Autor Wątek: ile pali Yaris ??  (Przeczytany 801688 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bany

• Gość
Odp: ile pali Yaris ??
« Odpowiedź #375 dnia: 19 Września 2005, 10:03:41 »
Carina a dużo droższe takie paliwko? Ja ostatnio miałem zatankować V-Power Diesel na Shellu, ale akurat nie było  :shock:  :P

VPD jest droższy o 20 gr/l..

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #376 dnia: 19 Września 2005, 12:51:13 »
tankowałem na BP w krakowie, czyli nie w swoim mieście, z tego co pamiętam to zwykły diesel był po 4.02zł/l a Ultimate diesel był po 4.14zł/l, a w swojej wsi tankuje bdb paliwko przy firmie spedycyjnej-koleś nie oszczedza na paliwie i płace po 3.82zł/l

Offline Rolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #377 dnia: 19 Września 2005, 13:07:39 »
Zatankowałem diesel V-power do Ave d4d, spalanie wzrosło o ponad 0.5 litra.

Bany

• Gość
« Odpowiedź #378 dnia: 19 Września 2005, 13:59:53 »
Rolf mi sięwydaje, że nie wystarczy zatankować raz takie paliwko. Plusy wychodzą po jakimś czasie... z reguły jest tak, że po zatankowaniu "SUPER" paliwa spalanie wzrasta, bo zaczynamy sprawdzać osiągi naszego auta :D i patrzymy, czy silnik chodzi dynamiczniej, czy jest mniejsza "dziura" itp., a to przekłada sięna mocniejsze dodawanie gazu i spalanie oczywiście :D przynajmniej ja tak zauważyłem kiedyś po tym jak znajomy tankował VPR. Pozdro

Offline Rolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #379 dnia: 19 Września 2005, 14:55:52 »
Ja zatankowałem,zrobiłem z 10 kilometrów. Później jeździł ojciec,ktory nie wiedział co ma w baku. Po zrobieniu 700 kilometrów spytal co za gówno mu wlałem. Póxniej jeszcze raz zatankował, samochód dalej palil więcej,ale troszkęciszej pracował. Po zalaniu zwykłej ropy spalanie spadło.
Może to tylko przypadek,gdybym sam potestował,może bym sięprzekonał do V-powera.Mój Yaris ładniej chodzi na 99+,ale zużycie napewno nie spadło.

afro78

• Gość
« Odpowiedź #380 dnia: 30 Października 2005, 11:37:47 »
Witam. Ja tam tylko chciałem sie pochwalić że mój Yarek D-4D tankowany V-Power Diesel na Shellu pali 4,7l/100km w mieście. Myślęże to przyzwoity wynik.  :D  :D  :D

zdanek

• Gość
« Odpowiedź #381 dnia: 30 Października 2005, 14:11:47 »
No gratulujękoledze :!: To bardzo dobry wynik, a jakby tak pokusić sie w trasie o jazdęprzepisową 90-tką to pewnie wyjdzie jakieś 3,5 literka :wink:  :!:
Oj przydałby siętaki D-4D :D

Quest_21

• Gość
« Odpowiedź #382 dnia: 31 Października 2005, 00:00:28 »
No widze, ze D4D rules   :)  
Ja sie poruszam benzynka, 1.3 pali srednio jakies od 6,5 do 7,5, mysle ze przecietne zuzycie. Czasem jezdzi jeden z rodzicow, czesciej jednak ja takze ujme to w ten sposob-raz emeryt style, raz ulanska fantazja   :wink:  
Jakos bym nie zamienil benzynki na diesla, nie ma to jak wkrecic autko na te 6 tys.obrotow   :-DD  
A co do paliwa, to wszystkie wynalazki typu Shell VP itp.daja moim zdaniem tylko lepsza kulture pracy silnika, poprawy osiagow moim zdaniem nie ma. Uzytkownicy benzynowek-podzielacie moja opinie  :?:

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #383 dnia: 31 Października 2005, 01:12:53 »
Jak kogos to interesuje to ponizej link do tabelki (na biezaco uaktualnianej) zuzycia paliwa mojego Yarisa 1.3

http://tiny.pl/glqb
« Ostatnia zmiana: 22 Maja 2006, 18:25:30 wysłana przez etom »

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #384 dnia: 31 Października 2005, 09:10:33 »
Cytat: zdanek
to pewnie wyjdzie jakieś 3,5 literka

w moim przypadku wychodzi, ale przy piórkowym dotykaniu pedału gazu, parokrotnie udało mi sięzejść (przed modyfikacjami) do 3.5l ale taka jazda to zabójstwo- 90-100km/h i bez większego wyprzedzania :-DD

Szymon_Elblag

• Gość
« Odpowiedź #385 dnia: 31 Października 2005, 10:27:48 »
d4d na odcinku ok. 850km i ON z neste (średnia prędkość 48km/h, jazda mieszana) spalił 3,75L - klima używana, ale nie namiętnie.
Potem dolałem mu V-powera 25L, czyli miał 1/4 vpd 3/4 z neste i na odcinku ponad 1300km (średnia prędkość 49km/h) spalił 3,72L. Subiektywne wrażenie, że na vpd chodzi nieco ciszej i lepiej sięzbiera, ale czy warte to 20gr/l? Może raz na jakiś czas... Co ciekawe, przy drugim pomiarze mniej używałem klimy.
Swoją drogą ciekawi mnie czy latem, bez świateł, klimy i na trasie udałoby mi sięzejść do 3L/100. Podobno w teście długodystansowym kiedyś osiągnięto nim wynik 2,77.

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #386 dnia: 31 Października 2005, 11:57:42 »
jeździłem swoim D4D i na Vpower diesel i na BP ultimate diesel i lepsze jest na BP już parokrotnie sięo tym przekonałem, ale + 20gr to fakt ciut drogo :/
Fakt faktem że na obu paliwkach diesle ciut ciszej chodzą, ale na BP ultimate diesel w tym samym dniu i tej samej temperaturze dał mi większy Vmax w porównaniu z Vpower diesel o +5km/h na tym samymn odcniku A4. Ponadto na paliwku z BP jest ciut elastyczniejszy niż na Vpower diesel.

Szymon_Elblag

• Gość
« Odpowiedź #387 dnia: 31 Października 2005, 13:13:06 »
Jesteś pewien kolego? Dla mnie największym problemem jest fakt, że zbiornik starcza na 1000km. Zatem by pomiar był adekwatny, należałoby zalać cały zbiornik VPD, wyjechać niemal do zera, zalać UBP i to samo. Tyle, że wówczas musiałbyś zrobić ze 2000km, a warunki pogodowe niewątpliwie w tym czasie by sięzmieniły. Jakoś nie mogęsobie wyobrazić innej metody pomiaru.
VPD tanknąłem, bo:
1. Jest promocja i dają gratis V-power drink.
2. Wygram aygo (właśnie sięzastanawiam, który zostawięsobie   :-DD  
3. VPD rekomendowane przez Toyotę

Szymon_Elblag

• Gość
« Odpowiedź #388 dnia: 31 Października 2005, 14:57:51 »
Acha ! jeszcze ważna sprawa - u mnie UBP jest tańsze jakieś 5-10gr od VPD :-) Choć - co ciekawe - cena ON standardowego jest taka sama...
A czy ktoś wie czym sięróżni ON neste/BP od ON Diesel Extra na Shellu? to extra coś jednak chyba daje.

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #389 dnia: 31 Października 2005, 17:32:06 »
Cytat: Szymon_Elblag
Jesteś pewien kolego? Dla mnie największym problemem jest fakt, że zbiornik starcza na 1000km. Zatem by pomiar był adekwatny, należałoby zalać cały zbiornik VPD, wyjechać niemal do zera, zalać UBP i to samo. Tyle, że wówczas musiałbyś zrobić ze 2000km, a warunki pogodowe niewątpliwie w tym czasie by sięzmieniły. Jakoś nie mogęsobie wyobrazić innej metody pomiaru.

bo innej metody nie ma kolego :-DD
choć 2000km nie zrobiłem, a wystarczyło mi :
wyjeździć do dna paliwko które miałem, zatankowałem paliwko (5l) na Shellu wyjeździłem do dna. Później zalałem (5l) tyle samo litrów co na Shellu i wyjeździłem, więc suma sumarum zrobiłem o 15km więcej na BP i uzsykałem wyższy Vmax i o 0.2s większą elastyczność na IVb. i na Vb o 0.3s., przy takich samych warunkach w tyvm samym dniu, czyli temperaturze, wilgotności, trasie. Inne pomiary u mnie nie wchodzą w grę, gdyż ww. elementy zawsze będą sięróznić od siebie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl