Autor Wątek: ile pali Yaris ??  (Przeczytany 801000 razy)

marmat

• Gość
Odp: ile pali Yaris ??
« Odpowiedź #450 dnia: 25 Maja 2006, 09:32:24 »
witam
a u mnie zimą pokzywało 5.6
a teraz gdy juz cieplej pokazuje 5.2
silnik 1.0, 50/50 miasto/trasa; zauważyłem, że jak jesem na trasie spalanie praktycznie nie spada co najwyżej do 5.1, a podobno można zejść ponizej 5.0! Raczej nie szaleję z gazem, do 120max.

mugger

• Gość
« Odpowiedź #451 dnia: 25 Maja 2006, 10:11:28 »
ja daje radę zejść poniżej 5 ;) - w granice 4,7 - ale to juz ''ślimaczenie'' ;)

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #452 dnia: 25 Maja 2006, 10:20:59 »
ne no panowie, tez zszedlem raz do 3.2l no ale po co sie slimaczyc, jazda to przyjemnosc, a nie katorga za kolkiem i dbanie o kazdą setke paliwka :D

bigman

• Gość
« Odpowiedź #453 dnia: 25 Maja 2006, 10:42:58 »
zauważyłem, że jak jesem na trasie spalanie praktycznie nie spada co najwyżej do 5.1, a podobno można zejść ponizej 5.0! Raczej nie szaleję z gazem, do 120max.
mi sie udalo zejsc do srednego 3.9, jechalem 80-100, plynnie, czasem na wybiegu - nie jest to jakis duzy wyczyn

jazda z taka predkoscia wymaga przyzwyczajenia ale zapewniam, ze czas dojazdu jest praktycznie taki sam jak w sytuacji gdy jedzie sie duzo szybciej szarpiac sie z ciaglym wyprzedzaniem tych co jezdza przepisowo

wiad

• Gość
« Odpowiedź #454 dnia: 25 Maja 2006, 22:26:57 »
ne no panowie, tez zszedlem raz do 3.2l no ale po co sie slimaczyc, jazda to przyjemnosc, a nie katorga za kolkiem i dbanie o kazdą setke paliwka :D

Ja lubię swoje auto, zatem lubię o nie dbać i w nim spędzać czas. Zupełnie nie widzę przyjemności w jeździe na czas, wyciu silnika na obrotach czy wyprzedzaniu na czwartego przy 170km/h, nie mówiąc już o jęczeniu na ceny paliwa. To dopiero jest katorga.
Swego czasu czytałem o wójcie, który cieszył się z dziur w drogach i nawet nie zamierzał ich naprawiać, bo dzięki nim jeżdżono wolniej. Nie da się ukryć, że progi zwalniające czy też pasy terkoczące pod kołami to rodzaje sztucznych wybojów, by obniżyć prędkość. Kto wie, czy za jakiś czas nie znajdzie się "fachowiec", który podwyższy nam cenę paliwa do 5zł/1l, by wymusić ekonomiczną jazdę. Ekonomiczna zwykle jest tożsama z bezpieczną.

tmtk

• Gość
« Odpowiedź #455 dnia: 26 Maja 2006, 01:15:00 »
możesz to sensownie wytłumaczyć, bo jakoś to stwierdzenie mnie nie przekonało
najprościej: gdy hamujesz silnikiem to układ sterujący nie wtryskuje paliwa ponieważ silnik jest napędzany kołami auta

to dotyczy oczywiście aut z wtryskiem paliwa - w autach gaźnikowych najtaniej jest jednak jeździć "na luzie"

ciekawi mnie czy ta sama zasada ma zastosowanie w silnikach diesla...
slyszalem ze w ropniakach przy hamowaniu silnikiem nie ma pelnego odciecia doplywu paliwa, prawda to?

Offline Rolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #456 dnia: 26 Maja 2006, 10:15:14 »
W D4D jest.

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #457 dnia: 26 Maja 2006, 10:39:11 »
No mnie tez raz udalo sie zejsc kolo 4,2 ale to na innej drodze. Co tydzien dojezdzam do krakowa mam do przejechania 200km i ciezko jest mi zaoszczedzic bo na swojej drodze mam naprawde bardzo duzo bardzo stromych i dlugich gorek. 3a sie rozpedzac itd, ale i tak robie ta trase w 2h15min +/- 10min i spalanie 5,2-5,6 (dwie osoby z bagazami). Szkoda ze nie jedzie sie po prostej pewnie wtedy palilby jakie 5.

A co do szybkiej jazdy to nie ma ona zadnego sensu sciganie sie itd jest nieekonomiczna nieekologiczna i niebezpieczna. Ale czasem dla samej przyjemnosci chwile pogonie jak mi na to pozwalaja zapasy w baku... ::)
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #458 dnia: 28 Maja 2006, 02:08:21 »

Ja lubię swoje auto, zatem lubię o nie dbać i w nim spędzać czas. Zupełnie nie widzę przyjemności w jeździe na czas, wyciu silnika na obrotach czy wyprzedzaniu na czwartego przy 170km/h, nie mówiąc już o jęczeniu na ceny paliwa. To dopiero jest katorga.
Swego czasu czytałem o wójcie, który cieszył się z dziur w drogach i nawet nie zamierzał ich naprawiać, bo dzięki nim jeżdżono wolniej. Nie da się ukryć, że progi zwalniające czy też pasy terkoczące pod kołami to rodzaje sztucznych wybojów, by obniżyć prędkość. Kto wie, czy za jakiś czas nie znajdzie się "fachowiec", który podwyższy nam cenę paliwa do 5zł/1l, by wymusić ekonomiczną jazdę. Ekonomiczna zwykle jest tożsama z bezpieczną.
A czy ja powiedzialem,z e trzeba szalec? :D
Mi wystarczy jezdzic miedzy 2000-3000obr, jest turbinka, jest mniejsze spalanie (Yarisek D4D), jest elastycznosc i jest przyjemnosc :D

prezes_misiek

• Gość
« Odpowiedź #459 dnia: 28 Maja 2006, 17:50:23 »
U mnie ostatnio trasa Poznań-Kraków (+miasta) - komputer pokazał 7.1 l/100km.

W tej jeździe zawieraja sie jazdy po Wrocławiu, Opolu (+ladowanie aku w samochodzie kolegi z kabli...), Katowicach.

Cały czas z pełnym bagażnikiem i przez jakiś czas z trzema osobami na pokładzie. Uważam, że to dobry wynik - nie było oszczędzania po drodze ale nie nazwałbym tego darciem na maxa.

Po Krakowie w zimie pali 9-10 l (korki!! >:( ), latem 7-8. Trasa 5,6-5,8 (rekord na trasie 4,7).

Pozdro!

alan03

• Gość
« Odpowiedź #460 dnia: 28 Maja 2006, 19:21:18 »
może podłączę się do tematu...
ostatnio robiłem po 200 km różnymi stylami jazdy i najmniej co osiągnąłem to było 4.8 ale to była jazda do 80km/h a przy ruszaniu wyprzedzały mnie maluchy ;)
później jechałem tak jak większość z prędkością do 90-100 i wyszło 5.2
teraz jeżdżę trochę szybciej czyli do 120, no czasami do 170 i średnie jest na poziomie 5.6
cały czas jest mi to za dużo i marzy mi się dieselek ::)

bigman

• Gość
« Odpowiedź #461 dnia: 29 Maja 2006, 10:30:36 »
ostatnio robiłem po 200 km różnymi stylami jazdy i najmniej co osiągnąłem to było 4.8 ale to była jazda do 80km/h a przy ruszaniu wyprzedzały mnie maluchy ;)
tzn. przy ilu obrotach zmieniałeś bieg? to jest silnik wysokoobrotowy i zmiana biegów przy niskich obrotach (przeciążanei silnika) wcale nie powoduje mniejszego spalania tylko jego wzrost

optimum to zmiana biegów przy 3-3,5k rpm i po osiągnięciu założonej prędkości turlanie się

Mi wystarczy jezdzic miedzy 2000-3000obr, jest turbinka, jest mniejsze spalanie (Yarisek D4D), jest elastycznosc i jest przyjemnosc :D
... tylko skąd wziąć te 11k pln na różnicę ceny między 1.0 a 1.4d4d?

przy bardzo uproszczonych założeniach (raczej na niekorzyść 1.0):
- cena 1l ON = 1l NoPb = 4PLN
- na każde 100km D4D pali 2 litry mniej paliwa od 1.0

jeżdżąc 1.0 tracę ok. 8PLN na każde 100km, 80 PLN na 1kkm, 800PLN 10kkm, 8000PLN na 100kkm

jeżeli nie popełniłem błędu w moich wyliczeniach to zakup diesla w tak małym aucie zwróci się dopiero po przebiegu ok. 150kkm, przy moich przebiegach wolę kupić tańsze auto i być podryzanym stopniowo przez kilka lat niż oszczędzanie kupić na kredyt i płacić od tego odsetki

scaliłem twoje 2 posty - mugger
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2006, 11:20:56 wysłana przez mugger »

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #462 dnia: 29 Maja 2006, 10:51:23 »
bigman, zgodzam sie z tobą dlatego kupilem swojego Yarisa półrocznego i jestem jego drugim wlascicielem, a ze cena byla atrakcyjna i juz stracil swoje 15% ceny wiec nie zatsanawialem sie nawet chwilki :)
gdybym mial wybierac w Yarisku nowym tez wybralbym benzynke, bo roznica mieydzy zakupem np. 1.3 a 1.4 D4D jest dość dość i bym musiał parenascie tysiecy km rocznie jezdzic by sama roznica mi sie zwrocila, a dopiero poznie bym oszczedzal :)
EDIT
jedni wybiora 1.0 bo i cena bdb i spalanie niskie
drudzy wybiorą 1.3 bo jest dynamiczniejsze od 1.0 a spalanie na zblizonym poziomie, lecz cena zakupu juz wieksza
inni wybiorą 1.4 D4D bo spalanie b. niskie, natomiast owszem cena zakupu wysoka,wrazenia z jazdy z turbinka, elastycznosc itp.
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2006, 10:56:28 wysłana przez CarinaGTI »

alan03

• Gość
« Odpowiedź #463 dnia: 29 Maja 2006, 11:01:27 »
tzn. przy ilu obrotach zmieniałeś bieg? to jest silnik wysokoobrotowy i zmiana biegów przy niskich obrotach (przeciążanei silnika) wcale nie powoduje mniejszego spalania tylko jego wzrost

optimum to zmiana biegów przy 3-3,5k rpm i po osiągnięciu założonej prędkości turlanie się

zgadzam się, dlatego ten styl jazdy szybko zmieniłem, bo to dało się wyczuć że autko prosiło o to żebym docisnął gaz do podłogi...

wiad

• Gość
« Odpowiedź #464 dnia: 29 Maja 2006, 17:34:19 »
Teoretycznie zwrot d4d następuje po 150 tys. km, ale pamiętajmy, że dziś auta przelatują po pół miliona km. Przy jeździe rzędu 30 tys. rocznie auto już po 5 latach się zwraca - już, bo podobno średni wiek auta w Polsce to grubo powyzej. Wreszcie d4d to większy komfort jazdy (przyspieszenie, ale i ok. 1200km na zbiorniku), a także trwałość i mniejsza usterkowość w porównaniu do benzyny.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl