Hej ludziska to moj pierwszy post tutaj wiec witam wszytkich. I odrazu mam pytanko , mam verso 2004 r diesel z przebiegiem 84 tys km, przy przegladzie na 60 tys wymieniali mi olej w skrzyni i po jakims czasie od tej wymiany zaczely mi sie dziwne odglosy dochodzace z silnika lub skrzyni, a mianowicie przy wyzszych predkosciach pow 120 km gdy puszcze gaz slysze dziwny świst i nie wiem czy to skrzynia czy moze turbina? wydaje mi sie ze wczesniej tego nie bylo. Co dziwniejsze podczas duzych mrozow zjawisko to bylo mniej odczuwalne. Bedac na przegladzie przy 75 tys pojechalem na jazde z serwisantem ale wtedy byl mroz i nie bylo slychac , teraz gdy sie ocieplilo znowu zaczyna świstac.
Niedlugo mam przeglad 90 tys i musze pousowac usterki bo kwarancja sie niedlugo konczy. Jak mysliscie moz ebyc to wina zlego olej w skrzyni?
Druga usterka ktora mnie przesladuje od nowosci to zle wskazania komputera funkcji ilosci paliwa w zbiorniku. Niekiedy wskazuje np do przejechania 150 km przejade 30 i wskazuje juz do konca 50 ?
Gdy wyjezdze paliwo do 0 (na komputerze) to do zbiornika wchodzi mi max 45 l a w instrukcji pisze ze zbiornik ma 50 l. W sumie to moglbym odpuscic ale to swistanie nie.
Ach i jeszcze jedno niekiedy gdyt silnik jest rozgrzany to na wolnych obrotach cos zgrzyta tzn zaczyna zgrzytac na 2 sek przestaje i znowu.....
Mial ktos z was podobne usterki w autach z tym silnikiem?
Pozdrawiam.