Autor Wątek: [RAV4 2019 Hybrid AWD] Tryb ECO vs Normal  (Przeczytany 6977 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
Odp: [RAV4 2019 Hybrid AWD] Tryb ECO vs Normal
« Odpowiedź #30 dnia: 26 Stycznia 2022, 08:15:35 »
Więc właśnie dlatego, że nie mamy tutaj sondy szerokopasmowej ten silnik nie jest konstrukcyjnie przystosowany do pracy na mieszance ubogiej. To chciałem przekazać.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #31 dnia: 26 Stycznia 2022, 09:01:56 »
Niekoniecznie :laugh: . Tu chyba daje radę olej 0W16, który dobrze się sprawuje w silniku niedogrzanym.
Nie jestem specem od motoryzacji ale od zawsze słyszałem, że praca zimnego silnika spalinowego negatywnie wpływa na jego trwałość. A teraz się okazuje, że nie koniecznie ?
To po co konstruktorzy wprowadzają dodatkowe elementy w otoczeniu silnika, które mają przyspieszyć nagrzewanie silnika, np. krótki obieg chłodzenia ?
Znów musze się dokształcić ;)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 26 Stycznia 2022, 10:06:55 »
Przy niskich temperaturach gdy jest gęsty lepki olej może dochodzić do zrywania filmu z gładzi cylindrów. Generalnie najbardziej szkodliwy jest sam zimny rozruch gdy gęsty olej z misy trzeba dostarczyć do wszystkich newralgicznych miejsc. To może potrwać dobrych kilka obrotów wałem, czyli chwilę silnik i osprzęt pracuje na marnym smarowaniu. Druga cecha to do zapłonu w niskiej temperaturze potrzebna jest wzbogacona mieszanka paliwa, która może zmywać film z cylindrów oraz niestety rozrzedzać olej (problem przybywania oleju). Ale ten problem dotyczy głównie rozruchów całkiem wystudzonego/zmrożonego silnika a niekoniecznie niedogrzanego (czyli poniżej optymalnej 90C).
Wg mojej oceny najbardziej szkodliwe dla silnika są zimne rozruchy, no ale to dotyczy wszystkich silników nie tylko w zastosowaniu do hybrydy.

Tu coś na ten temat
https://www.autocentrum.pl/publikacje/porady/zimny-rozruch-silnika-wyjatkowo-szkodliwy-proces/
Przy czym tam określono temperaturę roboczą, ale niekorzystne zjawiska przemijają już w znacznie niższej temperaturze niż konkretnie robocza 90C. O to mi chodziło. Nasze silniki podczas jazdy bywają niedogrzane ale nie całkiem wystudzone, a niedogrzanie nie ma złych skutków mechanicznych, co najwyżej większe opory(gęstszy olej, no ale po to tu mamy 0W16), ciut większe zużycie paliwa.
« Ostatnia zmiana: 26 Stycznia 2022, 10:14:47 wysłana przez wszim »

Offline sleepy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 26 Stycznia 2022, 10:29:37 »
Tym niemniej częsta praca nie nagrzanego do właściwej temperatury silnika zapewne nie jest dla niego dobra pod względem trwałości.
Tu się chyba zgodzimy ?
Trudno się nie zgodzić. Zastanawia mnie natomiast to co dzieje się w przypadku hybryd pug-in, ponieważ ogólnie twierdzi się, że tam można "nie odpalać" silnika spalinowego i jeździć tylko na silniku/ach elektrycznych. W to też wierzę ale co stanie się z silnikiem spalinowym w przypadku nagłej potrzeby zwiększenia mocy auta kiedy dochodzi do odpalenia silnika spalinowego a mamy po pierwsze zimy silnik spalinowy (bo go nie uruchamialiśmy) i po drugie mamy prędkość np. powyżej 100 km/h?

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 26 Stycznia 2022, 11:10:10 »
Na to pytanie pewnie @pluto by odpowiedział z własnych obserwacji. W plugin masz jazdę w pełni elektryczną na dużej mocy. Jeżeli zaczyna brakować energii w akumulatorze to pewnie komputer zawczasu uruchomi sobie spokojnie silnik i będzie go chwilkę rozgrzewał na niskich obrotach.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl