim zdaniem odczuwalnego efektu nie ma...Mam nadzieje ze nikogo nie urazilem :wink:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl