Autor Wątek: ile pali Yaris ??  (Przeczytany 801802 razy)

lout

• Gość
Odp: ile pali Yaris ??
« Odpowiedź #90 dnia: 19 Sierpnia 2004, 21:56:04 »
przeciętnie 6-6.5l po mieście (wawa), ale jak ostatnio uparłem sięna niego - jeździłem jak "dziewica orleańska", bardzo powoli gaz przy ruszaniu i max. 100 km/h to spalił wg kompa 5.2 a realnie 5.5l - byłem w głebokim szoku, bezyna 95 na shelu zwykła najtańsza i zalany silnik shell helix ultra. Rekord w trasie to jak moja kobitka prowadizła to realnie wypalił 5.2 (równo 90-100km/h),mi przeciętnie 6.5-6.7 w trasie niezależnie czy jadę110-120 czy 130-140

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #91 dnia: 20 Sierpnia 2004, 01:38:50 »
Witam

Mam od niedawna Yarisa 1.3 ( poprzednie dwa to 1.0 ) i tak sobie zmierzylem :

1 tankowanie

33.08 l
 534 km
 6.195  l /100 km     - rzeczywiste
 6.2     l /100 km      - komputer

2 tankowanie
 37.29 l
 605.5  km
 6.159  l /100 km     - rzeczywiste
 6.1     l /100 km     - komputer

Biorac pod uwage ,ze komp wylicza do jednego miejsca po przecinku to wychodzi 100% dokladnosc.
I jeszcze jedno.W tym drugim przypadku - prawie dojezdzalem do stacji benzynowej - jak komputer wskazal zasieg " 0 " km to po ok 100 m zaczela migac lampka rezerwy.

Jestem pod wrazeniem  ::szczena:: .Jeszcze kilka razy sprawdze w ten sposob i jak nic sie nie zmieni  :wink: to przestane wogole przeliczac i zdam sie na komputer.

Pedro

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 20 Sierpnia 2004, 08:27:16 »
Cytat: etom

Jestem pod wrazeniem  ::szczena:: .Jeszcze kilka razy sprawdze w ten sposob i jak nic sie nie zmieni  :wink: to przestane wogole przeliczac i zdam sie na komputer.

Umnie też komp jest bardzo regularny, ale zawsze zawyża o 0,25 l/km - oczywiście średnie spalanie.

A jakie masz odczucia odnośnie różnicy 1,0 a 1,3. Czy warto dac te 2000 wiecej ?

Hicks

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 20 Sierpnia 2004, 09:30:46 »
Etom - mało Ci pali, pogratulować stylu jazdy. Mi wciąga w mieście 6,9...7,4, rzeczywiste. Komp, jak zauważyłem zawyża o 0,2 = const, czyli zawsze.

Pedro: oczywiście, że warto. Rożnice w spalaniu są minimalne, a w osiągach znaczne  8)

FOKA

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 20 Sierpnia 2004, 21:16:16 »
czesc!
wlasnie wrocilem z holandii. zrobilem 2600km w 4 dni, spalanei wyszlo mi 5,2l
w jedna strone jechalemw 2 osoby plus bagaz, a w druga w 4 osoby +bagaz. predkosc na autostradzie okolo 120kmh, a w polsce na poznanskiej no to kazdy wie jak jedzie sie:-)

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #95 dnia: 20 Sierpnia 2004, 23:29:34 »
Cytat: Hicks
Etom - mało Ci pali, pogratulować stylu jazdy. Mi wciąga w mieście 6,9...7,4, rzeczywiste. Komp, jak zauważyłem zawyża o 0,2 = const, czyli zawsze.

W tym co podalem miejskiej jazdy bylo ok 30% , ale trasy raczej krotkie i bardzo regularne - 9 km , 15 km , 25 km z przewaga tych krotszych.
Styl tez raczej "ostrozny"  :roll:  tylko pare razy ( na razie  :twisted: ) pozwolilem sobie na wiecej.
Co do porownania z 1.0  - jest wyraznie ciszej przy szybszej jezdzie i faktycznie odczuwa sie ta roznice mocy.Poza tym zawieszenie pracuje bardziej miekko niz w poprzednich Yarisach ( obydwa byly prod.japonskiej ) ale nie za bardzo.W sam raz na tyle by nie denerwowalo juz najezdzanie na krotkie poprzeczne garby.
Nie wiem tylko czy to z powodu inaczej zestrojonego zawieszenia ,czy z powodu kol - przedtem mialem 13`` 155/80 teraz 14``175/65.
Najwieksza roznice odczulem w pracy skrzyni biegow.Oczywiscie na plus.Praktycznie jednym palcem mozna zmieniac biegi i mimo ,ze wyraznie wyczuwa sie prace skrzyni ( zreszta nie cierpie mieszania drazkiem jak w masle ) to biegi wchodza pewnie i bez niespodzianek.

Hicks

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: 23 Sierpnia 2004, 09:40:46 »
Cytat: etom
Najwieksza roznice odczulem w pracy skrzyni biegow.Oczywiscie na plus.Praktycznie jednym palcem mozna zmieniac biegi i mimo ,ze wyraznie wyczuwa sie prace skrzyni ( zreszta nie cierpie mieszania drazkiem jak w masle ) to biegi wchodza pewnie i bez niespodzianek.

O to, to !  :) przyznam, że też mi sięto b. podoba. Kilka dni temu odebrałem dla mojego Ojca nową Almerę1.5. Tam dźwignia biegów chodzi luźno ("jak w maśle") i jakoś mniej to wyczuwam. Ale taka uroda tego projektu.

Lapa

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 24 Sierpnia 2004, 15:15:09 »
U mnie (Y 1,0 opony 155/80 R13) po mieście od 6,5 do 6,8.
Ostatnio zrobiłem 4,5 tys km do Chorwacji i back i srednie spalanie wyszło z kompa 5,6 l (na autostradach 130-160 km/h)!!! a po nalaniu do pełna komp pokazywał że jest paliwa na ponad 800 km (nie sprawdzałem bo przy połowie dolewałem do pełna)

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #98 dnia: 06 Września 2004, 13:34:21 »
Ostatnio po zatankowaniu jak zwykle skasowalem srednie spalanie i srednia szybkosc
i odruchowo zrobilem to samo ze wskazaniem zasiegu.
Bylem zaskoczony bo na wyswietlaczu pokazal sie wtedy napis " DoNotRun ".
Zmienil sie rowniez zasieg z 640 km na 594 km !!
Zaczalem wiec resetowac ten zasieg w roznych warunkach - podczas jazdy, po jezdzie ,przed ruszeniem po postoju ,przy zalaczonym silniku i przy wylaczonym.
Pewnie dlatego nie moge jeszcze uchwycic zaleznosci pomiedzy tymi resetami a wynikami jakie sie pojawiaja a sa rozne.
Raz wyswietla sie ten napis " DoNotRun "
Innym razem pojawia sie tylko "OK".
Wyswietla sie jeszcze trzeci komunikat - " NG "  ( lub "N6 )
Chyba - nie jestem pewien - we wszystkich przypadkach raz sa zmiany zasiegu ,drugim razem nie.
Moze orientuje sie ktos co to wszystko znaczy ????

Hicks

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 07 Września 2004, 11:24:52 »
eee, to chyba nie tak,
jeśli masz potrzebęto zasięg do rezerwy resetujesz na postoju (np. po zatankowaniu). wtedy na wyświetlaczu pojawia siękomunikat "Reset OK".
Kiedy jedziesz to wtedy masz "Do not run"
Przynajmniej w wersji po FL.

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #100 dnia: 07 Września 2004, 12:33:54 »
Cytat: Hicks

jeśli masz potrzebęto zasięg do rezerwy resetujesz na postoju (np. po zatankowaniu). wtedy na wyświetlaczu pojawia siękomunikat "Reset OK".
Kiedy jedziesz to wtedy masz "Do not run"
Przynajmniej w wersji po FL.

Wczoraj znowu sprawdzalem.
Jak resetuje podczas jazdy to ( krotko )wyswietla sie " NG " (lub N6 ) nie "DoNotRun" i nic sie nie zmienia.
Jak - na postoju - pojawi sie "DoNotRun" to wyswietla sie b.dlugo jakby na cos oczekiwalo !!
Jezeli wtedy rusze samochodem to gasnie ,wypisuje "OK" i zmienia zasieg.

Poza tym zastanawiam sie po co jest to resetowanie zasiegu,skoro po zatankowaniu zasieg jest ustawiany automatycznie.
Logiczne ,ze musi byc wtedy uwzglednione spalanie z :

1  ostatnich jazd ( kilometrow ?? ) - albo z
2  wskazania sredniego spalania   - albo  z
3  jakiegos  fabrycznego -domyslnego ustawienia

Po prostu chcialbym wiedziec ,ktora z tych mozliwosci ( innych nie widze ) uwzglednia komputer przy obliczaniu zasiegu a ktora przy resetowaniu.
To ,ze w obu przypadkach wykorzystuje nie te same wartosci spalania to chyba oczywiste - inaczej po co bylaby mozliwosc resetu.

mastalm

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 23 Września 2004, 14:32:47 »
Ja przejechałem 800 km - wogole :)
wszystko trasa ale średnie góry.
Komputer mi pokazuje 4,9L !
Jeżdże 70-100  generalnie  2.5-3.0k obr. (pierwszy 1000km  :adiabelek )
Realne spalanie sprawdzęprzy następnym tankowaniu.
Tankuje na BP 95.
Jeżeli to prawda, że nowe palą więcej a komputer prawdęmówi to potem wogóle mi przestanie palić  :P

FOKA

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 23 Września 2004, 15:45:29 »
mi po zalozeniu chipa i zmianie wydechu wzroslo spalanie.teraz w miescie okolo 7,5l :-(

JaryÂś

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: 24 Września 2004, 11:52:59 »
tylko 0.5lita wiecej...hehe to nie tak zle ale pare konikow do przodu :wink:

Kwieczor

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: 25 Września 2004, 20:04:44 »
No i...
po "przeflancowaniu" do pracy w Warszawie odczulem boleśnie wzrtost spalania:
Mieszkam 18,5 km od ofisa, przepycham, sięranko Krakowską i Hynka, wracam tak samo i w mordęjeża - poniżej 6,5 z cholere nie chce zejść :-(((

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl