i ostatnie
Wiem że wygląda to na skomplikowane, ale można to zrobić i warto
Przeciągnięcie przewodu było proste – poszedłem od strony pasażera progami – u mnie był tam wężyk spryskiwaczy i do niego się przykleiłem. W bagażniku boczek odkręca się 6 śrub i wyrywa z zatrzasków, pod głośnikiem jest główna kostka i guma do klapy tylniej. W przepychaniu przewodu pomagał mi cienki drut stalowy. Niesamowicie zaskoczony byłem kołkami mocującymi tapicerkę na klapie tylnej. Japońska technologia wcisnąć środek i kołek sam wychodzi – rewelacja.
Ja przekaźnik umieściłem koło kolumny kierowniczej – można też z tyłu w klapie jest więcej miejsca. Dla czego z przodu – hmmm… no bo jak przerywacz będzie działał za często to wyprowadzę z niego na zewnątrz potencjometr i będę mieć regulację częstotliwości przerwy pracy wycieraczki pod ręką z możliwością zmiany czasu przerwy.
Teraz kilka uwag do zdjęć :
Zdjęcie 7 – jak oczyścicie styki ze smaru to go nie wyrzucajcie z powrotem go tam włożymy.
Zdjęcie 8 – przy rozwiercaniu zwrócić uwagę aby wiórki metalowe nie wpadły do smaru zębatek
Zdjęcie 9 – blaszkę styku trzeba przypiłować troszeczkę pilnikiem bo nie wejdzie
Zdjęcie 13 – trzeba przylutować przewody, które były oryginalnie - porównanie ze Zdjęciem 11
Zdjęcie 14 – rozcinamy przewód z pinu 2 wtyczki i dokładamy konektor do brakującego pinu 1 wtyczki. Trzeba podważyć mocowanie konektorów we wtyczce – delikatnie z wyczuciem.
Zdjęcie 15 – z braku org. Wtyczki zastosowałem konektorki te najmniejsze i w koszulki termokurcz wsadziłem – działa doskonale
Zdjęcie 16 – tu trzeba dodatkowy przewód wyprowadzić do przekaźnika – technika dowolna
Zdjęcie 17 – dodatkowy czerwony przewód zrobiłem na konektorze bo może trzeba będzie zdjąć silnik kiedyś.
Istnieje jeszcze schemat ideowy w PDFie ale za duży jak na forum ;-)
Pozdrawiam macieK