Dobra, juz wszystko jasne. Dobralem sie do tego i na szczescie moje obawy nie sprawdzily sie i nie trzeba bylo daleko szukac.
Objawy: Nie mogłem wrzucić pokrętła rozdzielacza nawiewu na pozycje szyb (czyli na maksa w prawo).
Działanie: zaraz za pokrętłem, czyli wewnątrz jest taki mechanizm, który przeciąga linkę. To jest zębatka plastikowa, która przesuwa kolejną plastikową rzecz itd.
Problem: Te plastikowe zębatki musiały przeskoczyć (moze bylo przy tym "coś strzeliło delikatnie") - co blokuje całkowite przesunięcie.
Rozwiązanie: Tak jak pisał Hollo. Zdjąć konsolkę z radiem, rozłożyć cały mechanizm ciągnący linkę. Nie jest tego dużo. Taptem dwie śrubki, linkę trzeba ściągnąć z zaczepu, wyjąć taki biały plastik z ząbkami na końcu i ustawić tak na zębatce żeby można było przestawić pokrętło regulacji na wszelkie stopnie i skecić tak jak było. Robiłem fotki, może wrzucę poźnym wieczorem lub jutro.
Przyczyn zacinającego się pokrętła może być sporo. W moim przypadku nastąpiło przeskoczenie ząbków na plastikowej zębatce znajdującej się zaraz przy pokrętlePozdro
Dodatek specjalny:
1. Na początek rozkręcamy konsolę środkową (najlepiej po wyjęciu radia

). Nie będę się rozpisywał, bo ktoś już to robił (były nawet zdjęcia). Przypomnę tylko, że konsola jest na zatrzaski i trzeba zwyczajnie pociągnąć do siebie. Nawet lepiej nie odkręcać dolnej konsolki z pokrętłami, żeby była na swoim miejscu - będzie łatwiej spasować cały system. Ciężko u mnie siedzą kostki podłączenia włączników świateł awaryjnych itd. więc podtrzymałem sobie... nieważne czym.

2. Cały mechanizm jest widoczny po lewej stronie. Jest tam linka zaczepiona na mały bolec (1), taki metalowy mostek, który z jednej strony ma ten bolec, pośrodku otwór, a z drugiej strony jest przykręcony śrubą (2), dalej mamy przykręcony śrubą biały suwak zakończony plastikowymi ząbkami (3). Ząbki te nachodzą na takie jakby podobne plastikowe koło zębatkowe (4) [Nie widać go na zdjęciu, jest zaznaczony czerwoną strzałką], które jest poruszane bezpośrednio pokrętłem rozdzielania nawiewu.

3. Trzeba zwrócić uwagę na to, że w zależności jak ustawimy pokrętło rozdziału nawiewu to cały mechanizm przestawia się i ciągnie linkę.

4. Zacznijcie od zdjęcia linki z bolca przytrzymując jedną ręką plastikowe ograniczenia z dwóch stron bolca i podważając sobie śrubokrętłem metalowy zaczep linki.

Oto metalowy mostek, który trzeba zdemontować odkręcając śrubę

Tak wygląda reszta...

Teraz trzeb zdemontować, albo przynajmniej poluzować plastikowy suwak

I teraz najważniejsze. Ponieważ te ząbki pewnie przeskoczyły lub się blokowały, pokrętło regulacji sprawiało problemy. Trzeba spasować te plastikowe zębatki. Mi najlepiej wyszło ustawiając pokrętło w pozycji 'na szyby' czyli maksymalnie w prawo i wtedy wpasowałem ten plastikowy suwak najblizej prawej strony, az docisnąłem do czernej ścianki. Wtedy powinno byc dobrze spasowane. Można zresztą trzymają ręką suwak dociśnięty do zębatki sprawdzić sobie czy pokrętło będzie przeskakiwało na wszystkie pozycje.

Pozostaje nasmarować, ładnie poskręcać i na przyszłość delikatnie regulować pokrętłem.
Jeżeli komukolwiek to pomoże to proszę tu o posta, będzie mi miło. Również jeżeli ktoś ma jakieś zastrzeżenia. Pamiętajcie, że przyczyną blokowania mogą byc dalsze elementy w głębi auta, ale tam nie musiałem sie zapuszczać