jako posiadacz cr-v moim 1. wyborem był nowy cr-v (a jeżdżąc na serwis [zawsze w rozsądnym czasie, który pilnował za mnie komputer a nie jak w rav4 wracając do średniowiecza i pilnowania dat i przebiegów] miałem sporo czasu, żeby obejrzeć hondę)
skupiając się tylko na napędzie:
1. honda wydaje się znacznie dynamiczniejsza niż toyota - to dlatego, że koła głownie napędza silnik elektryczny, więc masz większy moment i dostępny od razu; do tej pory nie mogę uwierzyć, że honda podaje 9,2 a toyota 8,1 (choć honda znana jest z zawyżania czasu 0-100)
2. o ile lubiłem kręcić wysoko japońskie silniki (zwłaszcza stare, gdzie było dokładnie czuć jak vtec się odpala) to przy maksymalnym przyśpieszeniu dźwięk cr-v bardziej mnie drażnił - był zbyt wysoki (mimo lepszego wyciszenia cr-v, w którym ciszej się jedzie w czasie normalnej jazdy);
3. niestety honda nie chciała dać samochodu na test i musiałem po drodze słuchać sprzedawcę (więc może to trochę wypacza moje odczucia), ale w cr-v naprawdę nie było czuć odpalania silnika; o toyocie piszą to samo, ale jednak tu i słyszę silnik i czuć wibracje czasem jak się odpala
4. zawsze jak miałem okazję jeździć hondą to były korki na obwodnicy i nie miałem okazji testować jej z większymi prędkościami, ale przy wyższych prędkościach podobno cr-v zaczyna tracić werwę (jednak 184 KM vs 222 KM)
5. nie miałem okazji przetestować obu samochodach w identycznych warunkach, ale na youtubie znajdziesz miliony testów, z których wynika, że rav4 zawsze mniej pali
6. co się wiąże z poprzednim pkt, cr-v ma dość tradycyjny napęd 4x4, czyli jest cięższy (tu ludzie upatrują różnice w spalaniu), ale wydajniejszy niż ten w hybrydowej rav4 (na youtubie sporo testów na rolkach jest)