Autor Wątek: ile pali Yaris ??  (Przeczytany 800639 razy)

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: ile pali Yaris ??
« Odpowiedź #1470 dnia: 04 Kwietnia 2009, 20:14:03 »
Coś strasznie duzo pali wam ten D4d napisz jakie długie odcinki robisz bo diesel sie długo nagrzewa .Jakby mi miał tyle palić to wole benzyne . W miescie nigdy mi nie przekroczył 8litrów mówimy o Ts . Dzisiaj chcialem zobaczyć ile najmniej sie da spalic i na kompie średnia 4,7 na trasie

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #1471 dnia: 04 Kwietnia 2009, 21:17:11 »
adii przejrzyj ten wątek a znajdziesz tu odpowiedź

pzdr.

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #1472 dnia: 06 Kwietnia 2009, 02:33:50 »
W mieście nigdy Ci nie przekroczył 8 litrów bo wolno jeździsz...ot co dlaczego nie przekroczył tej magicznej liczby.

A minimalne spalanie to 5,6 ...mowa o ciągłym spalaniu, a samochód był prowadzony przez dziewczynę. Do 90 km/h. I mowa tutaj o minimum zrobionych 100km.
A nie wybranej krótkiej trasie.

gorek86

• Gość
« Odpowiedź #1473 dnia: 07 Kwietnia 2009, 18:52:15 »
W mieście nigdy Ci nie przekroczył 8 litrów bo wolno jeździsz...ot co dlaczego nie przekroczył tej magicznej liczby.

Mnie też nie przekroczył 8 litrów w mieście; 7,9 mam dokładnie - Yaris 1.0 :-P
Także zgadzam się z izotopkiem.

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1474 dnia: 11 Kwietnia 2009, 22:31:51 »
Mój Yaris mnie właśnie bardzo pozytywnie zaskoczył :)

wróciłem z Zakopanego niedawno, zatankowałem do pełna i spalił mniej niż pokazał komputer - 5,32l/100km w rzeczywistości, a 5,4l/100km wg komputera po przejechaniu łącznie ponad 918km... :)

Rewelacja! szczególnie biorąc pod uwagę korki (w tamtą stronę o 17 we wtorek walczyłem z Krakowem i zakopianką) i górskie warunki... :) :) :)

rok temu, tą samą trasę zrobiłem Yarisem 1,0 - pomijając fakt, że mniejszy silnik dużo gorzej sobie radził (z obecnym nie było absolutnie żadnych problemów przy podjazdach i to z klimą) to spalił 5,2l/100km :)

kolejny plus dla Yarisa 1,3! <taniec>

"Women are equal to men...They're men with boobs" ;)

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1475 dnia: 12 Kwietnia 2009, 21:39:31 »
Wiadomo że Yaris 1.0 duzo pali w miescie zeby szybko przyspieszyc muisz go deptac mocno . Mi jeszcze yaris nie przekroczył 7,0l w miescie tylko moze nie idzie to porownywac z Warszawa . I w miescie raczej wolno nie jezdz czesto uzywam 5 biegu

Offline ZIELE

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1476 dnia: 12 Kwietnia 2009, 22:54:22 »
Wiadomo że Yaris 1.0 duzo pali w miescie zeby szybko przyspieszyc muisz go deptac mocno . Mi jeszcze yaris nie przekroczył 7,0l w miescie tylko moze nie idzie to porownywac z Warszawa . I w miescie raczej wolno nie jezdz czesto uzywam 5 biegu

Adii, bo procentowo masz mało miasta, a poza miastem zbijasz średnią. Nie ma siły, żeby TS spalił w mieście poniżej 7 litrów - mówię o średniej z całego baku (100% miasto). Ale w 8l/100km pewnie zmieścić się da.

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1477 dnia: 15 Kwietnia 2009, 13:57:04 »
3 ostatnie tankowania - 5,5 l/100km   +/- 0,05
Statystyki mówią,
że podobno na jedną nieszczęśliwą starą pannę
przypada jeden szczęśliwy stary kawaler :)

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1478 dnia: 23 Kwietnia 2009, 11:49:23 »
trasa katowice - wawa - 6L/100km (b.szybko)
Statystyki mówią,
że podobno na jedną nieszczęśliwą starą pannę
przypada jeden szczęśliwy stary kawaler :)

nfs

• Gość
« Odpowiedź #1479 dnia: 24 Kwietnia 2009, 12:20:32 »
Na przejechanie 803 km potrzebowal 36l. = 4,48l/100km. trasa/miasto = 50%/50%

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #1480 dnia: 26 Kwietnia 2009, 03:23:14 »
Adii po co Ci piątka w mieście jak na 4 TS idzie 160.
Wiesz Adii nie ma co gadać, ale skoro pali Ci 7 litrów to naprawde nie ma mowy o szybkiej jeździe. Bajerować to sobie możesz kogoś kto nie ma TS-a.
Szybsza jazda zaczyna się koło 8,5 litrów...w Kaliszu, i okoolicach.
Moja średnia na kompie to 9,2 chyba z 1300km.

Offline ZIELE

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1481 dnia: 26 Kwietnia 2009, 10:34:46 »
Wiesz Adii nie ma co gadać, ale skoro pali Ci 7 litrów to naprawde nie ma mowy o szybkiej jeździe. Bajerować to sobie możesz kogoś kto nie ma TS-a.
Szybsza jazda zaczyna się koło 8,5 litrów...w Kaliszu, i okoolicach.
Moja średnia na kompie to 9,2 chyba z 1300km.

A ja myślę, że Ci co TSa nie maja to sobie nie wyobrażają jak trzeba nim zapi....ać, żeby taką srędnią wykręcić. No chyba, że Ty jeździsz na niskim biegu np. 50 na dwójce w sznurku aut przez pół miasta, bo po co włączać 4 skoro na 2 można spokojnie do 80 jechać. W ten sposób można spokojnie średnią podbić, ale czy to będzie dużo szybciej przejechany odcinek w mieście to bym się kłócił.
Moje spalanie w Czwie i okolicach to 6,6-6,7l / 100km. 80-90 średnio w mieście to wolno nie jest, że tak powiem w granicach rozsądku. Więc ja mam takie wyobrazżenie, że Ty Izotopek po mieście cały czas 120-140 zasuwasz..... Jeśli tak jest to to wyjaśnia Twoją średnią.

A średnia kompa kasuj po każdym tankowaniu, bo im większy dystans oblicza tym bardziej średnią zaniża.

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #1482 dnia: 26 Kwietnia 2009, 12:56:18 »
Po mieście jeździ się według mnie na niskich biegach, aby mieć zawsze moc po pedałem. 3 bieg wystarczy. Napewno nie 4 czy 5.Chyba, że chce ktoś się wolno toczyć i lecieć te 80.
Jak już pisałem około 6,5 litra to średnia mojej dziewwczyny jak sama jeżdzi yarisem. Ona jeżdzi do 120km/h na trasie, a po mieście to wyżej niż 3500 obrotów chyba nie kręci, może czasem. Bez klimy oczywiście.

Ja proponuje spotkać się na zlocie i sprawdzić jak to szybko jeździcie.
Zresztą ja uważam, że agresywna jazda Ts-em to od 8-12 litrów benzyny,
Każdy ma swoje zdanie, ale prosze was nie wprowadzajcie w błąd nowych użytkowników Ts-a. Bo potem ktoś kupi i się okaże, że pali mu 9 zamiast 7.

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1483 dnia: 26 Kwietnia 2009, 14:28:49 »
Izotopek z twoich wypowiedzi widac ze szybko jezdzisz . Widziałeś może wykres mocy z Yarisa TS . Przyspieszenie zależy od momentu obrotowego . Yaris Ts ma ok.125nm przy 2000obr wiec jest to prawie 90% całego momentu jaki silnik moze wyciagnąć . Idzie jezdzic po miescie bardzo szybko i wcale nie trzeba krecic wysoko .

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #1484 dnia: 26 Kwietnia 2009, 14:51:57 »
Adii, to czyli jeśli będę osiągał 90%, te 125nm to to będzie wyznacznikiem przyśpieszenia? Bzdury.
Do 2 tyś to yaris Ts słabo przyśpiesza.
Diesel ma duży moment obrotowy i jakoś nie przyśpiesza lepiej od benzynowców.

Liczą się w dużej mierze obroty silnika, koło zamachowe itd...jeśli mowa o przyśpieszeniu. I mowa tutaj o prowadzeniu auta przez jedną osobę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl