Otwieram nowy wątek dotyczący
ukrytych parametrów oraz diagnostyki Rav4 V.
Dostęp do różnych opcji, a także diagnostyka auta oraz odczyt i kasowanie błędów jest możliwy poprzez oryginalny program serwisowy Toyota/Lexus ? TechStream oraz interfejs OBD2. Cóż, ASO z mojego wątku nie będzie zadowolona
Osobiście nabyłem najtańszy kabelek FT232RQ (FT232RL też pasuje) MINI-VCI J2534 bez żadnych przejściówek. Kabelek zawiera TechStream (najlepiej wysłać wiadomość do sprzedającego z prośbą o przesłanie linku do nowszej wersji wraz z rejestracją lub wygooglić to na forach).
O interfejsach można poczytać na innym wątku
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,50056.0.html lub na Nasze modyfikacje.
Wersja TechStream v15.10.XXX ma dostęp do Rav4 produkcji do 2021 roku.
Tak wygląda ekran po nawiązaniu komunikacji z interfejsem (w ustawienia programu wybrałem region NA).

Następnie pokazuje się okno z głównym menu wraz z dostępem do podzespołów w zależności od wyposażenia auta.

Ekran do ustawień auta - Customize Function

Dalej są poszczególne okna prezentujące ustawienia, które można zmieniać. Ustawienia z ekranów dotyczą mojego autka więc mogą różnić się u innych. Na wszelki wypadek wprowadzę numerację.
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

Jak widać jest tu bardzo szeroki wachlarz możliwych zmian, nie będę opisywać szczegółowo.
W skrócie, można sterować zamykaniem/otwieranie szyb/drzwi/lusterek/klapy w różnej sekwencji oraz wybiórczo. Zmieniać natężenia światła, oświetlenia ambientowego w zależności od P i D. Strefy oraz czułość dostępu bezkluczykowego. Ustawienia klimy, sygnałów, migania kierunkowskazów, pracę wycieraczek, sygnały pasów bezpieczeństwa i inne.
Ekstra, jeżeli nabroiliśmy np. przypadkowo odłączyliśmy airbag, to można skasować błąd, który groźnie pokazuje się na panelu licznika.

Także, jeżeli pojawia się problem z czujnikiem ciśnienia w oponie (np. z powodu wachania temperatury lub przy zmianie opon), to można szybko skasować, a nie czekać po przejechaniu kilkunastu kilometrów z prędkością min. 80 km/h.
Jednym słowem,
miłej zabawy z ustawieniami, na początku jednak proponuje skopiować na telefon ustawienia fabryczne jak by co